Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
26.12.2015 10:11:12
Deli članek:

Življenjska forma se mu poda

Nikola Miljković

Ni še čas za klasično, obširno napoved prihajajoče 64. novoletne turneje, ki neprekinjeno poteka vse od leta 1952. Vsi, od prvega do zadnjega zmagovalca, okronanega nekaj dni po nastopu novega koledarskega leta v Bischofshofnu, imajo za sabo posebno zgodbo. Mnenja zmagovalcev so zelo iskana v svetu skakalnega športa, ki ob izteku koledarskega leta zaživi na prav poseben način.

Med zmagovalci se je do današnjega dneva znašel le en Slovenec. Davnega leta 1997 je bil najboljši v seštevku štirih skakalnic Primož Peterka. Zdaj, skoraj dve desetletji kasneje, pa imamo v rokavu velikega asa v podobi Petra Prevca. Skakalca iz Dolenje vasi so v Nižnem Tagilu odeli v rumeno, od tistega trenutka pa skače še bolje in predvsem dlje od drugih v svetovnem pokalu. To, da je 23-letnik prvi favorit pred prihajajočim prvim vrhuncem letošnje sezone, čivkajo že vrabci na vejah golih dreves. To so seveda prepoznali tudi drugi, ne samo slovenski mediji. Še bolj pa so to spoznali njegovi konkurenti in tudi nekateri nekdanji skakalci.

ISKANJE SLUŽBE IN NORMALNEGA ŽIVLJENJA
Včeraj je svoja razmišljanja o življenju po skokih in o prihajajoči novoletni turneji v intervjuju za mednarodno smučarsko zvezo predstavil eden od teh, Anders Jacobsen. Nekdanji norveški orel je največji uspeh dosegel prav na novoletni turneji pred devetimi leti, ko je premagal takrat nadobudnega Gregorja Schlierenzauerja. Skupno je v karieri dosegel 10 posamičnih zmag in šest ekipnih, 11 kolajn z velikih tekmovanj, od tega eno zlato iz moštvene preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Falunu lani, kar ostaja njegov zadnji večji uspeh v dolgi karieri.

vszi
Skok Andersa Jacobsena ob zmagi v Garnisch-Partenkirchnu z čez rokav potegnjenim dresom

Tridesetletni Norvežan se je po koncu prejšnje sezone aprila poslovil od aktivnega nastopanja, zdaj pa občasno deluje kot strokovni komentator na eni od norveških televizij, čeprav še vedno išče svoj smisel v življenju. "Poskušam živeti kar se da normalno življenje in si poiskati normalno službo," je v smehu dejal Norvežan, ki ne pogreša vsakodnevnega treniranja in naprezanja, čeprav bi včasih res raje občutil adrenalin, ki ga sproži jadranje skozi zrak na smučarskih skakalnicah.

V ŽIVLJENJSKI FORMI
Tega je največ občutil prav v sezoni, ko si je pokoril konkurenco na novoletni turneji. Takrat ni čutil nikakršnega pritiska, še več; vse skupaj je bilo celo preprosto. "Novoletna turneja je bila kot pravljica. Komaj sem se priključil moštvu, pa sem se že boril s Schlierenzauerjem. Potem pa je prišla turneja, kjer sem bil mlad in brez skrbi. Samo zabaval sem se, nato pa čez noč postal zvezda na Norveškem," se svoje zmage spominja 30-letnik iz Vikersunda, ki je pred uspehi v smučarskih skokih opravljal službo vodovodarja.

Pogovor je seveda stekel v vse mogoče smeri, a za slovenske privržence smučarskih skokov in zimskih športov nasploh je zagotovo najbolj udarna izjava o Petru Prevcu. Slovenski šampion je namreč dobil zadnje tri tekme za svetovni pokal in tem dodal še tri druga mesta v daleč najboljšem začetku sezone v karieri. Tudi pred novoletno turnejo je prvi favorit, kar priznava tudi Jacobsen. "Če bi moral danes trditi, kdo bo zmagal, bi nedvomno rekel Peter Prevc," je očitno izpostavil norveški skakalec in nato pristavil še eno očitno ugotovitev iz zadnjih nekaj sezon: "Ampak Avstrijcev nikoli ne smeš odpisati. Znova so začeli dobro skakati. Predvsem Hayböck in Kraft, nikoli pa ne veš, kaj bo storil Schlierenzauer."

Reuters

In ima še kako prav, saj so Avstrijci v svojo korist odločili zadnjih sedem novoletnih turnej, in to kar s šestimi različnimi skakalci. No, Jacobsen pa je še enkrat poudaril, da bo najprej treba premagati 23-letnega slovenskega orla: "Čeprav se lahko okoli deset skakalcev bori za zmago, bo Petra težko premagati, saj skače v življenjski formi."

FREUND UPA NA FORMO ...
Od svojih rojakov je izpostavil predvsem Kennetha Gangnesa kot največje orožje, čeprav imajo morda Norvežani še najbolj konstantno in številčno reprezentanco, iz katere lahko vsakič izskoči kakšno novo ime. Dotaknil se je tudi Nemcev, med katerimi je omenil predvsem Severina Freunda, ki je v letošnji sezoni malce nestanoviten, v karieri pa mu manjka predvsem naslov na novoletni turneji.

Arsen Perić

Tudi Nemci na končno slavje čakajo že štirinajst let in od dogodka, ki bo za vedno vpisan v zgodovino smučarskih skokov, ko je Sven Hannawald kot prvi dobil vse štiri preizkušnje na turneji štirih skakalnic. Zdaj, po več kot desetletju, je breme uspeha predvsem na ramenih Severina Freunda. A ta v teh dneh niti slišati noče o kakšnem tekmovanju. "Zame so božični prazniki povezani z dobro hrano, lepimi trenutki z družino in še najmanj z mislimi na smučarske skoke," je povedal 27-letni nemški šampion, ki je lani dobil veliki kristalni globus po točkovni izenačenosti s Petrom Prevcem, na novoletnem skakanju pa se ni najbolje znašel.

Po dolgoletnih izkušnjah je zato našel povsem preprost razlog: "Spoznal sem, da ne moreš vedno vsega nadzirati. Od sebe lahko daš zelo veliko in imaš občutek, da si naredil deset korakov naprej. Potem pa uvidiš, da si še slabši kot prejšnjo sezono. Preprosto se moraš prepustiti in upati, da forma 'štima'." 

… SCHLIERI PA NA VESELJE 
Glede na zadnje neuspešno obdobje na kaj takega upa tudi dvakratni zmagovalec novoletne turneje Gregor Schlierenzauer. Šele petindvajsetletni Avstrijec namreč v letošnji sezoni skače izjemno slabo, na generalki pred turnejo pa sploh ni nastopil. Trener reprezentance iz naše severne soseščine Heinz Kuttin je dejal, da bo Gregorju dal toliko časa, kolikor ga potrebuje, da znova najde veselje do smučarskega skakanja, ki ga je krasilo vso kariero. "Zares upam, da v sebi najde ustrezno ravnotežje ter da se mu vrne tista želja po tekmovanju in veselje do skakanja. Ko se bo vrnilo, bo tudi skakal precej bolje," je dejal Kuttin za svojega varovanca, čigar stanje skrbi celoten zimski narod.

Arsen Perić
Gregor Schlierenzauer

Petindvajsetletni Avstrijec se je medtem že odločil, da bo poskusil svojo srečo na novoletni turneji. A medtem ko je Schlierenzauer premetaval misli, ali se želi spustiti po naletišču navzdol in zajadrati skozi zrak, in ko Severin Freund v domovini preživlja čas brez misli na smučarske skoke, pa si Peter Prevc najverjetneje želi, da bi se novoletna turneja začela že včeraj, če lahko malce karikiramo. Zanj se spust po naletu skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu zagotovo ne bi začel z vprašanjem, ali si to želi in ali mu je to sploh še v veselje.