Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
04.03.2015 18:16:48
Deli članek:

Fak: Sam sebi največji tekmec

Arsen Perić

Jutri se s tekmo mešanih štafet na Finskem začenja biatlonsko SP, na katerem bo po bolezni Teje Gregorin Mrkopljan naš edini pravi adut.

Zadnje priprave je namesto na Pokljuki opravil v domačem Gorskem kotarju, kjer sta mu bila v pomoč tudi osebna trenerja Tomaš Kos in Jani Gril.

Zakaj odločitev, da zadnje priprave na SP opravite v domačem okolju?
Vsak športnik pred velikimi tekmami išče nekaj, ob čemer se lahko sprosti. V Gorskem Kotarju sem našel idealne pogoje, zato sem se tudi odločil, da se bom pripravljal tam.

Ste se Pokljuke morda že malce zasitili, da ste se raje odločili za priprave doma?
Doma imam predvsem absolutni mir, kar je največji razlog za to odločitev. Na Hrvaško sta prišla oba osebna trenerja in bila tam vsak dan z mano. To se mi zdi kar velik privilegij.

Boste na SP sodelovali le na daljavo?
Na žalost mora biti tako. Tako kot smo delali že poleti, bomo tudi tokrat poizkušali narediti največ, kar lahko.

Kako bi te priprave primerjali s tistimi pred prejšnjimi velikimi tekmovanji?
Glede na lani je glavna razlika v tem, da sem letos zdrav. Dejstvo, da je športnik zdrav, se mi zdi največji kapital. Če bom ostal zdrav, bo to ena prvih sezon v zadnjih desetih letih, da s tem ne bom imel težav.

Ste morda na pripravah pogrešali stik s kakšnim močnejšim tekmecem?
Niti ne. Ko sem zdrav, imam svojo priložnost na vsaki tekmi. Če gre vse tako, kot si želim, se nimam česa bati.

Na letošnji Zlati lisici smo videli, da lahko tudi športnica, kot je Tina Maze, naredi napako, če ne naredi vsega, kot si je zamislila. Žal se ji je to zgodilo. Želim si, da bi bila v prihodnje brez napak tako ona kot tudi jaz.

Kot ste priznali tudi sami, vaša največja težava ostaja zadnji strel stoje. Kaj sta s Tomašem v zadnjem času skušala narediti okrog tega?
Predvsem sem razmišljal o tem, kako to popraviti. Našel sem zelo enostavno rešitev in malce spremenil položaj. Verjamem, da bom v prihodnje s tem imel manj težav. Marsikaj je tudi odvisno od dneva. Na letošnji Zlati lisici smo videli, da lahko tudi športnica, kot je Tina Maze, naredi napako, če ne naredi vse, kot si je zamislila. Žal se ji je to zgodilo. Želim si, da bi bila v prihodnje brez napak tako ona kot tudi jaz.

Kako ste zadovoljni s časom, ki ga porabite na strelišču?
Moji časi na strelišču se spreminjajo iz leta v leto. Včasih je tendenca na hitrejšem streljanju, včasih na počasnejšem. Koliko časa kdo zapravi na strelišču, je odvisno tudi od tega, kako je fizično pripravljen. Treba pa je vedeti, da na strelišču športnik nima nobenega občutka, koliko sekund gre mimo. Občutek za čas, koliko ste ga porabili do prvega strela, je včasih lahko zelo dober, spet drugič pa zelo slab.

Koliko vam ustreza samo prizorišče in konfiguracija proge v Kontiolahtiju?
Proga je zelo težka, tako da bo treba tekmovati pametno. Po klancih je precej ravninskih delov, kar je najbolj težaven del proge. Upam, da bom našel pravi ritem in prave naklone.

Vam je ta proga načeloma všeč?
Med nami sicer najbolj ustreza Klemenu Bauerju, a jo bom tudi jaz skušal obrniti v svojo korist.

Je kakšna disciplina, od katere si morda obetate še kaj več, in koga vidite kot glavne tekmece?
Od vseh disciplin pričakujem enako, največji konkurent pa bom kar sam sebi. Včasih je treba ostati zbran, premagati tudi sebe in najti še tiste zaloge energije, ki so v telesu. Želim si biti psihično tako pripravljen, da lahko telo 'razgonim' do te mere, da bi pridobil še nekaj sekund. Najtežje se je, ko te že vse boli, pognati do te mere, da iz tekme izvlečeš maksimum.

Vam urnik tekmovanja, ko sta za razliko od večine velikih tekmovanj sprint in zasledovanje na sporedu pred posamično tekmo, ustreza?
Ne. Raje bi videl, da bi bilo med tekmami več časa, saj je šest startov v desetih dneh kar veliko. Vse je treba obrniti v svojo korist, a glede same regeneracije bo to težko.

Kakšnega pretiranega mraza, ki zna tam pritisniti, se ne bojite?
Ne. Doma sem zdaj treniral tudi pri minus 16 stopinjah Celzija, pa je bilo vse v najlepšem redu.

Bi rekli, da se po dveh zmagah v češkem Novem Mestu zdaj počutite bolj samozavestno kot prej?
Res bi lahko tako rekel. S samozavestjo nikoli nisem imel kakšnih posebnih težav. Res pa je, da ti vsak dober rezultat pomaga, da si še bolj motiviran za svoje delo. Ti dve zmagi ne pomenita nič za naprej, ampak samo nagrado za dobro opravljeno delo.

S kakšnim izkupičkom bi bili zadovoljni na tem SP?
Tega bom raje ocenjeval po koncu SP, prej pa ne bi ničesar napovedoval.

Vseeno, bi bili razočarani, če bi bili denimo dvakrat četrti in dvakrat peti?
Moral bi vedeti, kako se bom takrat počutil. Če bom dal vse od sebe, bi seveda raje videl, da bom na stopničkah. Če pa ne bo tako in bom vseeno dal od sebe svoj maksimum, bom seveda zadovoljen tudi s takšnim dosežkom. Več kot stoodstotno se pač ne da.