Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(gb)
(gb)
26.08.2021 09:56:20
Deli članek:

Junaka Neža Šiftar in Kristjan Vojteh Burkelca

GZS
Kristjan Vojteh Burkelca, državni prvak 2021

Na igrišču v Arboretumu se je zbrala vsa slovenska golfska amaterska elita z izjemo tistih, ki študirajo v ZDA. Na državnem prvenstvu v seštevni igri se je v treh različnih kategorijah pomerilo 47 golfistk in golfistov iz vseh slovenskih klubov, ki gojijo tekmovalni golf.

Na letošnjem prvenstvu je bilo v moški konkurenci že v uvodni rundi kmalu jasno, da se bodo za najboljši rezultat borili Gal Patrik Štirn, Jan Čirič, Kristjan Burkelca in Jaka Babnik, ki so nekoliko bolje od ostalih odigrali prvih 18 lukenj. Drugi dan je kot edinemu pod parom igrišča uspelo igrati Burkelci, ki se je tako še za dva udarca oddaljil od zasledovalcev. S parom igrišča se je precej dvignil Vid Potočar, a je bil zaostanek iz prvega dne vendarle nekoliko prevelik. Finalni dan je bilo mogoče pričakovati napad na vodilno mesto, ki ga je v rokah držal Burkelca, vendar je hitro spodletelo Janu Čiriču. Na drugi strani je izjemno odigral Timon Svetek Zgonec, ki je bil ob preudarnemu Burkelci edini, ki mu je na prvenstvu v treh dneh uspelo odigrati dva udarca pod parom. Sproščeno in neobremenjeno so zadnji odigrali tudi Luka Strašek, Žiga Babnik in Nik Pogorelčnik Hojnik, vsi trije s parom igrišča. Gal Patrik Štirn je vsak dan potreboval dva udarca več, mlajši Jakob Balkovec in še mlajši Jaka Babnik pa sta odigrala zelo dobro, toda za izkušenega Burkelco vendarle še premalo. Govorimo seveda o absolutnem rezultatu tridnevnega državnega prvenstva.

Kristijan Vojteh Burkelca (Trnovo) je tako povezal še svoj četrti zaporedni naslov državnega prvaka v dveh sezonah oziroma v letu dni (seštevna igra + match play), kar pred njim ni uspelo še nikomur. Tokrat je Gala Patrika Štirna ugnal za šest udarcev, mlajša in sila perspektivna Jakoba Balkovca ter še dve leti mlajšega Jaka Babnika pa za deset oziroma osem udarcev. "Sezona je kar v redu. Čaka nas še mednarodno amatersko prvenstvo na igrišču Livada, upam pa, da bomo šli v Lizbono na klubsko evropsko prvenstvo. Državno prvenstvo lahko ocenim kot dobro. Igrišče je bilo v redu, le kakšna zastava na zelenici bi lahko bila bolje postavljena. Nisem vedel, kako bo, ker sem zamenjal driver. Ta, s katerim sem igral, je demo driver in žogica gre dlje. Tudi v gozd, ampak sem se kar dobro reševal (smeh)," je bil dobre volje.

Simpatična Neža do prvega naslova v seštevni igri

Prvi naslov državne prvakinje v seštevni igri, sicer drugi po letošnjem match playu, je osvojila Neža Šiftar (Racman). Ta je že prvi dan naredila dovolj in oba naslednja dneva le nadzorovala svojo igro, jasno, z občasnim pogledom predvsem na Barbaro Car. Slednja, dve leti mlajša, je prvo rundo in bolj konkreten boj za naslov prvakinje zapravila na peti luknji, za katero je potrebovala kar 12 udarcev. Reševanje slabšega začetnega udarca ni bilo najbolj posrečeno, zato je bil naslov izgubljen kar hitro po začetku prvenstva. Barbara se je sicer vrnila med žive in že drugi dan nadoknadila šest udarcev. Finalni dan je bilo čutiti določen pritisk pri obeh igralkah, a je Carjeva na uvodnih luknjah igrala dva bugija, na naslednjih devetih pa še pet, kar je Šiftarjevi precej olajšalo delo. Tretji dan je najbolje izkoristila Iza Bela Ivanko (+5), ki se je v skupni razvrstitvi prebila do tretjega najboljšega rezultata.

Neža Šiftar je bila naslova seveda vesela, z rezultatom pa ni bila zadovoljna: "Na evropskem nivoju to ne bi pomenilo veliko. Letošnje leto je bilo v znamenju mature in je bilo toliko težje, saj tekmovalnega ritma v primerjavi z lani še nisem ujela. Trenutno se še malce lovim. Upam, da bodo rezultati na naslednjih turnirjih boljši. Verjamem, da se bom na evropsko amatersko prvenstvo, ki bo v Moravskih Toplicah, pripravila bolje. V golfu šteje rezultat precej več kot pa sama uvrstitev."

Med ekipami so naslov državnih prvakov osvojili golfisti GK Trnovo, med dekleti pa so bile najboljše golfistke Racman GK. 

Končne uvrstitve državnega prvenstva
Posamično, člani: 1. Kristjan Vojteh Burkelca (Trnovo 1) –3, 2. Gal Patrik Štirn (Arboretum 2) +3 3. Luka Strašek (Arboretum 1) +9
Fantje do 18 let: 1. Jakob Balkovec (Arboretum 2) +7, 2. Jan Čirič (Arboretum) +9, 3. Nejc Čop Tomšič (Arboretum 2) +9
Fantje do 16 let: 1. Jaka Babnik (Trnovo 1) +5, 2. Tomi Bezenšek (Zlati Grič) +12, 3. Timon Svetek Zgonec (Trnovo 2) +13
Članice: 1. Neža Šiftar (Racman 1) +20, 2. Barbara Car (Racman 1) +23, 3. Iza Bela Ivanko (Racman 1) +26
Dekleta do 16 let: 1. Petra Balkovec (Arboretum 1) +31, 2. Zala Jesih (Racman 2) +38, 3. Ester Polak (Racman 2) +44
Galerija