Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
16.10.2015 14:21:42
Deli članek:

Stefan Chaput: Mirim se, a se ne bojim

Grega Wernig

Po torkovem 11. krogu bodo udeleženci lige EBEL danes krenili v drugo četrtino prvenstva.

Na Celovški 25 se ni zgodilo praktično nič, kar ne bi pričakovali ali vsaj slutili. Po 11 srečanjih so zmaji zdrsnili na zadnje mesto, do zdaj so vknjižili eno zmago in poraz po podaljšku, enkrat pa po loteriji ter imajo sedem točk.

V nasprotju z zadnjimi tremi krogu bo Telemach Olimpija konec tedna preživela v gosteh. Nocoj jo v Mozartovem mestu čaka obračun z aktualnimi prvaki, ki so po slabem startu na zadnjih osmih tekmah sedemkrat zmagali, v nedeljo pa se bo odpeljala le do bližnjega Beljaka.

www.alesfevzer.com

STEPAN CHAPUT

Grega Wernig

Datum rojstva: 11. 3. 1988
Kraj rojstva: Montreal, Kanada
Višina/teža: 183/87
Igralno mesto: napadalec
Lanske statistike: 46 tekem: 55 (20 + 35)
Prejšnji klubi: Albany, Charlotte, Syracuse, Providence, Hamilton (AHL), Wheeling (ECHL), Ravensburg, Dresden (DEL2)

Pred tema velikima izzivoma smo tokrat pred mikrofon povabili enega od tujih okrepitev, kanadskega napadalca Stefana Chaputa.
Preden smo se dotaknili različnih tem, smo se najprej zadržali pri zadnji tekmi, četrtem zaporednem porazu, tretjem v Tivoliju. V prvem stavku je priznal, da je bil torkov poraz z Dornbirnom izredno boleč. "Še posebej ker smo večino časa igrali res dobro. Potem pa je prišlo do nekaj večjih padcev v zbranosti, ki nas vedno veliko stanejo, take napake bodo vsi izkoristili, tudi Dornbirn jih je. Nekako moramo sestaviti 60 minut konstantne igre, česar nam še ni uspelo, a vseeno mislim, da se stanje izboljšuje," je bil kljub razočaranosti ob porazu še vedno prepričan napadalec Telemacha Olimpije.

Kaj moramo spremeniti? Igrati moramo konstantno vseh 60 minut. Tega še nismo naredili. To je za nas prioriteta, to naš trener pridiga od prvega dne.

ZA ŠESTIMI SLOVENCI IN DVEMA AVSTRIJCEMA
Chaput se v prvih 11 krogih še zdaleč ni izkazal. Na njegov prvi zadetek v ligi EBEL so navijači Olimpije čakali osem tekem, kar je nadpovprečno dolgo za tujo okrepitev. Tudi sicer je do zdaj v statistiko vpisal le tri točke. Na moštveni lestvici najboljših po točkah je pred njim šest slovenskih hokejistov ter še dva avstrijska. Ta dejstva našemu sogovorniku niso bila neznana.
Montrealčanu sicer Fabian Dahlem namenja veliko vlogo v ekipi, navsezadnje je to za tujo okrepitev tudi pričakovano. Igra v vseh posebnih situacijah, na ledu je opazen, a kot smo že omenili, je njegova zelo klavrna strelska forma tista, ki najbolj bode v oči.
"Trenutno strelsko nisem razpoložen. V tej ligi je veliko težje priti do točk, a če bo moj napad še naprej tako garal, kot je do zdaj, se nam mora odpreti," je dejal in se še zadržal ob tej temi: "Zelo je stresno. Tudi sam nad sabo izvajam pritisk, od sebe pričakujem več. Na tekmi z Albo 19 sem devetkrat ustrelil na gol. Mirim se, da se mi bo odprlo, vem, da se bo, ne bojim se, da do tega ne bo prišlo. Vem, da moram kot tujec ekipi dati več."

Grega Wernig

PREMEŠANE KARTE
Sedemindvajsetletni nekdanji reprezentant Kanade do 18 let, s katero je nastopil tudi na SP, je v sezono sicer krenil na krilnem položaju ob Guillaumu Desbiensu in Rolandu Kaspitzu. Kmalu je sledila sprememba, ko je Avstrijca zamenjal Aleš Mušič, ob poškodbi Desbiensa so se karte še bolj premešale. In to Chaputu v korist.

V Salzburgu Olimpija brez zmage že 2482 dni

Grega Wernig

Da je Salzburg za zmaje najbolj neprijeten tekmec, je znano že leta. Prav posebno rivalstvo se je vzpostavilo v krstni sezoni Olimpije v ligi EBEL, ko so zaradi administrativne napake že skoraj dobljeni finale Ljubljančani izgubili, a iz leta v leto dvoboji med biki in zmaji izgubljajo sijaj, še posebej v Mozartovem mestu, kjer zeleno-beli niso zmagali že od svoje prve sezone v tej ligi. Nazadnje ji je to uspelo 28. decembra 2008, to je pred 2482 dnevi. Gre za resnično neverjetno zmagovalno serijo 19 zaporednih tekem moštva Luka Gračnarja.

Stefan je namreč po poklicu centralni napadalec in Dahlem ga je končno postavil na to mesto, hkrati pa mu dodelil še nalogo učitelja mlademu duetu, Gregorju Koblarju in Niku Pemu. "Na krilu sem prvič igral lani, a na centru se bolje počutim. Rad imam dodatno odgovornost pri obrambnih nalogah, ponosen sem na svojo igro v obrambni tretjini, mislim, da je to eden boljših delov moje igre. Še posebej uživam v igri s tema dvema 'otrokoma' (smeh). Gregor in Nik sta izredno hitri krili, dobro napadata, ko ima tekmec plošček v obrambni tretjini, dobro se ujamemo. Da, golov še ni, a prepričan sem, da bodo kmalu prišli, trdo delo se mora nekje obrestovati. Kot starejši igralec – no vsaj malo starejši sem kot moja soigralca v napadu (smeh) –, ju tudi učim, jima kaj povem in pomagam, da tudi njuna samozavest raste. Na centru uživam, to je moje pravo mesto, kjer lahko pokažem največ," je še enkrat izpostavil naš sogovornik, ki je lani v drugi nemški ligi na 46 tekmah dosegel kar 55 točk.

Arsen Perić

GRE ZA PRAVO "KLANJE"
Pravi, da je liga EBEL zanj velik izziv: "Tako za posameznika kot tudi za nas kot ekipo. Tu se dobro počutim. V primerjavi z drugo nemško ligo je hokej lige EBEL hitrejši. Tekmovanje je super, tu igra veliko hokejistov, proti katerim sem igral že v Severni Ameriki. Tudi jaz hočem dokazati, da spadam sem," je zatrdno prepričan napadalec.
V ligi AHL, kjer je igral večino svoje kariere (217 tekem), pravi, da je igra drugačna, predvsem je za to kriva velikost ledene ploskve. "Tam tekmuješ s hokejisti, ki se borijo za preboj v ligo NHL, gre za pravo 'klanje', vsak soigralec ti hoče vsak dan ukrasti službo, vseskozi se igra na nož. Tu tega ni toliko občutiti, miselnost je drugačna. Veliko vlogo pri igri ima velikost ledene ploskve, igra ni tako fizična," je za nas ligo EBEL primerjal z drugim najboljšim severnoameriškim tekmovanjem.

www.alesfevzer.com

VEDEL, DA OBSTAJA
Za Chaputa ta sezona seveda ni prva v Evropi, prvič je na tla stare celine stopil pred dobro sezono in pol. Prvič v Švici, od kjer se je po dveh tednih preselil v Revensburg, pred lansko sezono je sledila selitev v Dresden. "Z lahkoto sem se navadil na vse, z dekletom, ki je ravnokar prišlo v Ljubljano, od prvega dne uživava v življenju v Evropi. Ljubljana je super, zdaj sva jo začela še malo bolj raziskovati, vsak dan najdeva kakšen nov del, kjer preživiva nekaj časa. Komaj čakam, da odkrijeva še druge kraje v Sloveniji," je navdušeno pripovedoval in dodal, da je njegova izbranka Italijanka in da bosta v Italiji gotovo obiskala njeno družino, ob tem pa njen brat igra v Zagrebu, kamor se bosta tudi nakejkrat odpravila. "A o tem ne razmišljam veliko. Osredotočiti se moram na hokej. Moramo začeti zmagovati, hočemo, da se navijači vrnejo v Tivoli. Že zdaj jih je več kot na začetku sezone, zanimivo bo videti, koliko se jih še bo vrnilo, ko bomo začeli zmagovati," ga zelo zanima.

Preden je prišel k Olimpiji, je priznal, da ni veliko vedel o klubu, ko je ob grbu kluba videl žig lige EBEL, si je rekel, to je to. "Vem, da je bila ekipa lani zadnja. Znamo igrati, ekipa je dobra, hočemo napredovati in res verjamem, da lahko. Več tekem smo izgubili z razliko enega zadetka, to zelo boli, vem, da bodo zmage prišle," je še enkrat optimistično govoril Stefan, ki pred klicem iz Olimpije ni vedel, kje Slovenija sploh je. "Vedel sem zanjo, vedel sem, da obstaja, a nisem vedel, kje jo najdem na zemljevidu," je v smehu odkrito priznal: "Vesel sem, da sem tu. Gre za super malo državo, ki je neverjetno lepa. Že Ljubljana je sijajna, drugo, kar sem videl, pa ne zaostaja veliko."