kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 21.10.2022 12:57:19

Uh, brutalno iskreno o slovenskem smučanju, med vrsticami tudi, da Andrea Massi zna...

Eurosport
Najboljša slovenska športnica vseh časov in ena najboljših smučark v zgodovini svetovnega pokala, Črnjanka, ki je zdaj že skoraj Primorka, bo spet del svetovnega pokala v alpskem smučanju. Tina Maze je po dveh letih znova prevzela vlogo strokovne komentatorke za športno televizijo Eurosport, največ dela pa bo imela seveda na svetovnem prvenstvu, ki je na sporedu od 6. do 19. februarja prihodnje leto.

Tina Maze je še vedno (in verjetno bo še nekaj časa) svetovna rekorderka po osvojenih točkah v svetovnem pokalu. V njeni rekordni sezoni (2012/13), ko je osvojila tudi veliki kristalni globus, je osvojila neverjetnih 2414 točk, v isti sezoni zmagala v vseh disciplinah in jo končala z več točkami na svojem kontu kot druga in tretja skupaj. Naslednja sezona je bila zanjo zadnja, uradno pa se je od tekmovalnega smučanja poslovila leta 2015, ko je imela v košari dosežkov vse, kar je bilo mogoče osvojiti – štiri olimpijske kolajne (dve zlati) in devet kolajn s svetovnih prvenstev (štiri zlate).

Tina Maze 6
Eurosport

Potem je poskusila s strokovnim komentiranjem za Eurosport, a ga zaradi rojstva hčerke Anouk prekinila. Zdaj se Tina vrača v beli cirkus. »Res je. Vračam se kot strokovna komentatorka na športni televiziji Eurosport. Gre za podobno vlogo, kot sem jo imela že prejšnja leta. Zdaj sem bila dve leti odsotna, tako da nimam najbolj svežih informacij o tem, kaj se dogaja v svetovnem pokalu. Zaradi drugih obveznosti pač nisem tako podrobno sledila dogajanju v alpskem smučanju. Toda zdaj, ko se vračam, bom seveda veliko več spremljala tekme, tako da bom do svetovnega prvenstva v Meribelu dobro pripravljena. Na svetovnem prvenstvu bom del ekipe mednarodnega Eurosporta, vendar ne bom komentirala vsakega tekmovalca posebej, ampak bom opravljala zaključne intervjuje s tekmovalci in tekmovalkami. Nekaj podobnega sem počela na svetovnem prvenstvu v švedskem Åreju, le da sem delala za italijansko govorno področje, na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa za mednarodno produkcijo v angleščini. Zdaj bom verjetno delala v različnih jezikih in me bodo uporabljali kot nekakšnega jokerja,« se je nasmejala Tina, ki brez težav preklaplja med jeziki. »Ko v kratkem časovnem obdobju govorim več jezikov, mi včasih kakšna beseda zmanjka ali pa uide v drug jezik, zato je dobro, da moji prispevki gledalcem ne bodo posredovani v živo. Sicer z različnimi jeziki nimam težav, v moji govorici pa se seveda najbolj čuti italijanski vpliv; tudi pri slovenščini. Italijanščina že nekaj časa vpliva name, tako da mi v šali pravijo Korošica z italijanskim naglasom,« se je nasmejala Tina. Ampak ob pogovoru s kleno Korošico iz Črne je še vedno prej slišati koroško izgovorjavo kot pa vpliv italijanščine. »Ko sem na Koroškem, pa seveda začnem hitro govoriti povsem po domače,« je glede svoje vloge še poudarila ponosna Slovenka – in seveda tudi ponosna Korošica.

Tina Maze 4
Eurosport


To ni smola ali sreča
V slovenski ženski reprezentanci je bilo na začetku pripravljalnega obdobja pet odličnih smučark. Na prvi tekmi na ledeniku Rettenbach v Söldnu bosta nastopili le dve, ker so se druge tri medtem poškodovale. Mazejeva je bila znana po svoji izjemni telesni pripravljenosti, za katero je vrhunsko skrbel njen partner in trener Andrea Massi. »Psihofizična priprava je temelj vsega smučanja. Ne morem sprejeti tega, da se poškodbam reče smola, ob zmagi pa, da si imel srečo. Smola in sreča – zdaj sem pod vplivom Andree, ker oba razmišljava zelo podobno – ne smeta vplivati na tvoje smučanje. Preventiva oziroma psihofizična priprava je tista, ki te lahko zaščiti pred poškodbami. Seveda se lahko zgodi kaj nepričakovanega, toda če je smučar dovolj dobro telesno pripravljen, se bo znal izvleči tudi iz nepričakovanih okoliščin – v celoti ali pa le z manjšimi posledicami. Marsikdo bo pripomnil, da je Tini Maze lahko govoriti, ker pač nikoli ni bila poškodovana. A želim si, da bi bila prototip alpske smučarke in smučarja prav jaz, ne pa da v smučanju poškodbe sprejemajo kot del športa. Zame je to nesprejemljivo. Ali naj mlademu smučarju rečemo, da ima 40 odstotkov možnosti, da se bo poškodoval? Kdo bo potem sploh treniral smučanje? Tako ne gre. Ali so danes smučarji kamikaze? To se mi ne zdi prav. Treba je ukrepati preventivno in žal mi je, da se to dogaja v alpskem smučanju,« je bila iskrena Tina in s prstom pokazala na vse, ki bi morali poskrbeti za to, da so smučarji zdravi – tako in drugače.

Tina Maze 2
Eurosport


Morda pa je za poškodbe kriv tudi material oziroma smuči (Mazejeva je še vedno sodelavka in ambasadorka znamke smuči Stöckli, op. p.) ali pa vse bolj agresivna priprava prog, tako snega kot konfiguracije proge. »Moje mnenje je, da za poškodbe nikoli ni kriv en sam dejavnik; vedno gre za kombinacijo treh stvari. Karving smuči oziroma smuči s poudarjenim stranskim lokom niso dobre za otroke. Mi smo odraščali brez karvinga, zato nismo toliko obremenjevali kolenskih kotov, kot jih otroci obremenjujejo danes. To se potem nalaga in večletno obremenjevanje kolena pusti posledice, zaradi česar pride do poškodb. Do določene meje kolena vzdržijo, potem pa ... Morali bi najti tudi nasprotni upogib kolena, da bi se to okrepilo in utrdilo ter tako kljubovalo poškodbam. Preprečevanju poškodb bi morali nameniti veliko več časa. Ko koleno tako dolgo obremenjuješ na enak način, je logično, da se bo enkrat vdalo pod pritiski. V tem vidimo ogromno (to besedo je Tina ponovila še trikrat, op. p.) napak pri delu. Jaz nimam znanja za to, Andrea pa ga seveda ima. O tem se veliko pogovarjava. In težko je gledati vse te poškodbe v smučanju,« je to temo zaključila Mazejeva.

Tina Maze 3
Eurosport


20 let
Tina Maze je pred dvajsetimi leti na prvi tekmi sezone 2002/03 na ledeniku Rettenbach nad Söldnom dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu (na začetku sezone 2000/01 je v Söldnu osvojila tudi prve točke v svetovnem pokalu, ko je bila 24.). Leta 2002 je zmagala skupaj s še dvema tekmovalkama (Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen). To je bila precej nenavadna zmaga treh smučark. »Prva zmaga v svetovnem pokalu je zame prišla zelo zgodaj. Dobro se spomnim treninga, ki sem ga imela pred tisto tekmo. Imela sem trening v fitnesu, ki ga je vodil Andrea, ki je bil takrat prvo leto trener za telesno pripravo v slovenski ženski reprezentanci. S svojo metodologijo priprave na tekmo me je postavil pred utež, ki sem jo morala po njegovih navodilih dvigniti. In ni mi uspelo. To me je tako vrglo s tira, da sem naslednji dan na tekmi zmagala iz gole trme, jeze, kljubovanja ... Vse to sem vrgla v svoje smučanje. Šele po dolgih letih sem razumela, da ni bilo pomembno, ali bom tisto utež dvignila. Pomembno je bilo, koliko me je ta poskus, uspešen ali ne, motiviral in razjezil. Vse to, priprave na tekmo in drugo ... Že takrat je Andrea pokazal vse svoje znanje. Seveda moje zmage niso bile naključne in plod sreče. Tekmovati v Söldnu je izjemno težko in zahtevno, zato se je treba na to tekmo res dobro pripraviti. V veleslalomski tehniki sem bila vedno odlična, o zmagi ali porazu pa so odločale malenkosti. Ali bo šlo vse skupaj navzgor ali pa bo vse skupaj padlo,« se je dve desetletji v preteklost ozrla Tina.

Tina Maze 6
Eurosport


Sobota in nedelja
V soboto in nedeljo se torej začenja sezona 2022/23. Prva prava popandemična tekma, prva po slovenskih pripravah v Južni Ameriki ... Tine še ne bo na prizorišču tekme svetovnega pokala, morda pa se bo udeležila prvega smuka nove sezone, ki naj bi bil pod Matterhornom, če je organizatorjem ne bo zagodlo pretoplo vreme (zadnja snežna kontrola je v soboto). »V Söldnu me še ne bo, bom pa tekmi zagotovo gledala po televiziji, saj me zdaj vse skupaj zaradi vloge, ki sem jo sprejela pri Eurosportu, še bolj zanima. Morda bom šla v Zermatt, kjer naj bi bil prvi smuk sezone, saj me je Stöckli povabil tja kot njihovo ambasadorko,« je povedala Tina, ki zasebno nima prav veliko prostega časa, saj je vpeta v več projektov. Kljub vsemu bo v tej sezoni na kar nekaj tekmah svetovnega pokala. »Ves čas bom seveda na svetovnem prvenstvu v Meribelu, skoraj zagotovo pa bom prej še na tekmah v Maddoni in Cortini,« je razkrila Tina.

Tina Maze 5
Eurosport


Shiffrinova in Odermatt
Mazejeva kot strokovnjakinja lahko napove tudi skupna zmagovalca sezone 2022/23. Pri moških nam je jasno, koga bo izpostavila, saj nastopa na smučeh »njenega« proizvajalca, pri ženskah pa ...? »Mikaela Shiffrin!« O ... Ima Tina kakšne notranje informacije, da bo Mikaela vozila tudi na več smukih v novi sezoni? »To, da so šli na treninge v čilsko smučarsko središče Portillo v Ande, mi pove vse. Tam se trenira smuk na visoki nadmorski višini ter na pravih progah in v pravih zimskih razmerah. Dolga leta se je tam kalila Lindsey Vonn in tudi zaradi tega je postala tako dobra smukačica. Kot Slovenka sem imela srečo, da sem lahko prišla tja v zadnjih dveh letih svojega triletnega vrhunca kariere. Moje znanje v smuku je z dvajsetih poskočilo na osemdeset odstotkov. To je velik in pravi pokazatelj. Tam se poleti kujejo dobri smukači in smukačice. Ne vem, kaj je počela Petra Vlhova. Zelo malo sem v stiku z njenim trenerjem Maurom Pinijem. Verjetno ga bo zdaj klicala malce več, ko ima novo vlogo pri Eurosportu. Mikaelo vidim kot celovito smučarko, ki ne tvega, ki ima vse pod nadzorom. S tega vidika mi je blizu. Njen boj oziroma duel s Petro se mi zdi zelo zanimiv. Priganjata druga drugo, kar je lepo, morda pa se lahko vključi še katera druga. Lara Gut je vedno pripravljena, vsaj tako trdi. Pravi, da je favoritka, a to bomo še videli. Ko je v dobri formi, lahko vedno zmaga v hitrih disciplinah. Pri moških pa ste imeli prav, da je zame prvi favorit Švicar Marco Odermatt, zanimivo pa bo videti, kako se bo odrezal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zdaj presedlal na smuči Marcela Hirscherja in v duetu bi lahko dosegla marsikaj. Mislim, da bo to sodelovanje Kristoffersenu dvignilo tako samozavest kot motivacijo. Moram pa priznati, da sem zadnja leta svetovni pokal spremljala precej površno, zato se tudi sama veselim prvih tekem v Söldnu, da pri sebi malce osvežim dogajanje v belem cirkusu,« je končala zdaj že legendarna slovenska smučarka (no, legendarna je bila že takrat, ko je smučala), kakršnih »ne delajo več«.

Članki iz rubrike