nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

su
su
0 11.01.2016 10:05:44

Prevčevi podatki iz novoletne turneje jemljejo dih

Grega Wernig
Najboljši slovenski skakalec, po novem znan tudi pod vzdevkom zlati orel, je minulo novoletno turnejo zapustil kot veliki zmagovalec. Ob tem so nekateri podatki več kot le impresivni.

Najprej k tistemu najbolj očitnemu. Peter Prevc je na turneji zbral neverjetnih 360 točk, trikrat zmagal in osvojil še 37. stopničke v karieri. Včeraj je dodal že 38. s 13. zmago, kljub vsemu pa še vedno odmeva pred kratkim končana novoletna turneja.

Zmagovalec novoletne turneje je bil na štirih skakalnicah najdaljši. To ne bi smelo biti presenečenje, vseeno pa so seštevki metrov občudovanja vredni. Na osmih tekmah je 23-letnik preskočil kar 1067,5 metra, kar povprečno znese kanček manj od 133,5 metra na skok.

prevc
Grega Wernig

Na drugem mestu je Severin Freund, ki je preskočil deset metrov in pol manj, na tretjem pa je Norvežan Kenneth Gangnes (1049,5 metra). Kilometrsko znamko je preskočilo enajst tekmovalcev, Domen Prevc je zmogel 978 metrov.

Poleg tega je veljal Peter za najlepšega med vsemi. Ne, ne gre za kakšen izbor najlepšega skakalca po izboru privrženk in privržencev skakalnega športa. V tem izboru imajo glavno besedo sodniki, ki lahko skakalcu prisodijo maksimalno šestdeset točk za vsak posamezen skok.

prevc pm
Profimedia

Peter Prevc je v povprečju dobival 56,37 točke na skok, kar pomeni, da mu je vsak sodnik namenil 18,79 točke. Tik za njim se je v tej razvrstitvi znašel Severin Freund, ki je prejel le dve stotinki slabšo povprečno oceno na skok. Tretji Michael Hayböck (18,48) je v seštevku vseh skokov na turneji izgubil 7,5 točke zaradi sloga.

Če je bil vodilni v skupnem seštevku na turneji deležen najboljših daljav in najlepših ocen, pa so ga razmere kar malce pustile na cedilu. Od tistih, ki so bili na vsaki tekmi v finalni seriji, je imel Peter Prevc četrte najslabše razmere (0,45 m/s), še nekoliko slabše je imel brat Domen (0,48 m/s).

freund in prevc
reuters

Medtem sta imela najboljše Kenneth Gangnes (0,22 m/s) in Michael Hayböck (0,24 m/s). V povprečju je tudi Freundu veter v hrbet pihal za 0,19 m/s manj kot starejšemu od Prevcev. Podatki le še bolj zgovorno govorijo o tem, da je 23-letnik iz Dolenje vasi zasluženo dobil zlatega orla.

Članki iz rubrike