Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
10.06.2014 13:24:20
Deli članek:

Konec pred pravim začetkom

Arsen Perić

Tacen bo ta konec tedna gostil tekmo svetovnega pokala kajakašev in kanuistov.

Na savskih brzicah bodo najboljši slalomisti iz 28 držav, na drugi tekmi svetovnega pokala sezone bo veslalo približno 250 divjevodašev. Na najvišja mesta bodo merili tudi slovenski reprezentanti, ki v Tacnu že tradicionalno dosegajo lepe rezultate.

Tekmovanje se bo začelo v petek, 13. junija, ko bodo na sporedu kvalifikacije v vseh kategorijah. V dopoldanskem delu se bodo na progo podale kanuistke, kanuisti in kajakaši, popoldne pa še kajakašice in dvojci. V soboto bodo na programu polfinali in finali za kanuistke, kanuiste in kajakaše ter ekipne preizkušnje v omenjenih kategorijah. V nedeljo boj za najvišja mesta čaka še kajakašice in dvojce, ki bodo dopoldne veslali v polfinalih, okoli poldneva pa še v finalu in nato v ekipnih vožnjah. Največji uspeh so Slovenci dosegli lani, ko sta se na prvi mesti zavihtela kanuist Anže Berčič in kajakaš Peter Kauzer, kajakašica Eva Terčelj ter dvojec Luka Božič/Sašo Taljat pa so bili tretji. Leta 2011 sta za dvojno slovensko zmago poskrbela kajakaša Kauzer in Jure Meglič, Urša Kragelj pa je bila med kajakašicami tretja. Jedro reprezentance so kanuisti Savšek, Božič in Anže Berčič, kajakaš Janoš Peterlin, kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter člana dvojca Taljat in Božič.

"V Tacnu žal ne bomo nastopili s povsem polno zasedbo, manjkalo bo nekaj mlajših tekmovalcev, ki zaključujejo šolo. Naši tekmovalci domačo progo dobro poznajo, žal ne bo Kauzerja, ki se je poškodoval, lahko, da je sezona zanj že končana," je dejal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. "Dobro sva začela sezono, po navadi je bilo ravno obratno. Da sva začela slabše in jo potem bolje končala. A kot kaže, sva se res dobro navadila na nov čoln, upam, da bo ta pripravljenost zdržala do konca sezone," je pred tekmo dejal Luka Božič, ki ga znova čaka dvojni program, tako posamično kot tudi v dvojcu s Sašom Taljatom, s katerim sta na prvi tekmi v Londonu zmagala.

Kanuist Benjamin Savšek želi tokrat izkoristiti prednost domače proge: "Vsekakor imam dober motiv, da naredim dober rezultat. Poskusil bom doseči čim več v svetovnem pokalu. Pripravil sem se maksimalno, bomo videli, kako bo."

Za uvod v tekmo svetovnega pokala bo danes zvečer v središču Ljubljane pri Tromostovju na sporedu še ekshibicijski paralelni slalom in tekma v »supih« (stoječe veslanje na deski).