Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 20.07.2020 10:44:49

Dvorana Tivoli dobila NOVO PODOBO! Novosti je OGROMNO, v OČI pa predvsem BODE ... (fotogalerija)

Martin Metelko
Zadnje desetletje ali mogoče še dalj časa je prenova ledene dvorane Tivoli visela v zraku. Večkrat je bilo že blizu tega, da bo stara tivolska dama iz Spodnje Šiške prestala konkretno »lepotno operacijo«, zdaj, leta 2020, pa se je to končno tudi uresničilo.

Za prenovo dvorane Tivoli je bilo objavljenih več javnih razpisov za različna dela. Tako je bilo na razpisu za gradbena, obrtniška in inštalacijska dela izbrano podjetje Lesnina MG Oprema, d.d. s ponudbeno ceno 956.300,90 evra, isto podjetje pa je zmagalo tudi na razpisu za opremo garderob, čemur so namenili 82.380,32 evra. Na razpisu za dobavo in montažo zaščitne ograde za hokej so izbrali podjetje Taurus IQ d.o.o. s ponudbeno ceno 259.012,55 evra, medtem ko so na razpisu za izdelavo, dobavo in vgradnjo štirih strani LED-zaslona na stropu hokejske dvorane Tivoli izbrali podjetje Elan Inventa, d.o.o. s ponudbeno ceno 127.896,42 evra (vsi zneski so brez DDV, op. p.).

Sredstva za prenovo so zagotovili Mestna občina Ljubljana, Fundacija za Šport in Šport Ljubljana, ki so v načrtih za prenovo upoštevali mnenja vseh uporabnikov – klubov, zvez – dvorane ter si pomagali s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in ogledi drugih dvoran. Prenova je sicer potekala v skladu z možnostmi, ki jih dvorana ponuja, saj je stara več kot 50 let, prav tako pa je zaradi okolice zelo omejena, predvsem kar zadeva povečanje objekta, ki ni mogoče.

Ko stopite v na novo zgrajene in opremljene dvorane, slehernega preseneti predvsem barvitost slačilnic, ki pošteno bode v oči. Ob prenovi je notranjost postala res mavrična, le slačilnica prvega hokejskega moštva je ohranila svojo tradicionalno zeleno ljubljansko barvo, ki se nato ponovi le še enkrat, a v drugačnem odtenku, sicer pa so slačilnice »oblečene« tudi v rumeno, oranžno, modro, roza in rdečo barvo. To je precej nenavadno, kajti po navadi so slačilnice večinoma obarvane v barve domačih moštev, Šport Ljubljana pa pravi, da so pri izbiri barve garderob upoštevali tradicionalne barve športnih klubov, ki so njegovi uporabniki.

V vsaki slačilnici – tista prvega članskega moštva je največja – lahko najdemo nove prhe in stranišča, prav tako ima vsaka na voljo še posebno sobo za sušenje (opreme, dresov). Tu so tudi sobe za fizioterapevte, maserje ali zdravnike, ki so opremljene z novimi masažnimi mizami in preostalim pohištvom, svoje prostore znotraj slačilnic pa so dobili tudi trenerji. Velika novost v vsaki slačilnici bo »mini« semafor, ki bo kazal odštevanje časa na primer med premori med tretjinami. V več slačilnicah so montirali tudi pregradne stene, ki bodo po potrebi eno slačilnico spremenile v dve. Slačilnice hokejskih moštev so zdaj večje in vse imajo svoje kopalniške prostore, vendar so zaradi tega hokejisti eno slačilnico izgubili.

V ledeni dvorani bodo navijači najprej opazili štiri LED-zaslone oziroma veliko kocko, ki zdaj visi v središču stropa in meri 4 krat 2,5 metra. Nakup semaforja kocke je bil namenjen posodobitvi dvorane, s čimer Šport Ljubljana sledi zadnjim smernicam, ki veljajo za športne dvorane na evropski ravni. Kocka bo sicer namenjena prikazovanju rezultatov, tekem, videoprograma in komercialnih vsebin. Prejšnji veliki LED-zaslon so odstranili in ga bodo odslej uporabljali v celjski hokejski dvorani. Novi in precej večji sta tudi varnostni mreži, ki bosta lovili pobegle ploščke, na krajših dveh stranicah dvorane.

Tivolski led bo od zdaj objemala nova ograda z novim pleksi steklom. Odlično je, da je rob ograde še posebej zaščiten z ovalnimi nastavki, kar bo preprečilo morebitne poškodbe ob naletih. Pleksi steklo je na več mestih zaobljeno, obe klopi, kjer med menjavami počivajo igralci, pa sta po novem povsem zaprti z njim.

Konec letošnjega aprila in v začetku maja bi morala dvorana Tivoli gostiti hokejsko svetovno prvenstvo divizije 1A za člane, ki pa je zaradi koronavirusa odpadlo. Čeprav se dela na dvorani, ki so v povsem zadnji fazi, še izvajajo, so nam na Športu Ljubljana zagotovili, da bi bila sicer prenova končana pravočasno, kajti do zamika je, pričakovano, prišlo zaradi koronavirusa. Težave so nastale predvsem pri dobavi materialov v času karantene, kakor tudi zaradi zagotavljanja dodatne varnosti delavcev. Treba je bilo namreč prilagoditi logistiko dela na gradbišču in s tem omejiti stike med delavci.

V prihodnje bo treba postoriti še kar nekaj del, da bo dvorana tako funkcionalno kot energetsko urejena in primerna današnjemu času. Ploščad pred dvorano Tivoli, kjer je bil Lumpi park, in prostore nekdanje diskoteke namerava Šport Ljubljana urediti v prizidek dvorane Tivoli z novo dvorano z ledeno ploskvijo in dodatnimi športnimi površinami oziroma z vsestransko dvorano za ogrevanje. Kot so nam povedali pri Športu Ljubljana, se trenutno pripravlja vse potrebno za izvedbo tega arhitekturnega natečaja.

Članki iz rubrike