Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.08.2021 00:10:06
Deli članek:

KAKŠNA CARICA! To super dekle nastopa tako na olimpijskih kot tudi paralimpijskih igrah (video)

Profimedia

Poljakinja je edinstvena, vsakič znova osupne ves športni svet.

Tudi letos je tako, saj Natalia Partyka po nastopu na običajnih olimpijskih igrah zdaj nastopa še na paralimpijskih. Dekle se je namreč rodilo brez spodnjega dela desne roke, kar pa zanjo ni bila ovira pri gradnji izjemne športne kariere. V zdravo roko je vzela namiznoteniški lopar in svojo igro kljub hendikepu razvila do obisti.

Svetovno slavo je dosegla, ko je na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Guangzhouju premagala šesto igralko na svetu Singapurko Li Jia Wei. Na paralimpijskih igrah je debitirala leta 2000 v Sydneyju, s komaj 11 leti je bila najmlajša športnica. Od tedaj dalje je redna udeleženka paralimpijade, ob tem pa od Pekinga leta 2008 tudi redna olimpijka.

Profimedia


Danes 32-letna Partyka je skupaj osvojila osem paralimpijskih kolajn, ob tem je sedemkrat postala svetovna prvakinja. Na olimpijskih igrah pričakovano ni v ospredju, a nastopa in se bori. "Vsakič je drugače. Vsakokrat je to nova zgodba, novo tekmovanje. V Sydneyju sem bila mala punčka in to je bila zame velika izkušnja."

Zaradi izjemne kariere je leta 2013 postala ambasadorka Mednarodne namiznoteniške zveze, dve leti pozneje pa je odprla svojo fundacijo za pomoč mladih športnikov.

Profimedia