Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
10.07.2014 20:33:17
Deli članek:

Goljufij ni manjkalo

Arsen Perić

Izvršni odbor smučarske zveze Slovenije je kandidata za vodjo alpskih disciplin Vlada Makuca zaradi zadeve Vanessa Mae za štiri leta razrešil z delovanja vseh funkcij na SZS.

Komisija v sestavi Matjaž Kranjc, Grega Benedik in direktor SZS Jurij Žurej, sprva pa tudi predsednik alpskega odbora in zbora Dušan Gorišek, ki je nato iz komisije odstopil in zadeve za medije ni želel komentirati, je v zvezi s tekmami, ki so bile izpeljane 17. in 19. januarja 2014 na Krvavcu, odkrila vrsto nepravilnosti.

Takrat je 35-letna Londončanka s tajskim potnim listom Vanessa Vanacorn, bolj znana kot slavna violinistka Vanessa Mae, na štirih veleslalomskih tekmah v organizaciji SK Triglav in tajskega olimpijskega komiteja dosegla zadostno število točk mednarodne zveze za izpolnitev olimpijske norme, ki ji sicer na nobeni od preostalih tekem ni bila niti blizu.

V zvezi z omenjeno tekmo je SZS poslala prijavo častnemu razsodišču SZS, sodniški organizaciji in organom pregona zaradi suma vrste kaznivih dejanj, kot sta ponarejanje listin in zloraba blagovne znamke, indici pa so tudi na prejemanje podkupnin s strani predstavnika tajskega OK, a za to komisija nima dokazov, zato bo to prepustila pristojnim organom. Na omenjenih tekmah je prihajalo do napak pri merjenju časov, napačnih startov in datumov v zapisniku, četrto mesto pa naj bi zasedla tekmovalka, ki se sploh ni pojavila na startu. Obstaja tudi sum na plačila tekmovalkam in navodila, kako naj vozijo.

Vlado Makuc, ki je bil pred kratkim imenovan za novega vodjo panoge alpskih disciplin (to vlogo je že opravljal med leti 2011 in 2013) je na inkriminiranih tekmah opravljal vlogo glavnega sodnika, štiriletne prepovedi delovanja na SZS pri kakršnihkoli aktivnostih pa so poleg njega deležni še vodja tekmovanja Borut Hrobat, časomerilec Matjaž Goltez in Tugo Marinček.

"Odgovorne osebe bi morale ukrepati, nihče pa teh nepravilnosti ni prijavil institucijam. Tekmo so izpeljali brez soglasja SZS in oseb, ki so imele pooblastila za njeno izvedbo, Šlo je za zlorabo imena SZS in kršenje etičnega kodeksa. Potrebno pa je pohvaliti nekatere mlade tekmovalke, ki pri tej zadevi niso hotele sodelovati in so se po prvi tekmi odrekle nadaljnjim nastopom," je med drugim povedal Jurij Žurej in napovedal, da bodo o sprejetih ukrepih obvestili tudi FIS.