Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
10.03.2016 16:11:46
Deli članek:

Stefan Kraft: Prevčeva tehnika je nora, povsem nas je zasenčil!

vszi

Smučarske skoke so v zadnjih desetih letih večinoma krojili avstrijski skakalci. Seveda so kraljevali že veliko prej, navsezadnje imajo prve tri zmagovalce v svetovnem pokalu od sezone 1979/80 dalje, ko je to tekmovanje ugledalo luč sveta.

Letos je eden najboljših Avstrijcev 22-letni Stefan Kraft, ki je lani zmagal na novoletni turneji, kar velja za njegov uspeh kariere. Letos pa se je dolgo časa mučil, preden je le prikazal malce boljše skoke in na svetovnem prvenstvu v poletih dvakrat osvojil bron (poleg posamične tudi z moštvom). S svojo sezono je dokaj zadovoljen, čeprav: "Zelo sem zadovoljen, saj sem dosegel vse, kar sem si zastavil pred sezono. Najpomembnejša je bila kolajna na svetovnem prvenstvu v poletih, nato pa sem se tam okitil kar z dvema. Vendar s sabo nikoli nisem popolnoma zadovoljen, saj sem sposoben biti še boljši, a tudi ostali si ravno ne vrtajo po nosu."

Vedno nasmejani Avstrijec se je v intervjuju za berkutschi.com razgovoril tudi o Petru Prevcu. "Zelo zahtevno je skakati z najboljšimi tremi in jih premagati, sploh v letošnji sezoni, ko je bil Peter toliko boljši od ostalih, zato sem bil toliko bolj presenečen, ko je Hayböck na Finskem trikrat zapored zmagal. Na tej točki spoznaš, da se lahko stvari v smučarskih skokih zelo hitro spremenijo," je upanje iz zmagovite serije svojega rojaka poiskal Kraft.  

Reuters
Stefan Kraft

Ta je nekajkrat letos izkusil moč Petra Prevca v svetovnem pokalu. Morda še najbolj ravno v Vikersundu, kjer je zadnji dan na tretji tekmi Avstrijec s fantastičnim poletom prevzel vodstvo in čakal le še na polet 23-letnika iz Dolenje vasi. In ta je, kot že tolikokrat v sezoni, prepričljivo preletel zeleno črto, ki označuje vodilnega in pristal 18 metrov dlje od Avstrijca, podrsal po snežni površini, a vseeno zmagal za več kot sedem točk.

Kraft se tega seveda spomni in zaveda, da je letošnja sezona, ki smo ji vsi skupaj priča, nekaj posebnega. "Je precej ekstremno, kar je letos prikazal," je začel Kraft in nadaljeval: "Ampak to ne le v tej sezoni, tudi v preteklih dveh sezonah je bil vedno med najboljšimi, kar je več kot spoštovanja vredno. V tej sezoni je naredil ta zadnji korak naprej in skakal zelo konstantno."

Profimedia
Petra so že osem ali devet let zaporedoma razglasili za najboljšega športnika občine.

Dvaindvajsetletnik zagotovo ve, da je tudi rekord njegovega rojaka po številu točk v enem tekmovalnem obdobju ogrožen. Schlierenzauerjevih 2083 točk v svetovnem pokalu bo padlo, vprašanje je le kdaj. "Če pogledate seštevek njegovih točk, je vse skupaj zastrašujoče. Obstaja velika verjetnost, da bo presegel najboljšo znamko. "Ne znam si predstavljati, da bi na zadnjih tekmah ostal brez stopničk. Skače zares senzacionalno in njegova tehnika je pravzaprav nora. Sploh v času, ko je konkurenca res blizu skupaj, takšni skoki in predstave, s katerimi nas je povsem zasenčil, naredijo še večji vtis," je kar hvalospev Prevcu spisal njegov konkurent v zadnjih sezonah.

ŽE NA KULMU VEČ SLOVENCEV

Avstrijci so imeli v zadnjih letih precej razlogov za zadovoljstvo, tudi serija zmag na novoletnih turnejah je bila impresivna, ampak zdaj so kar naenkrat brez večjih pritiskov javnosti, saj je nekaj skakalcev letos pač premočnih. A tudi Avstrijec poudarja, da je do konca še nekaj tekem in predvsem en velik dogodek, na katerem se želi izkazati. "Planica je vsekakor velik vrhunec. Zaključka sezone se že zdaj vsi v karavani veselijo, med njimi sem tudi jaz, še vedno se zelo dobro spomnim lanskih nastopov na planiški velikanki, ki so mi perfektno uspeli," so se spomini v ospredje prikradli mlademu in nasmejanemu Avstrijcu.

Reuters

Lani je pod Poncami dosegel tretje in četrto mesto. Letos želi to ponoviti "Čim večkrat želim skočiti več kot 220 metrov in morebiti stati na stopničkah. Ozračje bo zagotovo izjemno, že na Kulmu je bilo skoraj več slovenskih kot avstrijskih navijačev, zato sem prepričan, da bo v izteku planiške velikanke resnično noro," je še v smehu zaključil šestouvrščeni v skupnem seštevku, ki bo na zadnjih tekmah še kako nevaren. Ampak saj veste, pred Planico so vsi še posebej "nabrušeni".