Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
24.09.2014 18:04:30
Deli članek:

Aleš Pipan: Ekipa je konkurenčna vsem

Nikola MIljković

Letošnja ekipa Uniona Olimpije se je pred začetkom sezone predstavila sedmi sili. Drugo leto zapored bo na njeni klopi sedel trener Aleš Pipan.

Kako ste zadovoljni s pripravljalnim obdobjem?
Treniramo že kar nekaj časa, a smo bili na žalost prvi mesec v okrnjeni sestavi. Veliko so nam takrat pomagali tudi mladi igralci, ki bodo sezono preživeli na kaljenju v Škofji Loki. Šele po svetovnem prvenstvu smo dopolnili ekipo, prišla sta Omić in Salin. Zadnjih pet, šest dni smo popolni, Begić je z nami treniral že prej, čeprav je šele zdaj podpisal. Mislim, da je ekipa konkurenčna vsem ostalim v tekmovanjih, v katerih bomo tekmovali. Potrebujemo še nekaj časa, da dvignemo nivo igre na raven, na kakršni pričakujem, da bomo odigrali letošnjo sezono. Zdaj je delo na treningih povsem drugačno. S tako dobrimi treningi, kot jih imamo v zadnjem času, se hitro napreduje, pričakujem, da bomo iz tekme v tekmo rasli in igrali vse bolje. Seveda vse skupaj zanima začetek, ki je zelo pomemben. Vsaka tekma v vsakem trenutku in v vsakem tekmovanju je za Olimpijo zelo pomembna, to sem že lani vseskozi poudarjal. Na vsako se bomo maksimalno pripravili in šli vsakič na zmago.

Koliko kompromisov ste morali sklepati pri gradnji ekipe?
Moštvo smo sestavljali po mojih željah, glede na finančna sredstva, ki jih imamo na voljo, seveda. Gotovo si vsak trener želi pripeljati dobre igralce, a dobri igralci so dragi. Olimpija si zelo dragih košarkarjev ne more privoščiti, vseeno pa pravim, da smo pripeljali igralce, ki lahko dajo vsaj toliko, kot tisti dragi, ki lahko na tem nivoju igrajo kvalitetno in dajo več, kot so finančno vrednoteni. Vsi, ki bodo v ekipi, so sposobni odigrati minute na parketu in prispevati svoj delež k zmagi Olimpije. Tudi kakšna poškodba, ki so sestavni del športa, nas ne sme vreči iz tira. Vsakega igralca lahko nadomesti nekdo drug in nivo ter kvaliteta igre ne bi smela trpeti. Moja želja je predvsem, da ostanemo čim dlje skupaj. Ekipa je, kakršna je, hitro pa se lahko vse skupaj spremeni. Sredstev je bilo manj kot lani, dlje kot bomo ostali skupaj, boljši bomo.

Ali to leti predvsem na Begića, ki ima »odprto« pogodbo?
Mislim na celotno situacijo.

Kako težko pa je za vas, ker veste, da Begić vsak trenutek lahko gre?
Najbolje je, da o tem ne razmišljam. Manj ko mislim na to, manj se bomo nervirali. Treba je delati in razmišljati, da bo ostal vso sezono. Bolje, kot bo igral in več, kot bomo zmagovali, lažjo pot do kluba, kjer bo zadovoljen, bo imel. Ne sme pa to vplivati na delovni proces.

Ste dobili kakšno zagotovilo, da bo veljala plačilna disciplina?
Seveda je to zame zelo pomembno, a tega zagotovila nimam. S klubsko politiko se ne ukvarjam, moje delo je na igrišču, drugi pa morajo poskrbeti, da vse skupaj poteka, kot mora.

V preteklosti so igralci v Olimpijo radi prihajali, ker je slovela kot odskočna deska. Je temu še tako?
Pogoji za delo so izredni. Igralci, ki jim je na prvem mestu napredek in ne zaslužek, še vedno radi pridejo. Tisti, ki mislijo, da bodo prišli zaslužiti, pa je bolje, da niti ne hodijo.

Kaj storiti, da se ne bo ponovil slab začetek lanske sezone? Razpored v ligi ABA je tudi letos zelo zahteven.
Razpored je tak, kot je. Nanj ne moremo vplivati, za tekmece v prvih štirih krogih smo dobili moštva, ki so bila na zaključnem turnirju. Treba se bo maksimalno pripraviti, nobena tekma ne bo lahka, ne le v prvih štirih krogih, ampak tudi v nadaljevanju. Vsak te lahko preseneti, vsak je zelo nevaren tako doma kot v gosteh. Vsekakor si nihče ne želi, da bi se ponovil lanski scenarij, a, kot sem dejal, na žreb ne moreš vplivati, mi pa bomo v teh štirih tekmah skušali iztržiti največ, kot je možno.

Kako bo letos igrala Olimpija?
Imamo dva kvalitetna igralca pod košem. Našo igro bo morala krasiti agresivna obramba, podprta z dobrim skokom, hitro tranzicijo, protinapadi. Vsem igralcem mora priti v zavest, da jim Begić in Omić zadaj ščitita hrbet in jim bo tako malce lažje še bolj agresivno pritisniti na tekmeca in odpirati možnosti za hitro igro. V napadu želimo igrati raznovrstno in veliko žog spravljati pod koš, kjer bosta morala centra dokazati svojo kvaliteto.

Je Omić iz reprezentance prišel spremenjen?
Prišel je spremenjen, ker je bil poškodovan. Več kot teden dni ni normalno treniral. Je pa dobro, da ima konkurenco. Lažje mu bo, ker ne bo vse odvisno le od njega in ne bo takega pritiska. Počasi bo dozorel, saj je še mlad.

Z Marinovićem ste dobili izkušenega organizatorja igre.
Ko je propadla zgodba z Rebcem, smo morali poseči po neki alternativi. Marinović je ostal brez angažmaja v Sofiji in maksimalno hitro smo izkoristili to priložnost. Je igralec, ki je zelo izkušen, prav izkušnje pa so na tem igralnem položaju, ki je zelo občutljiv, najbolj pomembne. Mislim, da smo z njim zadeli v polno, čeprav bodo to zares pokazale šele tekme.

Je kakšna možnost, da pride Prepelič?
Je izvrsten igralec, ki si ga vsak želi v ekipi. A do mene novica, da bi rad prišel v Olimpijo, še ni prišla. Igralca se skuša nekam poriniti preko medijev. Na tej poziciji imamo že najmanj tri igralce, ki se jih ne moremo kar znebiti. Drugače bi bilo, če bi to že prej načrtovali.

Kakšni bodo konkretni cilji Olimpije letos?
Nismo se še pogovarjali, morda je to vprašanje za koga drugega iz kluba. Moj in cilji ekipe pa so vedno isti: čim več zmag v ligi ABA. O evropskem pokalu bomo lahko več povedali, ko bodo znani nasprotniki, a velja podobno, kot za ligo ABA, dobiti čim več tekem.


UNION OLIMPIJA 2014/15

5 Luka Rupnik (Slo, 185, 1993)
6 Paolo Marinelli (Hrv, 191, 1995)
7 Gregor Hrovat (Slo, 196, 1994)
8 Jaka Brodnik (Slo, 203, 1992)
10 Sasu Salin (Fin, 192, 1991)
12 Vasilije Vučetić (Srb, 207, 1996)
14 Dino Murić (Slo, 200, 1990)
15 Mirza Begić (Slo, 216, 1985)
18 Hristo Nikolov (Bol, 200, 1985)
21 Blaž Mahkovic (Slo, 201, 1990)
23 Alen Omić (Slo, 217, 1992)
41 Marko Marinović (Srb, 185, 1983)
45 Halil Kanacević (ČG, 203, 1991)