Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
15.12.2015 14:59:28
Deli članek:

Marko Popovič: O zamenjavi trenerja ne razmišljam

Grega Wernig

Po dveh izredno prepričljivih porazih in več kot dveh tednih igranja zunaj Ljubljane bodo zeleno-beli oklepniki nocoj v tekmovalnih dresih spet drsali na svoji ledeni ploskvi. V Tivoli prihaja Innsbruck, moštvo, ki je Olimpiji to sezono prizadejalo enega največjih porazov. In to pred le tremi dnevi.

Že v ponedeljkovi številki našega in vašega časnika smo se po novem debaklu Olimpije v Avstriji vprašali, kaj vse se bo moralo pripetiti oziroma kako nizko bodo morali zmaji še pasti, da bi se na Celovški 25 nekaj spremenilo. Ciljali smo na praktično kakršnokoli spremembo, samo da bi se nekaj premaknilo, čeprav smo brez ovinkarjenja s prstom pokazali na glavnega trenerja in hkrati športnega direktorja Fabiana Dahlema. To navsezadnje ni nič novega. V ekipnih športih namreč ne zamenjaš 20 igralcev, temveč "ribi najprej odrežeš glavo", in to se dogaja praktično vsak dan. To je nekaj, kar strategi vzamejo v zakup, ko se odločijo za poklic.

Arsen Perić

Najbolj me motijo porazi, ko se igralci borijo vso tekmo, potem pa dva gola prejmejo v eni minuti. Pri tem se vidi, da fantje niso pri stvari, in sicer tudi zaradi našega dela, zaradi dela kluba. Nekateri trenerji to znajo rešiti, drugi pa ne. Če bi Fabian, ki ima druge odlike, znal tudi to, verjetno ne bi bil trener Olimpije.

Po osmih zaporednih porazih, drugi taki seriji to sezono – novembra so jih zeleno-beli nanizali deset –, je jasno, da nekaj ne deluje in da okolje, ta svet, pričakuje spremembe, s katerimi bi vsaj zavel nov veter in s katerimi bi pomirili vedno bolj jezne navijače, ki imajo občutek, da se klub, ki ga podpirajo, iz njih norčuje.
Velikokrat so vsi na Celovški 25 iskali opravičila za slabe serije v tem, da Olimpija praktično vsakič izgubi zgolj za gol ali dva in da so zmaji pravzaprav vedno blizu, a vedno znova se na koncu oni znajdejo s krajšo paličico v roki.


No, zdaj se je spremenilo tudi to, saj ne gre več za poraze z minimalno razliko. Prvi tekmec pred Olimpijo ima že 13 točk več (prvi na lestvici jih ima več kot štirikrat toliko!), samo dve manj, kot so jih Ljubljančani zbrali od sredine septembra. Vse to so zgolj na hitro navedeni razlogi, zakaj bi moral december postati mesec sprememb. A to je zgolj naše mnenje, ki pa se v precejšnji meri razlikuje od mnenja prvega operativca kluba, predsednika Marka Popoviča.

NA ZAČETKU MOGOČE CELO PREDOBRI
Ko smo se s slednjim včeraj pogovarjali in ga spraševali, ali se bo pri Olimpiji zgodilo kaj takega, kar bi pretreslo slačilnico, je bil odgovor ne. "Kar imamo, imamo glede na to, koliko smo vložili, glede na našo situacijo," je z že znanim stavkom, ki ga to sezono neprestano uporablja, začel Marko Popovič.
"Mogoče so bili začetni rezultati predobri, mogoče smo preveč dvignili apetite, začeli pričakovati preveč. A dejstvo je, da je letošnja sezona taka, da jo moramo samo preživeti. To je glavni cilj. Preživeti, sanirati in postaviti temelje za prihodnost, da bi naslednje leto startali s čiste osnove," je še enkrat razložil naš sogovornik.

alesfevezer.com

Innsbruck danes v lovi tretjo zmago v gosteh

Po porazu z 1:8 je jasno, kdo bo v tivolski dvorani nocoj v vlogi favorita. To vsekakor ne bo Olimpija, ki bo igrala z isto postavo kot pretekli konec tedna, na seznamu poškodovanih pa tako ostajajo Tomaž Trelc, Matej Hočevar, Andrej Tavželj in Aljaž Uduč. Morski psi, ki so v nedeljo premagali tudi Znojmo, v Ljubljani upajo na konec niza kar 12 zaporednih porazov v gosteh. Nazadnje so na tuji ledeni ploskvi v Grazu zmagali 20. septembra, medtem pa Olimpija upa, da bo tudi nasploh končala svoj dolgi niz porazov.

TRENER NI GLAVNI KRIVEC
Ko smo ga nato neposredno vprašali, ali razmišlja o tem, da bi naredil zamenjavo na mestu glavnega trenerja ali kjerkoli drugje, je odkimal. "Ne, ne razmišljam o zamenjavi trenerja Dahlema," je zatrdil in v nadaljevanju nekaj krivde za slab (rezultatski) položaj prevzel tudi nase: "Za vse ne more biti kriv le trener. Tudi klub je kriv, da je situacija takšna, kot je. Trener zagotovo ni glavni krivec."
Popovič pravi, da je tako treba določene stvari prej urediti na klubski ravni, to je finančno in organizacijsko plat, kjer Olimpija zelo šepa, kar prav tako ni skrivnost. Plače še vedno zamujajo, ni pa hotel izdati, koliko. "Saj je vseeno, ali eno ali dve. Tempo ni tak, kot bi moral biti, kot smo pričakovali."

EDINI SO TO STORILI S TRANSPARENTOM
Dal nam je vedeti, da še vedno popolnoma zaupa Dahlemu, ko pa smo mu omenili, da po naših podatkih večina drugih že nekaj časa ni istega mnenja, je bil sprva malo začuden, nato pa je z nasmeškom dejal: "Sam nimam zadržkov, ali jih ima kdo drug, pa ne vem. Če mi igralci tega ne povejo, ne vem, in če mi ne povedo, potem je nekaj res narobe. Vsi vedo, da se z mano lahko pogovorijo, kadarkoli hočejo, in za zdaj še nihče ni načel te teme. Edini, ki so pokazali svoje nezadovoljstvo nad Dahlemom, so bili navijači, ki so to storili prek transparenta (nanj so napisali: Dahlem, začnite zmagovati ali pa pojdite domov, op. p.)."

Arsen Perić

Vedeli smo, da bomo morali plačati ceno te sezone, in to se tudi dogaja. Kot kaže, bomo verjetno porabili tudi nekaj denarja, ki smo ga hoteli dati na stran za poplačilo prisilne poravnave. A vseeno sem prepričan, da prihajajo boljši časi.

Kot nam je še pojasnil, je z Dahlemom v stiku po vsaki tekmi ali najkasneje jutro po njej in nima občutka, da bi Nemec nameraval odstopiti, za kar bi se, o tem smo prepričani, že pred časom odločil vsak drug trener.
"Težko si predstavljam, kaj dobrega bi to prineslo. Samo stroške. Nimam tudi nobenega zagotovila, da bi se z novim trenerjem kaj spremenilo na bolje. Da, šok terapija deluje, a po navadi le kakšno tekmo, dve, včasih še toliko ne. O zamenjavi trenerja trenutno ne razmišljam," je še enkrat zatrdil Popovič, ki pa vseeno pušča ta vrata vsaj malo odprta: "Če bi se res izkazalo, da ne bi šlo več, se bomo s tem ukvarjali pred začetkom drugega dela lige."

Grega Wernig