Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.06.2014 17:00:00
Deli članek:

Niso v pomoč našemu smučanju

Arsen Perić

Na seji izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije so govorili o težkem finančnem položaju zveze. Večina zborov posameznih panog ima seje ta teden, po njih pa bodo znani okvirni proračuni in programi dela, ki jih bo potrjevala skupščina SZS 18. junija.

Ob koncu so potrdili ustreznost pogodbe SZS z ekipo Tine Maze (nekatera določila, tudi finančna, so tajna), saj je po navedbah Enza Smrekarja, predsednika SZS, zveza zaradi izjemnih dosežkov Mazejeve ogromno dobila. Jurij Žurej, direktor SZS, je dodal, da je sodelovanje potekalo tudi na drugih področjih in je pri pogajanjih z opremljevalcem z oblačili SZS stike vzpostavil Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve.

Revizorska hiša je mnenje o poslovanju zveze v letu 2013 zavrnila, med drugim, ker ni bilo evidence vseh pogodb. »To ni dobra popotnica za skupščino in morali bomo bolje urediti naše poslovanje. Ustavil bom vsa izplačila, če bo prišlo do prekoračitev glede na načrte posamezne panoge. Ne sme se dogajati, da novo sezono začnemo z negativnim stanjem in potem ob koncu leta rešujemo težave s premostitvenimi posojili,« je zatrdil Smrekar. Zveza ima ob dolgovih in posojilih iz preteklih let že zdaj na voljo manj denarja glede na lansko leto, zato bodo morale posamezne panoge prilagoditi izdatke.

Vzhodna regija se je pritožila na postopek izbora Vlada Makuca za vršilca dolžnosti vodje alpskih disciplin; na dopisni seji so ga alpinci izbrali 2. junija. Po prekinitvi sodelovanja z Dušanom Blažičem je Makuca predlagal Dušan Gorišek, predsednik odbora za alpsko smučanje. »Postopek volitev ni bil izveden tako, da bi bilo nedvoumno jasno, kdo na zboru glasuje po elektronski pošti, tudi akti ne predvidevajo imenovanja vršilca dolžnosti,« je povedal Žurej.

Makuc je bil v pretekli sezoni vodja mladinskega in otroškega pogona, na tem mestu naj bi ostal tudi v naslednji sezoni. V pritožbi in na seji se je izpostavilo tudi vprašanje o združljivosti obeh Makučevih funkcij, saj ga kot vodjo naraščaja v okviru panožnih športnih šol plačuje ministrstvo, pristojno za šport. Člani IO so razveljavili dopisne volitve in bodo morali o Makučevem imenovanju odločati na zboru alpskih disciplin, ki naj bi bil danes ob 16. uri. »Glede na razdeljenost v panogi se bo le tako dobilo nedvoumno legitimno odločitev,« je navedel Smrekar.

 

Odgovornost

Toda Gorišek ne meni povsem tako. Meni, da je bil Makuc izvoljen legitimno, saj naj bi bil na enak način izvoljen tudi Dušan Blažič. »Zdaj se bo na alpskem zboru odločilo, kako in kaj. Direktorja zveze smo zaprosili tudi za pomoč, pravno in poslovno, saj je direktor pravnik in bo pomagal razjasniti nekatere nejasnosti,« je včeraj povedal Gorišek, ki je še potožil, da razveljavitev Makuca za v. d. vodje alpskih disciplin zelo vpliva na delovanje panoge. »Seveda vpliva, zelo vpliva, ker panoga nima vodje, ki ima velike pristojnost. Ne moremo potrditi ne strokovne oziroma trenerske ekipe ne finančnega načrta oziroma programov. Makucu so očitali tudi, da ni sam napisal programa za naslednje obdobje, kar se mi zdi nesmiselno. Makuc že dolga leta deluje v slovenski smučarji in pozna stvari zelo natančno, tako da sem prepričan, da zna program pripraviti sam.«

Ali lahko alpsko smučanje kot panoga znotraj zveze deluje tudi brez vodje? »Po zdaj veljavnem statutu panoga ne more delovati brez vodje, tako da bomo morali izbrati nekoga, ki bo vodja in ki bo prevzel odgovornost za alpsko smučanje pri nas. Treba je tudi povedati, da je bil Makuc sicer res izvoljen na dopisni seji, toda prepričan sem, da je bilo glasovanje izvedeno popolnoma korektno. Bila je verifikacijska komisija, opravljen je bil zapisnik, tako da v tem ni bilo nič spornega. In ne nazadnje, pred časom je bil na podoben način izvoljen tudi Blažič,« je na očitke o neregularnosti glasovanja povedal Gorišek, ki se zaveda, da opozicija, ki mu povzroča težave, prihaja iz kranjskogorsko-škofjeloške naveze. »Na seji izvršilnega odbora je bil Srečo Medven tisti, ki je na vsak način izpodbijal legitimnost izvolitve Makuca. Ne vem, če nam opozicija nagaja, dejstvo pa je, da nam ni v pomoč. Ampak s tem predvsem ni v pomoč slovenskemu smučanju,« je še govoril Gorišek, ki pravi, da v nasprotju z opozicijo popolnoma zaupa svoji ekipi, ki je pripravljena voditi slovensko alpsko smučanje v naslednjem štiriletnem obdobju.

Že nekaj časa se govori, da bi se lahko zgodilo, da bi Gorišek in celoten alpski odbor na seji zbora dobila nezaupnico. »Mislim, da se to ne bo zgodilo, vendar nekaj je res. Če nam večina slovenskih klubov ne zaupa, potem je tako ali tako nesmiselno vztrajati, saj brez podpore ne moremo voditi panoge. Lahko pa se sproži veliko vprašanj tudi izvršilnemu odboru zveze, saj se je s tem, da je razveljavil izbor Makuca, vmešal v avtonomnost panoge in alpskega odbora. To pa vsekakor ni dobro sporočilo.«

 

Razcepljeno

Poklicali smo tudi Sreča Medvena, ki naj bi na IO vztrajal, da je izvolitev Makuca za vodjo alpskega smučanja sporna. »To ni samo moje mnenje, ampak stvari podobno vidijo še nekateri. Drži, da je smučanje pri nas razcepljeno, kar ni dobro. Med obema strujama je veliko nezaupanja. Glede Makuca pa toliko - če želimo, da je njegova potrditev legitimna in brez trohice dvoma, potem naj bo izvoljen na alpskem zboru, in ne na dopisni seji. Ampak najprej se mora alpski zbor potrditi, kar se še ni. Že to je nenavadno, da je zbor sprejemal odločitve, preden se je sploh konstituiral. Glavna razloga, zakaj sem bil odločen, da se glasovanje za Makuca ponovi, pa sta jasnost in transparentnost. Poleg vsega mora Makuc dobiti dovoljenje ministrstva za šport, saj je na njegovem plačilnem seznamu, ker naj bi skrbel za mladinski pogon in lahko opravlja še kakšno funkcijo poleg te le s soglasjem delodajalca,« je govoril Medven, ki je član OI kot predstavnik organizatorjev tekem za svetovni pokal.

Kaj pa nezaupnica Gorišku? »Nezaupnica ni mogoča. Mislim, da je treba umiriti žogo, in upam, da so se v tem kratkem času fantje, ki zdaj vodijo alpsko smučanje, kaj naučili. Treba je najti skupen jezik in gledati na slovensko smučanje kot na celoto, in ne na ozke interese,« je zaključil Medven. 

Če bomo še živi, bomo morda to celo doživeli.