Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
10.07.2014 17:36:27
Deli članek:

Greiplu zmaga, Nibali še vedno rumen

Reuters

Sprinterska 6. etapa je pripadla Nemcu Andreju Greiplu, ki je slavil pred Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Katjuša) in Francozom Samuelom Dumoulinom (Ag2r-La Mondiale).

Danes je bila na dirki po Franciji na sporedu 194 kilometrov dolga etapa med Arrasom in Reimsom, na koncu pa je za sprint največ moči zbral član ekipe Lotto-Belisol Andre Greipel. Slovenca Simon Špilak in Kristijan Koren nista bila v ospredju. Po šokantnem odstopu prvega favorita Chrisa Froomeja je kolesarje danes pričakal še en deževen dan, ki je terjal svoje žrtve, 79 kilometrov pred koncem etape je namreč prišlo do množičnega padca, po katerem je ekipa Sky ostala še brez enega svojih članov, Xavierja Zanida, od Toura se je poslovil še Egon Silina (Katjuša). Brez svojega najzvestejšega pomočnika pa je kasneje ostal še Alberto Conatdor, saj je 65 kilometrov pred koncem odstopil Jesus Hernandez (Tinkoff).

"To je odgovor vsem kritikom"

Izidi 6. etape - Arras - Reims (194 km) 
1. A. Greipel (Nem/Lotto-Belisol) 4:11:39 
2. A. Kristoff (Nor/Katjuša) 
3. S. Dumoulin (Fra/Ag2r) 
4. M. Renshaw (Avs/Omega-Quick Step) 
5. P. Sagan (Slk/Cannondale) 
... 
68. K. Koren (Cannondale) vsi isti čas 
142. S. Špilak (Katjuša) 4:13 

Skupno 
1. V. Nibali (Ita/Astana) 20:26:46 
2. J, Fuglsang (Dan/Astana) +0:02 
3. P. Sagan (Slk/Cannondale) 0:44 
4. M. Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma - Quick-Step) 0:50 
5. F. Cancellara (Švi/Trek) 1:17 
... 
105. K. Koren (Slo/Cannondale) 27:49 
142. S. Špilak (Slo/Katjuša) 35:11
Se je pa 6. etapa, ki je bila ob prisotnosti francoskega prvega moža Francoisa Hollandeja  posvečena spominu na prvo svetovno vojno, na koncu najbolj veselil Nemec Greipel, ki je tako potrdil nemško prevlado na Touru. Njegov rojak Marcel Kittel, ki je imel danes tik pred ciljem nekaj mehaničnih težav, je namreč dobil prejšnje tri sprinterske etape. Najprej je kilometer pred ciljem napadel Poljak Michal Kwiatkowski, vendar je glavnina pospešila in ga hitro ujela. Naslednji je poizkusil Francoz Kevin Reza, ki tudi ni bil uspešen, ko pa je napadel Greipel, preostali sprinterji niso našli odgovora. "Moštveni kolegi so me kljub vetru ob koncu držali v dobrem položaju. Nisem imel sprinterskega vlaka, bili pa smo skupaj. Bil sem na zadnjem kolesu Marka Renshawa, 250 metrov pred ciljem pa sem si rekel, da moram iti, kar bo bo. Bilo je veliko pritiska, a končno nam je uspelo. Odgovorili smo kritikom," je bil zmage vesel Nemec. V rumenem še vedno ostaja Nibali, ki ima dve sekundi prednosti pred moštvenim kolegom Jakobom Fuglsangom, tretji pa je Slovak Peter Sagan.

Jutri je na sporedu ravninska sedma etapa, dolga 234,5 kilometra, kolesarje bo vodila od Epernayja do Nancyja.