Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/bk
STA/bk
16.07.2014 21:09:08
Deli članek:

Biatlonki ne bosta tekmovali dve leti

Reuters

Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) je zaradi dopinških prekrškov kaznovala Nemko Evi Sachenbacher-Stehle in Rusinjo Irino Starič. Tekmovalki, ki so ju ujeli pri jemanju prepovedanih sredstev, ne bosta smeli nastopati dve leti.

Nemško biatlonko je kazen doletela zaradi prekrška, ki so ga odkrili med letošnjimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Zato bo kazen veljala od 17. februarja letos, je še sporočila Ibu. Pri 33-letni tekmovalki so v vzorcu, ki so ga odvzeli po ekipni tekmi in četrtem mestu nemške zasedbe, odkrili prepovedani metilheksanamin, sredstvo pa je potrdil tudi test B.

Tekmovalka, ki je kot smučarska tekačica osvojila dve zlati olimpijski medalji, je odločno zanikala namerno jemanje poživil, v njenem telesu naj bi se znašlo po uživanju prehranskih dodatkov. Po pozitivnem testu so jo izključili iz nemške olimpijske ekipe, izbrisali pa so tudi njene dosežke v Sočiju.

Sachenbacher-Stehlejeva ima zdaj 21 dni časa, da se pritoži na zadnjo stopnjo, ki ji je še preostala, mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani. A po besedah trenerja nemške ekipe Geralda Höniga kazen pomeni, da bo biatlonka najverjetneje končala kariero.

Podobno kazen je danes Ibu izrekla tudi Staričevi. Pri njej je za datum začetka veljave kazni obveljal 13. december 2013, ko so v njenem vzorcu odkrili sledi eritropoetina. Izidi testa so prišli na dan tik pred igrami v njenem domačem Sočiju, njen umik iz reprezentance pa je pomenil precejšen šok za domačo ekipo, ki je veliko pričakovala od svoje takrat najboljše tekmovalke v svetovnem pokalu.