Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
01.06.2014 16:22:00
Deli članek:

Bližje je bil konec, bolj so se ujeli

Arsen Perić

Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so na novi dunajski progi osvojili zlato kolajno na ekipni tekmi, prvo na tej ravni za kanuiste. V vožnji brez kazenskih sekund so na drugem mestu prehiteli Čehe in na tretjem Slovake. Včeraj sta njihov uspeh z bronom med kanuističnimi dvojci dopolnila Božič in Sašo Taljat.

 

Savšek, Božič in Berčič so spet pokazali, da ne sodijo zaman v sam vrh kanuistov, kjer so bili lani tretji na EP, četrti na SP in najboljši v svetovnem pokalu. Vsi trije so tudi posamično v najboljši deseterici ali pa vsaj na robu, tokrat pa so spet pokazali, da se v moštvenih vožnjah lepo ujamejo. Če so na posamični tekmi ostali brez želenih stopničk, Savšek je bil šesti, Berčič deveti, Božič pa 12., so vtis nato močno popravili. Brezhibna vožnja brez dotika jim je na zelo selektivni progi na Dunaju prinesla uspeh, njihov dogovor, da bodo pustili vratca pri miru, pa je na koncu zadostoval za čas pod 100 sekundami, kar je uspelo le slovenski zasedbi. Čehi so zaostali 2,70 sekunde, tretjeuvrščeni Slovaki pa z dotikom 3,68 sekunde.

"Vožnja ni bila sanjska, je pa bila dobra in dovolj za zmago. Bližje je bil konec, bolj smo se ujeli. Res super, da smo zdržali do cilja. Kot lani smo si rekli, da merimo na ničlo, brez divjanja in dotikov, kar nam je uspelo," je po naslovu evropskega prvaka dejal Berčič.

"Res nam je uspela lepa vožnja, zelo sem zadovoljen. Posamično se ni izšlo, zdaj pa smo se izkazali in pokazali, da smo res močna ekipa. Vsi trije smo top 10 in se zelo dobro ujamemo. Že lani smo pokazali dobre vožnje, na EP smo bili tretji, letos pa zmaga. To je dober začetek sezone, upam, da tudi na svetovnem prvenstvu pokažemo kaj takega," je ekipni nastop ocenil Savšek.

Kajakašem Petru Kauzerju, Janošu Peterlinu in Simonu Brusu ni uspelo odpeljati brezhibno. Peterlin se je dotaknil vratc in dve sekundi pribitka sta bili preveč za najvišja mesta. Slovenci so pristali na osmem mestu, zmagali so Nemci pred Britanci in Poljaki. "Ekipne tekme so loterija. Imeli smo en dotik, ki sem ga naredil jaz. Če ga ne bi bilo, bi morda lahko imeli kolajno, morda tudi ne. Šli smo v redu, ampak pri ekipah je vedno tako, ali ti uspe ali pa ne. Razen mojega dotika je bila vožnja čisto v redu," je vožnjo ocenil Peterlin.

Kot vedno je visoko med posamezniki meril tudi Kauzer, ki pa se je ob dotiku vrat moral zadovoljiti s sedmim mestom. Vsi trije prvouvrščeni so bili brezhibni. "Pokazalo se je, da če imaš štiri vožnje na isti progi, si ne smeš privoščiti napake. Če si jo, si avtomatično izven boja za kolajne. Vodilni so bili brez, ostali smo delali napake. Jaz sem v drugih vratih dobil vodo v oči, tako da nisem nič videl, zato sem udaril in še zarobil ter izgubil čas in se potem do 11. vrat nisem sestavil," je po sedmem mestu dejal Kauzer.

Naredila sta svoje

Brez kolajne naši niso ostali niti včeraj. Zanjo sta med kanuističnimi dvojci poskrbela Sašo Taljat in Luka Božič, od katerih sta bila boljša le Slovaka Ladislav in Peter Škantar in Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala. Sašo in Luka sta v finalu odpeljala trenutno njuno najboljšo vožnjo. Na progo sta se podala s petega mesta, prevzela vodstvo, tekmeci pa so nato delali napake in zaostajali za njima. V tej sezoni sta začela veslati v novem čolnu in se kljub pomanjkanju treningov, Božič je sicer dejaven že od marca, saj vesla tudi v enojcu, nanj hitro navadila ter ga pognala do brona. "Res sva odpeljala najino najboljšo vožnjo, hitreje trenutno ne gre. Ni bilo večjih napak, zelo sva zadovoljna. Ko sva prišla v cilj, sva vedela, da sva svoje naredila in sva le še čakala na dejanja drugih. Dobro nama je šlo, v redu sva se počutila, do konca pa sva le stopnjevala ritem," je po bronu dejal Taljat.

Božič je dan po zmagi v moštvenih vožnjah posegel že po drugi kolajni na tem prvenstvu in tretji letošnji, saj je konec aprila v avstralskem Penrithu že osvojil naslov svetovnega podprvaka do 23 let. "To je moja druga kolajna na tem EP, lahko sem samo zadovoljen. Še posebej sem ponosen na predstavo v dvojcu, ko sva s Sašem po dolgem času pokazala najine vožnje, ki sva jih kazala že pred OI v Londonu, čeprav takrat nisva bila tako zanesljiva kot zdaj. Zame je forma za ta čas dobra, saj smo šele na začetku sezone v tej disciplini," je po bronu povedal Božič.

Kljub trem kolajnam se ne ustavlja. Pričakuje dobre nastope na svetovnih pokalih in na septembrskem svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostil ameriški Deep Creek v Marylandu. "Mislim in upam, da se bova skozi celotno sezono še bolje 'uveslala', tudi čez poletje, ko ni tekem. Želim si, da bi na SP pokazala še več in da bi nama šla forma še navzgor," je še povedal Božič.

Med kajakašicami se je v finale prebila le Eva Terčelj in osvojila končno deveto mesto. V finalu najboljše deseterice se je dotaknila dvojih vrat, dobila štiri kazenske sekunde pribitka, kar je bilo preveč za najvišja mesta. Druga slovenska finalistka Urša Kragelj je s 14. časom ostala brez finala. Terčeljeva je v polfinalu postavila četrti čas in napovedala boj za kolajne, a v finalu se ji ni izšlo. "Vesela sem, da sem prišla v finale, od štirih voženj sta mi dve lepo uspeli, bila sem brez dotikov. Za drugič upam, da bo še finale brez kazenskih sekund. Pri mojih vožnjah je pozitivno, da sem na pomembnih tekmah pokazala dobre vožnje, predvsem pri preboju iz kvalifikacij in iz polfinala," je nastop ocenila Ljubljančanka. Evi, Urši in Ajdi Novak se načrti niso izšli niti v moštveni vožnji, kjer so osvojile deveto mesto. Njihov ples med količki se je končal s kar 12 kazenskimi sekundami, torej so udarile šest vratc.

 

Izidi - K1, moški: 1. Jirži Prskavec (Češ) 83,94, 2. Vit Prindiš (Češ) +0,88, 3. Samuel Hernanz (Špa) +2,38, 7. Peter Kauzer +3,84, 12. Janoš Peterlin +9,83; C1, moški: 1. Aleksander Slavkofsky (Slk) 88,49, 2. Michal Martikan (Slk) +1,27, 3. Jan Benzien (Nem) +1,56, 6. Benjamin Savšek +3,03, 9. Anže Berčič +53,65, 12. Luka Božič; C1, ženske: 1. Caroline Loir (Fra) 105,21, 2. Julia Schmid (Avt) +1,11, 3. Katerina Hoskova (Češ) +1,84, 12. Alja Kozorog; ekipno C1, moški: 1. Slovenija 98,48 (Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič), 2. Češka +2,70, 3. Slovaška +3,68; ekipno K1, moški: 1. Nemčija 96,27, 2. Velika Britanija +2,48, 3. Poljska +2,63, 8. Slovenija +5,14 (Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Simon Brus); C-2, moški: 1. Ladislav Škantar/Peter Škantar (Slk) 95,20, 2. Piotr Szczepanski/Marcin Pochwala (Pol) +0,21, 3. Luka Božič/Sašo Taljat +1,73; K-1, ženske: 1. Ricarda Funk (Nem) 96,11, 2. Melanie Pfeifer (Nem) +0,26, 3. Emilie Fer (Fra) +0,54, 9. Eva Terčelj +6,11; ekipno K-1, ženske: 1. Češka 108,65, 2. Španija +1,52, 3. Francija +1,71, 9. Slovenija +21,48 (Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak)