kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(ns)
(ns)
1 15.04.2021 14:57:57

Rok, Sašo in Tjaša merijo na finale EP

Sašo Bertoncelj
Luka Bojanc
Telovadci in telovadke so končno dočakali veliko mednarodno tekmovanje – konec tedna bo reprezentanca ženske in moške športne gimnastike odpotovala na evropsko prvenstvo v Basel na severozahodu Švice.

Prve delegacije evropskih gimnastičnih zvez v ženski športni gimnastiki bodo prišle na tekmovanje v soboto, 17. aprila 2021, dan kasneje pa še delegacije moške športne gimnastike. Seveda so kmalu na urniku hitri testi za covid-19. Tekmovanje se bo začelo v sredo, 21. aprila, s kvalifikacijami žensk, naslednji dan pa te čakajo še moške. Finale mnogoboja se za vse zaključi v petek, 23. aprila, v soboto in nedeljo pa sledijo še finali na posamičnih orodjih. V soboto se bodo moški preizkusili na parterju, konju z ročajem in krogih, ženske pa na preskoku in dvovišinski bradlji. V nedeljo sta pri ženskah na vrsti gred in parter, pri moških pa preskok, bradlja in drog.

Slovensko reprezentanco ženske športne gimnastike bo na tekmovanju vodil reprezentančni trener Andrej Mavrič. Poleg njega bodo strokovni del ekipe sestavljali še Nataša Retelj, reprezentančna trenerka članskih kategorij, sodnici Mojca Mavrič in Vesna Stare Crnjac ter maserka Janja Lavbič. Med športnicami so se v ekipo uvrstile Tjaša Kysselef in Lucija Hribar, obe iz Gimnastičnega društva Zelena jama, Lara Crnjac iz Športnega društva GIB Šiška Ljubljana in Zala Bedenik iz Športnega društva Center Maribor, ki pa bo morala zaradi poškodbe žal ostati doma. Tjaša bo nastopila na preskoku, Lara na bradlji, Lucija pa se bo pomerila v mnogoboju.

Andrej Mavrič v svojih napovedih ostaja previden, saj že leto in pol ni videl nastopov športnic iz drugih držav in nima predstave o njihovi formi. V bistvu niti ne ve, kdo so tekmice naših telovadk, saj bo na evropsko prvenstvo veliko držav prišlo z mladimi tekmovalkami, ki jih ni videl še na nobeni tekmi. Slovenska dekleta se bodo zato bolj osredotočila na dobro izvedeno vajo kot pa na končni rezultat. Kljub temu Andrej upa, da si bo Tjaša Kysselef končno priborila nastop v finalu na preskoku, ki se ji je že trikrat izmuznil samo za nekaj tisočink, Luciji Hribar pa nastop v finalu mnogoboja. Od najmlajše tekmovalke Lare Crnjac pričakuje, da svojo sestavo na bradlji izvede brez napak.

Trener je pojasnil, da tekmovanje zaradi covida-19 zagotovo ne bo prijazno do športnikov, saj bodo ves čas podvrženi dodatnim pravilom in omejitvam. Tudi sam nastop tekmovalk bo zato težko sproščen. Glede na ukrepe prosto gibanje ne bo dovoljeno, kar pomeni, da bodo tekmovalke zaprte v sobah, ne bo druženja in sprehodov, zajtrki bodo v sobah, preostala obroka pa v dvorani. Pričakuje, da se bodo organizatorji v Švici strogo držali vseh pravil in da bo vzdušje na tekmovanju napeto, čeprav so organizatorji lanskega EP v Turčiji dokazali, da je kljub epidemiji tekmovanje mogoče organizirati zelo sproščeno in prijazno do vseh udeležencev.

Zaprtje največja težava

Slovensko reprezentanco moške športne gimnastike bosta vodila reprezentančna trenerja v članski kategoriji Sebastijan Piletič in Dejan Jovanovič. Kot sodnika se bosta tekmovanja udeležila Enes Hodžić Lederer in mag. Klemen Bedenik. V delegacijo, ki bo odpotovala na evropsko prvenstvo, so se uvrstili Rok Klavora iz Športnega društva Sokol Bežigrad ter Sašo Bertoncelj, Luka Bojanc in Nikolaj Božič, vsi iz Športnega društva Narodni dom Ljubljana. Klavora in Božič bosta nastopila na parterju, Bertoncelj na konju z ročaji in Bojanc na krogih. Ekipo bo spremljal fizioterapevt Žiga Britovšek.

Sebastijan Piletič pričakuje, da lahko najboljši rezultat dosežeta Bertoncelj in Klavora, ki si lahko z dobro vajo priborita nastop v finalih. Preostala dva bosta tekmovanje izkoristila za nabiranje izkušenj, ki jih bosta potrebovala v nadaljevanju svoje športne poti. Za svojega varovanca Bertonclja Piletič pravi, da je na tekmovanje dobro pripravljen, kljub poškodbi ramena, ki jo je staknil na lanskem EP v Mersinu. Tako se je bil prisiljen veliko posvečati rehabilitaciji, zaradi česar sta trpeli tehnika in kondicija. Kljub temu ve, da bo Sašo na tekmi dal vse od sebe, kaj bo to pomenilo glede na oceno sodnikov, pa je zelo težko napovedati. Zelo bo vesel nastopa v finalu, zadovoljen pa bo tudi z dobro opravljeno vajo.

Sebastijan pričakuje, da bo največja težava za udeležence ta, da ne bodo smeli zapustiti hotela in bodo večino časa zaprti v sobah ali pa v dvorani. Tudi tribune v dvorani bodo prazne, čeprav so bili v preteklosti v Švici vajeni, da je na tekmovanje prišlo veliko gledalcev. "Kljub vsemu pandemija ne sme biti izgovor, da karkoli v našem življenju zastane, še posebej ne športna aktivnost. Moramo se zavedati, da covid ogroža vse, in temu se je treba prilagoditi, ne pa zadev odpovedovati," pravi Piletič, ki ob tem opozarja na mlajše tekmovalce, na katere se pogosto pozabi in so brez tekmovanj že skoraj dve leti. Meni, da bi, če bi se malo bolj potrudili in prilagodili, lahko brez težav in varno izvajali tudi te programe. Dolgoročno upa, da velikih posledic za tekmovalce vendarle ne bo. Bolj ga skrbi, kako bo covid vplival na splošno populacijo in rekreativno gimnastiko, kjer pričakuje bistveno hujše posledice. 

Članki iz rubrike