Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(czs)
(czs)
1 15.04.2021 15:19:00

Curling: Švedi do zgodovinskega, tretjega zaporednega naslova

Dobitniki kolajn Švedi, Škoti in Švicarji
WCF/JEFFREY AU
Letošnje svetovno prvenstvo v curlingu je bilo prvenstvo rekordov, predvsem za švedsko ekipo. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je ista država naslov svetovnih prvakov osvojila trikrat zapored. Hkrati je za vodjo švedske ekipe Niklasa Edina to že peti naslov svetovnega prvaka, kar ni uspelo še nobeni drugi vodji ekipe.

Po desetdnevnem boju se je v Calgaryju končalo moško svetovno prvenstvo v curlingu. Zlato kolajno so si že tretjič zapored prislužili Švedi, ki so bili v finalu z visokim rezultatom 10:5 boljši od Škotov. Tretje mesto so z zmago nad ekipo Ruske curling zveze osvojili Švicarji. "To je bilo verjetno svetovno prvenstvo z najmočnejšo konkurenco doslej," je po osvojenem naslovu povedal vodja švedske ekipe Niklas Edin in dodal, da je bilo zaradi nenavadne sezone pred prvenstvom težko napovedati, v kako dobri formi je njegova ekipa. Zaradi pandemije so bila namreč v tej sezoni odpovedana skoraj vsa mednarodna prvenstva, mnoge ekipe pa so imele mnogo slabše pogoje za trening.

Najboljših šest na olimpijske igre

Zaradi lanske odpovedi svetovnega prvenstva je letošnje potekalo v razširjeni različici, saj je nastopalo kar 14 reprezentanc: Kanada, Kitajska, Danska, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Nizozemska, Škotska, Švedska, Švica, ZDA in ekipa Ruske curling zveze. S tem pa je bil prilagojen tudi sistem uvrščanja na olimpijske igre. Šest najvišje uvrščenih držav si je tako priborilo neposredno vstopnico za nastop v Pekingu – poleg Švedske, Škotske in Švice še ZDA, Kanada in Rusija. Slednja sicer ni spadala med same favorite in njena uvrstitev v polfinale je marsikoga presenetila. Zaradi znanih sankcij, povezanih z dopingom, je ekipa nastopala pod imenom Ruske curling federacije.

Težave s korono

Prvenstvo je potekalo v Calgaryju, v tekmovalnem mehurčku pod strogimi ukrepi, kjer že od sredine februarja potekajo tekme najvišje ravni. Kljub zelo strogim pravilom izolacije, prepovedi stikov zunaj mehurčka in rednemu testiranju so med igralci zaznali štiri pozitivne primere. Svetovna curling zveza je tekmovanje preventivno prekinila. Po ponovnih testiranjih in raziskavah v sodelovanju z zdravstvenimi oblastmi se je izkazalo, da so bili testi lažno pozitivni, verjetno zaradi kontaminacije v procesu analiziranja, in prvenstvo so lahko izpeljali do konca. S tem pa se dogajanje v mehurčku še ni zaključilo, sledita namreč še dva turnirja serije grand slam ter žensko svetovno prvenstvo. Nekateri kanadski igralci bodo tako v curling mehurčku tudi do 55 dni. 

Končni vrstni red
1. Švedska, 2. Škotska, 3. Švica, 4. RCF (ruska curling zveza), 5. Kanada, 6. ZDA, 7. Italija, 8. Norveška, 9. Japonska, 10. Nemčija, 11. Danska, 12. Nizozemska, 13. Južna Koreja, 14. Kitajska
Galerija

Članki iz rubrike