Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
25.08.2021 21:35:05
Deli članek:

Gašper Mlakar viceprvak v sprintu

psno
Luka Šimec in Janja Janjič sta se s srebrno kolajno v dvojicah lepo izkazala.

Današnji dan na SP v Kranju je slovenskemu kegljanju prinesel srebro Cerkničana Gašperja Mlakarja. V Kamniku na svetovnem mladinskem posamičnem pokalu pa sta Brina Janjič in Luka Šimec osvojila bron v klasičnih dvojicah, nekaj ur kasneje pa še srebro v mešanih dvojicah.

Četrti dan na SP za mladince v Kranju je bil namenjen tekmovanju v sprintu. Prva so nastopila dekleta, kjer pa Slovenke niso imele veliko uspeha. Kot prva je nastopila mlada Pivčanka Lea Pašič, ki je zelo zanesljivo izgubila z Nemko Straubovo z 0:2 (98:115, 83:99). V istem času sta bili na stezah tudi preostali dve naši igralki. Aurori Pekošak se je dogajalo podobno kot Lei in je enako izgubila z Avstrijko Baumgartnerjevo (89:94, 75:84). Le Lana Pesjak je bila v uvodnem krogu uspešna. Tudi ona imela za nasprotnika igralko iz Avstrije Franzisko Gstrein. Rezultat je bil 1:1 (109:78, 86:102), po dodatnih metih pa si je Lana z zmago 91:81 priborila nadaljevanje. Toda v osmini finala je tudi ona prepričljivo izgubila z Baumgartnerjevo.



Precej bolje je šlo mladincem. Ljubljančan Primož Kastaneto je zanesljivo z 2:0 (99:98,108:94) ugnal Hrvata Matića, v osmini finala pa se je pomeril z Romunom Benkejem. Adrian Sivec pa je v prvem krogu igral z Nemcem Ravenom. Nemec je bil zanesljivo boljši, zmagal z 2:0 in se tako uvrstil v naslednji krog, kjer ga je čakal še en Slovenec Gašper Mlakar, ki je bil v prvem krogu prost. V tem srečanju je bil naš mladenič iz Cerknice boljši od Nemca. Zanesljiv pa je bil tudi Primož proti Romunu in oba sta uvrstila med najboljših osem. Kastaneto je potem imel na sporedu ogorčeno borbo s Srbom Gaborjem Kurcinakom. V prvem je bil član Taborske Jame boljši od Srba s 106:102, v drugem pa mu je Srb vrnil s 109:99. V dodatnih treh metih pa sta bila oba odlična. Primož je podrl odličnih 23 kegljev, toda Srb je bil še za dva keglja boljši in si tako priboril bron.



Mlakar se je pomeril z Madžarom Tiborjem Sziklasijem. Tudi tu so bili potrebni dodatni meti, kjer bil Mlakar srečnejši s 16:15. V polfinalu pa je tekmec Gašperja Kurcinak, ki je izločil Primoža. Obema je pripadel po en niz. V dodatnih metih pa je bil član Bresta prepričljivejši, slavil s 23:17 in si tako priboril finale, kjer se je srečal z Avstrijcem Florianom Quirinom, ki se je v zaključku polfinalnega boja izvlekel proti Romunu Szaszu. V finalu je v prvem nizu vseskozi bil v prednosti Mlakar in dobil niz s 101:96. V drugem nizu sta bila po desetih metih na polno oba izenačena. V čiščenju pa je Avstrijec eksplodiral in je zaporedoma vrgel štiri devetke. Čeprav je Cerkničan v štirih metih pospravil dve postavi, pa je bil takrat niz praktično odločen. V dodatnih metih pa je Gašper v drugem prebil sredino, medtem ko se je Avstrijcu nasmehnila sreča v prvih dveh metih, ko mu je v zadnjem trenutku dodalo še po dva keglja.



Srebrna medalja pa je vseeno največji uspeh za Mlakarja v njegovi trenutno še kratki karieri. Obenem pa je to že četrta medalja za Slovenijo na tem SP, že tretja srebrna.



Danes finali posameznikov in kombinacija

Zadnji dan za mladince je na sporedu finale štiriindvajseterice najboljših iz ekipne tekme. Najprej bodo nastopila dekleta in potem še fantje. Posamični rezultat se bo seštel z rezultatom iz ekipne tekme, ki bo dal skupno uvrstitev v kombinaciji. Slovenija je tokrat zastopana s po štirimi igralkami in igralci. Skoraj vsi imajo tudi lepo izhodišče v kombinaciji.

Odličen začetek v Kamniku

V Kamniku se je na kegljišču KK Calcit začel 7. svetovni pokal za dečke in deklice posamezno (U-14). Zadnji pokal je bil na sporedu pred dvema letoma na Češkem v Rokicanyju, kjer je blestel Vid Podnebšek, ki zdaj zbira medalje med mladinci v Kranju. Tam je bil mladi Litijan dvakrat zlat, v posamični konkurenci in v kombinaciji.



Slovenski predstavnik Luka Šimec je imel na stezah kar nekaj težav, vendar se je s 499 podrtimi keglji vseeno uvrstil v finale. Odlično pa je odigrala Brina Janjič, ki se je s 532 podrtimi keglji kot druga uvrstila v finale. Skupno pa sta bila v paru tretja, takoj za paroma iz Poljske in Slovaške. V mix dvojicah (520) pa sta popoldne osvojila srebrno medaljo. Za štiri keglje sta ugnala Avstrijce, zaostala pa za 36 kegljev za zmagovalcema iz Slovaške.



Galerija