Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
22.09.2014 14:15:39
Deli članek:

Bolje, da odidem že zdaj

vszi

Unicaja Malaga je včeraj odigrala pripravljalno tekmo s Sevillo (in jo premagala), na andaluzijskem obračunu je prvič v pripravljalnem obdobju za Unicajo zaigral tudi Zoran Dragić. Še vedno je v Malagi, čeprav govorice o odhodu v ligo NBA še kar ne potihnejo.

Ob Dragiću sta za Unicajo prvič zaigrala tudi Litovec Mindaugas Kuzminskas in Srb Stefan Marković, vsi trije so po nastopu na svetovnem prvenstvu dobili nekaj dni prosto in se pozneje priključili treningom moštva.

Slovenec je v Malagi teden dni, prav z igrami na sedmih tekmah mundiala v Španiji pa je mlajši bratov Dragić spet še močneje opozoril nase. Zanimanje zanj je obstajalo tudi že prej, tako iz evropskih klubov kot iz lige NBA, a s podpisom prenovljene, zanj tudi finančno precej bolj ugodne pogodbe z Unicajo še pred začetkom priprav s slovensko izbrano vrsto, je bolj kot ne postalo jasno, da bo Dragić v primeru odhoda šel le v eni smeri – onstran Atlantika.

Tudi zato, ker sta bili v pogodbi določeni odškodnini za odhod v klub iz Evrope in iz lige NBA, prva je bila še višja od druge. Odkupna klavzula v primeru odhoda v ligo NBA naj bi znašala okrog 1,1 milijona dolarjev, a slednja pravzaprav variira. Če bi Dragić odšel na začetku avgusta, bi bila manjša, kot je zdaj, ko nas do začetka sezone ne deli več veliko in bi bila Unicaja postavljena v precej težji položaj najti vsaj kolikor toliko primerno zamenjavo za enega svojih najboljših igralcev.

Klubi iz lige NBA lahko po pravilih plačajo največ 600.000 dolarjev za odškodnino, kar pomeni, da bi preostanek moral prispevati Dragić. A to ne bi smela biti največja težava, saj bi denar lahko hitro dobil nazaj z višjo pogodbo. Ker ni bil izbran na naboru lige NBA, zanj ne veljajo pravila o maksimalni višini plače novincev v najmočnejši ligi na svetu.

NE IZGUBITI ŠE LETA
V preteklem tednu, dveh se je v povezavi z Zoranom Dragićem najpogosteje omenjalo teksaška kluba Dallas in San Antonio, klub z močnimi šampionskimi ambicijami po prihodu LeBrona Jamesa in Kevina Lova – Cleveland, še največkrat pa trojico Sacramento, Indiana, Phoenix.

Prvi bi bil morda celo najprimernejši izbor za Dragića, saj bi verjetno dobil največ priložnosti v ekipi, ki ne sodi med boljše v ligi. Indiana se po poškodbi prvega igralca Paula Georgea že kot po pravilu kot interesent omenja skoraj pri vseh igralcih, ki so na voljo, Phoenix pa je posebno poglavje.

Verjetno ni daleč od resnice, da bi v Arizoni z nakupom Zorana igrali predvsem na čustva brata Gorana, ki se mu bo naslednje poletje izteklo zadnje leto "fiksne" pogodbe s Sonci in bi že lahko menjal klub, prihod Zorana pa bi gotovo imel veliko vlogo pri odločitvi, ali bo ostal.

Grega Wernig

Mislim, da je zame boljše, da že zdaj odidem tja in ne izgubim še enega leta. Resnično mislim, da sem pripravljen zaigrati tam, res pa je, da ne vem nič o morebitnih ponudbah. Moje srce je še vedno z Unicajo.

Zoran Dragić tudi španskim medijem ponavlja iste stavke, kot jih je slovenskim med svetovnim prvenstvom, ko je beseda nanesla na morebitni odhod v ligo NBA. "Ne vem dosti, kaj se dogaja, te stvari ureja moj agent. Vesel sem, da sem spet v Malagi, pripravljen sem na novo sezono z Unicajo," je dejal Dragić, ki ni ne potrdil ne zanikal, da naj bi se zanj zelo ogrel Phoenix.

"Ne vem. Pripravljam se na sezono z Unicajo. Če pa bom imel priložnost oditi v ligo NBA, sem pripravljen tudi na to," je dejal za časopis iz Malage. Diplomatsko je odgovoril tudi na vprašanje, kako v klubu gledajo na to, da bi morda tik pred začetkom sezone odšel. "Čestitali so mi za nastope na svetovnem prvenstvu, vsi skupaj pa se osredotočamo na prihajajočo sezono."

Bolj konkreten je bil le pri komentarju trenerja Romana Plaze, da bi bilo zanj najbolje še leto dni ostati v Malagi in nato oditi v ligo NBA. "Ne, mislim, da je zame boljše, da že zdaj odidem tja in ne izgubim še enega leta. Resnično mislim, da sem pripravljen zaigrati tam, res pa je, da ne vem nič o morebitnih ponudbah. Moje srce je še vedno z Unicajo," je popihal na dušo navijačem in vodstvu kluba.

Slednji, kot trdijo španski viri, uradne ponudbe klubov iz lige NBA za Dragića še ni dobil. Menijo, da je možnosti, da bi Dragić še letos oziroma v prihodnjih dneh ali tednih odšel čez lužo, zelo malo, najbolj realen je odhod poleti 2015.