Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
16.10.2015 09:02:32
Deli članek:

Aleksander Ovečkin in Sidney Crosby: Desetletje novega obdobja

REUTERS

Če bi na sončni strani Alp ljubiteljem hokeja v roke položili anketo z vprašanjem, kdo je v zadnjem desetletju najbolj zaznamoval najmočnejšo hokejsko ligo na svetu, bi kot iz topa izstrelili Anže Kopitar.

 Slovenski hokejski dragulj ima zagotovo prste vmes pri vse večji popularizaciji najhitrejšega moštvenega športa, vsaj pri nas. A zadnje desetletje sta si v največji meri pokorila Aleksander Ovečkin in Sidney Crosby. Pred enajstimi dnevi je minilo natanko deset let, odkar sta 30-letni Rus in 28-letni Kanadčan prvič zadrsala po ledu lige NHL. Ovečkin v domači dvorani v Washingtonu proti Columbusu, medtem ko je Crosby za Pittsburgh debitiral v Newarku, New Jersey. Lahko bi rekli, da se je takrat spremenilo celotno tekmovanje prek luže, a to bi bila prevelika posplošitev. Spreminjati se je začela že precej prej.

vszi


VEČ KOT LE DESETLETJE
Pogledati bi bilo treba vsaj še nekaj sezon nazaj, ko je v dresu moskovskega Dinama že igral takrat 18-letni Ovečkin. V zelo zahtevnem ruskem prvenstvu so ogledniki klubov iz Severne Amerike lahko spremljali mladeniča, ki je prerasel svoje telesne okvirje in se dostojno kosal s starejšimi kolegi. Poročilo na papirjih in v elektronskih pošiljkah je bilo jasno. V Rusiji se rojeva novi Aleksej Jašin, ali Pavel in Valeri Bure ter Pavel Dacjuk, ali kdo drug od izjemno talentiranih ruskih hokejistov. Nikoli ni veljal za mirnega, pravzaprav je bil zelo vihrav, agresiven in izjemno fizično močan.

REUTERS

Prav nikogar ni presenetilo, ko ga je Washington izbral kot prvega na naboru za sezono 2004/05 in že razglasil novo ero Prestolnikov, ki so se po odhodu Jaromira Jagra in Petra Bondre začeli utapljati nekje daleč pod povprečjem. Tudi Pingvini iz Pittsburgha so se ubadali s številnimi težavami. Na spregled ni bilo pravih naslednikov Maria Lemieuxa in Jaromira Jagra vse do trenutka, ko se je na začetku novega tisočletja začelo govoriti o mladem fenomenu nekje v Novi Škotski v bližini Halifaxa. Seveda takrat še ni bilo mogoče predvideti, v katerem klubu bo Sidney Crosby ob vstopu v 18. leto starosti pristal.

FINSKI BLISK BI BIL PONOSEN 
Nikakor ni izključeno, da bi v sezoni 2004/05 ekipe kar tekmovale, katera bo zasedla mesta pri dnu lestvice, da bi na naboru za prihodnjo sezono imeli več možnosti, da si zagotovijo usluge zlatega dečka kanadskega hokeja, a jih je pri tem "rešil"lock-out. Tako je o vsem odločila loterija na podlagi zadnjih treh sezon ter uspehov in neuspehov vseh 30 ekip. Crosby takrat pred naborom ni bil skromen, a je bil hkrati realen: "Vedel sem, da bom izbran prvi, a sem še vseeno le upal na kaj takega. Preveč sem bil navdušen." Roke komisarjev so odločile, da bo imel prvi nabor Pittsburgh, in revolucija se je lahko začela.

Sidney Crosby

Rojen: 7. avgust 1987 
Kraj: Halifax, Kanada 
Višina: 180 centimetrov 
Teža: 91 kilogramov 
Igralno mesto: center 
Nabor: 1. izbor Pittsburgh Penguins (2005) 
Trenutna ekipa: Pittsburgh Penguins 
Igralna kariera v NHL: Pittsburgh Penguins 2005–... 
Največji uspehi: Stanleyjev pokal 2008/09, dvakratni olimpijski prvak, svetovni prvak, dvakratni najkoristnejši igralec v NHL, dvakratni najboljši strelec (točke) lige NHL, najboljši strelec (goli) lige NHL

Če gre za tako talentirane hokejiste z različnih naborov, nikoli nimamo priložnosti videti, kako bi se odrezali v neposrednem boju v prvi sezoni. A tako imenovano zaprtje lige je pomenilo, da se bosta za lovoriko najboljšega novinca udarila najboljša hokejista po finskem blisku Teemu Selänneju, ki je za Winnipeg Jets prvič nastopil v sezoni 1992/93 in v njej dosegel neverjetnih 76 golov in 56 podaj. Finec velja za najboljšega "rookieja"v ligi NHL vseh časov, celo pred legendarnim Waynom Gretzkyjem. Ovečkin in Crosby pa v prvi sezoni nista prav nič zaostala. Ne za omenjenima legendama in ne za pričakovanji.

VEČJA OD VSEGA
V Washingtonu so se ta povečevala z vsako tekmo in treningom, ki ga je Rus opravil s preostankom ekipe. Olaf Kolzig, takrat eden najboljših vratarjev v ligi, se je predsedniku kluba Tedu Leonsisu nekega dne potožil glede Ovečkina: "To je najboljši igralec, ki sem ga kadarkoli videl. Ima najmočnejši strel, ki sem mu bil kadarkoli izpostavljen." Predsednik pa se je čudil in mu odvrnil, da je šlo za prvi trening Ovečkina pri Prestolnikih. Rus je nato že v prvi sezoni presegel mejo 50 zadetkov, ustavil se je pri 52, medtem ko sta oba prispevala več kot 100 točk. Ovečkin je bil po zadetkih na lestvici strelcev (106 točk) za Jaromirjem Jagrom, po točkah je zaostal še za vodilnim Joeom Thorntonom.

REUTERS

Crosby je sezono končal s 63 podajami in 102 točkama ter končal na šestem mestu strelcev. O veličini obeh novincev pričajo tudi medijski izlivi iz tistega časa. Kanadčan je v NHL prišel na krilih primerjav z največjima kanadskima hokejistoma Gretzkyjem in Mariom Lemieuxom. Tudi na ledu je bilo čutiti, da se dogaja nekaj posebnega. Vse je imelo smisel, pravo podobo, a najpomembnejši sta bili mirnost in odločnost, s katero je okužil svoje soigralce in ustvaril šampionsko vzdušje, ki ga je bilo mogoče čutiti v železarskem mestu. Nov, svež veter z obetom boljših časov in novih lovorik, ki ga je povzel takratni eden najboljših hokejistov Pittsburgha, Marc Recchi: "Ni bil s tega sveta. Njegova odločnost je bila neverjetna. Izžareval je posebno energijo in po prvem treningu sem vedel, da bo postal večji od vseh nas."

EKIPNI SIDU, POSAMIČNI OVIJU
Ovečkin je bil vseeno drugačen. Še vedno je in bo ostal polarno nasprotje Crosbyju. Tako karakterno kot na ledeni ploskvi. Veljal je za novega Gordieja Howa. V vsakem naletu, v vsakem strelu in vsaki preživeti minuti na ledu je bilo čutiti surovo moč ruskega mladeniča. A imel je še en talent, saj je bilo vse, kar je storil videti atraktivno. Zato tudi ne čudi, da je dosegel enega najlepših golov v zgodovini lige proti Phoenixu (zdaj Arizona) sredi januarja 2006. Če bi uspeli združiti vse lastnosti obeh hokejistov, bi dobili prototip popolnega hokejista, a to seveda ni mogoče. Vseeno pa so kvalitete enega prevladale nad drugim.

Aleksander Ovečkin 

Rojen: 17. september 1985
Kraj: Moskva, Rusija
Višina: 191 centimetrov
Teža: 108 kilogramov
Igralno mesto: levo krilo
Nabor: 1. izbor Washington Capitals (2004)
Trenutna ekipa: Washington Capitals
Igralna kariera v NHL: Washington Capitals 2005–...
Največji uspehi: trikratni svetovni prvak, trikratni najkoristnejši igralec v NHL, petkratni najboljši strelec (goli) lige NHL, najboljši strelec (točke) lige NHL

Sezone so minevale in vse bolj je bilo jasno, da je Crosby tisti, ki bo domovini in svojemu moštvu prej prinesel uspeh. Hitro je imel na svojem dresu všit C in že v svoji četrti sezoni je v zrak dvignil Stanleyjev pokal za najboljšo ekipo lige NHL. Leto pozneje je na olimpijskih igrah na najbolj nori hokejski zabavi z odločilnim golom v finalu v delirij spravil domače navijače, ki so v Vancouvru vse podredili hokejskemu zlatu. Ovečkin je na drugi strani nizal posamične nagrade, bil strelsko daleč najuspešnejši v zadnjem desetletju. Postal je tudi prvi hokejist v zadnjih dveh desetletjih, ki je dosegel več kot 60 golov v sezoni (65), a svojih ekip s strelskimi sposobnostmi ni uspel pripeljati do vrha. Ne Rusije na domačih olimpijskih igrah leta 2014 in ne Washingtona v ligi NHL.

KAJ PA LETA 2025?
Na prvi pogled premalo uspeha za tako velikega hokejista, ki je že dopolnil 30 let in ki že celo desetletje vztraja na vrhuncu. Tega je moral za nekaj časa prekiniti Crosby, ki je na ledu precej bolj krhek kot njegov ruski tekmec. Poškodbe so mu odnesle že skoraj 200 tekem v rednem delu. Največje težave je imel s pretresom možganov v sezonah 2010/11 in v naslednji, ko je od 164 tekem odigral zgolj 63 srečanj. Usoda je hotela, da je poškodbo utrpel ravno proti Washingtonu na največjem odru rednega dela sezone. Na hokeju pod milim nebom, imenovanim zimska klasika.

vszi

Dve sezoni so nato trajale težave Kanadčana, medtem pa je Ovečkin hitro prevzel primat najboljšega hokejista na svetu. Rus slovi kot gora od človeka, zelo poredkoma je podvržen kakšnim poškodbam, zato se zdi, da bi lahko svetu hokeja dominiral vsaj še desetletje. V Washingtonu stavijo nanj in na vse bolj izkušeno jedro hokejistov, ki v letošnji sezoni odkrito meri na vrh. Kdaj, če ne prav zdaj. Crosby s tem ni toliko obremenjen, saj je v hokeju osvojil vse, kar se osvojiti da, a Kanadčana naprej žene predvsem dokazovanje dvomljivcem, ki mu ne pripisujejo ravno svetle prihodnosti. A bolj kot pogled naprej je ta zgodba in primerjava zahvala za deset let vrhunskega hokeja, ki smo mu bili priča od obeh zvezdnikov lige. Seveda nista edina, ki sta zaznamovala to obdobje, a če je s kom liga NHL doživela razcvet, ji je to uspelo z njima. In nič ne bomo imeli proti, če bomo lahko kaj podobnega spisali tudi čez deset let

Primerjava 
Aleksander Ovečkin Sidney Crosby
762 tekme  631
477  goli  302 
421  podaje  551
898 točke  853
1,18 točke/tekmo 1,35
58 +/- 129
514 kazenske minute 510
80 odločilni goli 37
15 goli v podaljšku 7
13 hat-tricki 8
6  sezone s 50 goli
1
4 sezone s 100 točkami 5
72 tekme v končnici 100
70  točke v končnici 118


Posnetki: 

1. Hatt-ricka obeh hokejistov na 2. tekmi polfinala vzhodne konference

2. Najlepši zadetek Aleksandra Ovečkina

3. Najlepše podaje Sidneyja Crosbyja