kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

jz
jz
0 04.08.2020 14:24:40

ZAJC na pragu OLIMPIJE? V klubu so mu PREKINILI POGODBO in zdaj ...

Jurij Kodrun
Lahko se zgodi, da bo ljubljanski klub kmalu bogatejši za slovenskega reprezentanta.

Pri ljubljanskem klubu Slovenske železnice Olimpija na prste ene roke odštevajo dneve do dokončne odločitve – ali bodo v sezoni 2020/21 nastopali v ligi IceHL ali v alpski ligi. Miha Zajc je v Innsbrucku dobil odpoved in je blizu vrnitve v Tivoli.

miha zajc
Jurij Kodrun


V sredo se bo Christian Feichtinger, direktor razširjenega avstrijskega prvenstva, ki se zdaj imenuje IceHL, sestal z ministrom za zdravstvo Republike Avstrije, s katerim se bo poskušal dogovoriti oziroma pogovoriti o številu gledalcev na tekmah lige IceHL v sezoni 2020/21. Za ligo oziroma klube je to zelo pomembna odločitev, saj avstrijski klubi z gledalci na tekmah zapolnijo kar 30 odstotkov proračuna. Ta je seveda vezan tudi na kupovanje igralcev oziroma sestavo igralskega mozaika. Toda nekateri klubi so se že začeli obnašati zelo racionalno. Tako je Innsbruck, član lige IceHL, včeraj prekinil pogodbo z enim svojih najboljših igralcev, kanadskim napadalcem Johnom Lammersom. V primeru Kanadčana je to precej razumljivo, saj je imel zelo bogato pogodbo, in ker je naslednja sezona zelo nepredvidljiva, pri Innsbrucku niso hoteli tvegati s plačevanjem igralca, če bodo morali igrati pred praznimi tribunami oziroma če se bo sezona sploh začela 25. septembra, kot je načrtovano. "Slovo Lammersa od Innsbrucka je zaradi covida torej razumljivo, veliko manj pa je razumljivo, da so odslovili Slovenca Miho Zajca, enega najcenejših tujcev v ekipah nekdanje lige EBEL. Pri njem se na koronakrizo ne morejo izgovarjati," so zapisali avstrijski novinarji ob 'čistki' morskih psov iz Tirolske.

Okrepili se bomo
Seveda je precej logična prva misel, da bi se Miha Zajc vrnil v Tivoli, saj SŽ Olimpija gradi ekipo za ... "Odločitev o tem, ali bomo igrali v ligi IceHL, bo padla ta teden," je v ponedeljek z zelo optimističnim glasom govoril športni direktor kluba Jože Kovač. In potem seveda nadaljeval: "Če bomo naslednje leto igrali v ligi IceHL, se bomo okrepili s štirimi igralci in morda še z vratarjem, odvisno od odločitve strokovnega vodstva moštva." Odločitev bo zelo verjetno padla kar v sredo. Po sestanku direktorja Feichtingerja z avstrijskim zdravstvenim ministrom se bodo klubi lige usedli, in če bo odgovor ministrstva glede števila gledalcev na tribunah hokejskih dvoran za klube ugoden (vsaj 50 odstotkov kapacitete), je precej verjetno, da bodo sprejeli tudi Olimpijo.
Kovač je bil seveda seznanjen tudi s tem, da je Miha Zajc pri Innsbrucku dobil odpoved. "Da, seznanjen sem s tem in sem se že pogovarjal z njegovim očetom Bojanom. Zagotovo nam je v interesu, da bi prišel nazaj v Olimpijo. Če bomo igrali v najmočnejšem regionalnem hokejskem tekmovanju, je zelo verjetno, da bomo pridobili novega sponzorja, ki bi nam pokril stroške za dodatne okrepitve. Naš načrt je, da bi od štirih igralcev pripeljali vsaj dva, ki sta slovenska reprezentanta. Taka je naša usmeritev. In Miha je seveda za nas zelo zanimiv," je še povedal Kovač.

Za Olimpijo bomo plačali kazen
Tudi odgovorni na Hokejski zvezi Slovenije so seznanjeni s tem, kar se dogaja na Olimpiji. "Dobro je, da tako ligo IceHL kot ligo AHL vodijo isti ljudje, tako da v bistvu vse, kar se bodo dogovorili za IceHL, velja tudi za alpsko ligo," je uvodoma povedal sekretar HZS Dejan Kontrec in dodal: "Hokejska zveza Slovenije je dala pozitivno mnenje glede Olimpije. Podpiramo to, da bi zaigrala v najboljši regionalni ligi."
Zanimalo nas je tudi, kaj bi se zgodilo, če bi Olimpija igrala v ligi IceHL in se morala odpovedati igranju v alpski ligi, za katero pa je že prijavljena. "V tem primeru bi seveda SŽ Olimpija izstopila iz lige AHL. Po pravilniku mora matična zveza, ki je garant za klube, plačati določeno kazen. Če bo torej Olimpija igrala v ligi IceHL, bo morala HZS plačati kazen. In to bomo tudi storili. Še enkrat bom povedal, nam je v interesu, da slovenski klub igra v najmočnejši ligi. Liga AHL pa se ne bo spreminjala, samo v terminu, ko bi morala igrati Olimpija, bo tisti klub prost," je razložil Kontrec.
Za hokejsko zvezo je zelo pomembno tudi to, da so pri SŽ Olimpiji usmerjeni v igranje z domačimi igralci oziroma v to, da v klub pripeljejo kar nekaj slovenskih reprezentantov. "Prihodnja sezona bo zelo posebna. Niti približno ne vemo, kako bo, seveda pa se lahko vse skupaj v trenutku spremeni glede na to, kakšna bo koronaslika v posamezni državi. V prihodnji sezoni bo večina hokejistov poskušala igrati čim bližje domu ali kar doma. Seveda si želimo, da bi vsi, ki so v ali blizu reprezentance, igrali. Če bo Olimpija pripeljala še kakšnega slovenskega reprezentanta, to samo podpiramo," je še povedal Kontrec.

Vsi dobijo
"Olimpija je prvak alpske lige, vodstvo lige IceHL in vsi klubi pa imajo vpogled v poslovanje SŽ Olimpije v zadnjih dveh letih. Vedo, da je redni plačnik, da nima dolgov in da v resnici posluje tako, kot je treba," je še razmišljal Kontrec. Tak odgovor nakazuje na to, da je tudi HZS naklonjena ideji o nastopanju SŽ Olimpije v najboljši regionalni ligi. Ob tem bi v ljubljanskem moštvu imeli (ob dveh novih) kar šest ali sedem reprezentantov, ekipo pa vodi nekdanji selektor Ivo Jan ... Torej vse govori v prid temu, da bi Olimpija do konca tedna dobila 'povabilo' oziroma jasno privolitev, da v sezoni 2020/21 zaigra v ligi IceHL. Ob čemer je kar nekaj klubov v ligi za to, da zaigra v tej ligi tudi SŽ Olimpija, da bi tako dobili parno število klubov, 12. moštvo ... Na poti tivolskemu moštvu v tem trenutku stojijo le negotove razmere, ki pa se bodo morale prej ali slej vsaj do neke mere normalizirati. Tudi 'na silo', če bo treba.

Značke: olimpija, miha-zajc

Članki iz rubrike