900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

hu
hu
5 26.08.2021 17:32:29

DRAMA za konec! Slovenski hokejisti SILOVITO NAPADLI danska vrata, a kaj, ko ...

Domen Jančič
Slovenija je na prvi tekmi kvalifikacij za olimpijske igre s 4:3 (3:0, 1:1, 0:2) izgubila z Dansko.

* Dvorana Jordal Amfi, gledalcev: 174, sodniki: Heikkinen (Finska), Judakov (Rusija, glavna), Braten (Norveška), Obwegeser (Švica, linijska).
* Strelci: 0:1 Ehlers (Lauridsen, Bjorkstrand, 3.), 0:2 Storm (Lauridsen, Bjorkstrand, 13.), 0:3 Russell (Lauridsen, Nielsen, 15), 1:3 Drozg (Kopitar, Pretnar, 21.), 1:4 Ehlers (22.), 2:4 Urbas (Gregorc, Jeglič 50.), 3:4 Verlič (Gregorc, Jeglič, 58.)
* Kazenske minute: Slovenija 10, Danska 10 minut.

Slovenski hokejisti srečanja niso začeli najbolje, saj so Danci v prvi tretjini za hrbet vratarja Gašperja Krošlja spravili tri ploščke. Jan Drozg je na začetku druge tretjine dal upanje, a je že minuto pozneje semafor kazal rezultat 4:1. Zaostanek pred zadnjim delom je bil kar izdaten, toda upanje, kot vedno, umre zadnje.

Jan Urbas in Miha Verlič sta upanje ohranila pri življenju, vendar je bilo časa za popoln priključek in podaljšek premalo. V izdihljajih so Slovenci poskušali z dodatnim igralcem v polju in brez vratarja, vendar so se Danci uspešno ubranili in dosegli izjemno pomembno zmago.

Olimpijske igre v Pekingu za slovensko izbrano vrsto, ki je nastopila v Sočiju (2014) in Pjongčangu (2018), še niso izgubljene, a zdaj ji morajo iti na roko tudi izidi na drugih srečanjih. Že jutri se bodo varovanci Matjaža Kopitarja pomerili z domačo Norveško, v nedeljo pa še z Južno Korejo.

Na OI se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.


Potek srečanja
Danci so hitro prišli do prednosti hokejista več na ledu po kazni Anžeta Kopitarja in jo tudi izkoristili. Član Winnipeg Jets v NHL Nikolaj Ehlers je štiri sekunde pred iztekom kazni izkoristil gnečo pred vrati Gašperja Krošlja in zadel za dansko vodstvo. V prvi tretjini so risi le stežka prihajali do priložnosti, še najlepša pa se je ponudila Žigi Pancetu ob igri z hokejistom manj na ledu.

Danci so imeli po polovici tretjine priložnost za povišanje vodstva, a je Oliver Bjorkstrand, hokejist Columbus Blue Jacketts v NHL, zgrešil. Bolj natančni pa so bili Danci ob tretji izključitvi Slovencev ob koncu 13. minute, ko je po močnem strelu Markusa Lauridsena in vratnici odbitek v mrežo pospravil Frederik Storm.

Slovenska vrsta je bila vse bolj razglašena, Danci pa so nezbranost varovancev Matjaža Kopitarja izkoristili dve minuti kasneje za vodstvo s 3:0. Pred vrati Krošlja je plošček preusmeril Patrick Russell po strelu Oliverja Lauridsena.

Slovenci so s hokejistom več na ledu že v 50. sekundi druge tretjine znižali izid, ko je po lepi podaji Kopitarja zadel Jan Drozg. Nalet slovenske vrste pa je le 62 sekund pozneje ustavil Ehlers po protinapadu, ko je z leve strani močno sprožil in še drugič premagal Krošlja.

Risi so bili v drugem delu igre bolj enakovredni, a vseeno premalo konkretni, da bi vnovič ogrozili danskega vratarja Sebastiana Dahma. Še najbližje zadetku je bil po lepi samostojni akciji Kopitar, a so Danci, potem ko je že preigral vratarja, plošček uspeli ustaviti.

Danci so v zadnji tretjini po novi prednosti igralca več zadeli vratnico, vseeno pa njihov pritisk v zadnji tretjini ni bil tako silovit kot v prvi in drugi, tako da so Slovenci večkrat prihajali pred vrata Dahma in utrujali Dance. Po izključitvi le teh je upanje Slovencem z natančnim strelom vlil Jan Urbas po podaji Žige Jegliča in Blaža Gregorca dobrih deset minut pred koncem.

Pritisk Slovenije se je nadaljeval. Slabih pet minut pred koncem pa so risi dobili še eno priložnost z igralcem več na ledu. Danci na čelu z Dahmom silovitega naleta risov niso zdržali, zadetek Mihe Verliča pa je Slovence približal le na zadetek. Matjaž Kopitar je nato iz vrat potegnil Krošlja za dodatno moč v napadu, a so zadnji nalet Slovencev Danci vendarle ubranili.

V zadnji tretjini je Slovenija sprožila kar 15 strelov, Danci le tri, na koncu pa je bilo razmerje v strelih proti vratom 24:21 v korist Slovenije.

Članki iz rubrike