dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić in druščina iz Grčije poslali ...

jožef m Njena.si

Ljubezen na vasi: To so kandidatke Jožefa ...

navijači slovenija pm Ekipa24.si

Slo-ve-ni-ja! Na tisoče navijačev se je ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 30.05.2024 15:21:12

Razlika med številkama 3 in 131?

Profimedia
Mentalna stabilnost. Agresivnost. Napadalnost. Odločnost v ključnih trenutkih. Samozavest. Izkušnje iz mnogih težkih dvobojev. Ni iskanja opravičil. Začetni udarec. Prepričanost o uspehu. Rojena in vzgojena za zmagovalko.

Naključni gledalec na igrišču številka dve v Roland Garrosu, ki se imenuje po francoski teniški legendi, zmagovalki osmih grand slamov v prejšnjem tisočletju, Suzanne Lenglen, bi se spraševal, na katerem mestu na lestvici WTA je Američanka Coco Gauff in na katerem Slovenka Tamara Zidanšek. No, če se je zatekel pred dežjem v Roland Garrosu pod streho teniškega stadiona, je verjetno vedel, da je 20-letna Coco tam nekje med prvo peterico, za 26-letno Tamaro pa je morda nekje v ozadju malih možganov šumelo, da je bila pred leti tu že uspešna, da pa niti približno ne ve, na katerem mestu na lestvici WTA je zdaj. In če si je ogledal cel dvoboj, do konca, bi šel stavit, da je Zidanškova nekje okoli 30. ali 40. mesta na svetu. Hm.

tamara zidansek
Profimedia


In kakšna je bila v resnici razlika med najboljšo ameriško in slovensko teniško igralko? Trenutna razlika je 119 mest na lestvici WTA, kajti Tamara je s tremi zmagami v kvalifikacijah in z zmago v prvem krogu Roland Garrosa skočila za deset mest in je trenutno na 121. mestu na svetu. Na igrišču ni bilo videti takšne razlike, kot je na lestvici. Res je, da je Gauffova odigrala malce slabše, kot smo vajeni. Posebej ni bila uspešna s svojim prvim servisom, saj je prek mreže spravila vsega 48 odstotkov prvih začetnih udarcev, toda ... Zidanškova je v tem dvoboju pokazala, da spada precej višje, kakor je v tem trenutku rangirana v svetu ženskega tenisa. Konjičanka, ki si je gnezdo spletla na Obali, je na trenutke pokazal tenis, ki jo je leta 2021 pripeljal do največjega uspeha v karieri, polfinala drugega grand slama v sezoni in posledično do 22. mesta na svetu. Ni še to Tamara, ki je z ledeno hladnimi natančnimi forehandi spravljala v obup tekmice, toda kot kaže, je na dobri poti. Poraz boli, zagotovo boli, toda Zidanškova ima na čem graditi svoj tenis v prihodnje. Njena slaba točka je še vedno začetni udarec, predvsem drugi servis, ki je tako šibak, da tekmica takoj napade in prevzame igro v svoje roke.

coco gauff
Profimedia


Verjetno je bil odločilen trenutek dvoboja šesta igra prvega niza, ko je pri rezultatu 3:2 servirala Slovenka. Po izenačeni igri je Gauffova naredila break in izničila Tamarin odvzem servisa v prvi igri. Takrat je začela Zidanškova dvomiti o sebi. In igra se ji je sesula, saj ni imela več ne ostrine ne natančnosti. Izgubila je pet iger zapored in se znašla v zaostanku 3:6, 0:1 z breakom Gauffove v prvi igri drugega niza. Zdelo se je, da se je Tamara predala. Napake so bile prepogoste in cel čas je Gauffova imela igro na svojem loparju. Od prvega udarca v vsaki igri naprej. Potem pa ... Verjetno si je Konjičanka mislila, da na tak način ne bo zapustila čudovitega teniškega stadiona v Roland Garrosu, da se je ne bodo spominjali kot igralke, ki jo je povozil ameriški valjar. Po tisti izgubljeni igri v drugem nizu se je v Tamari nekaj prelomilo. Videlo se ji je v očeh. Ni bilo več melanholije, ni bilo več neodločnosti, ni bilo več predaje. Kar na enkrat se je odločila, da bo še malce igrala tenis s Coco Gauff, ki je imela glasno podporo publike na stadionu. In res. Začela je napadati, začela je igrati odločno, ostro in agresivno. Takoj je vzela začetni udarec tekmici in izenačila.

tamara zidansek
Profimedia

Potem je šlo na nož. Američanka je povedla s 3:2 (spet vzela servis Tamari), 4:2, a se je Zidanškova vrnila. Izenačila je na 4:4 in tudi Coco so se sem ter tja zatresle roke in noge. Slovenka je pri izidu 4:4 in vodstvu 15:0 zgrešila backhand volej, nato pa naredila še dvojno napako pri servisu. Pa se ni ustavila. Američanka je začutila, da se Slovenka ni predala in začela igrati celo bolj tvegano, predvsem na drugi začetni udarec Zidanškove. Da, drugi servis Slovenke je večinoma ponujena žogica na pladnju za najboljše na svetu in Coco spada med tri najboljše igralke na svetu. To je izkoristila, in čeprav se je Tamara borila do konca, je izgubila še eno igro na svoj servis. Po uri in pol je Gauffova servirala za zmago. In uspela.

Trenutki, ko se sprašuješ
Zidanškova tako tudi letos ne bo ponovila uspeha iz leta 2021, ko se je uvrstila v polfinale odprtega prvenstva Francije v Parizu. Letos se je njena pot končala v drugem krogu, potem ko jo je izločila tretja igralka sveta, Američanka Coco Gauff. Edina slovenska predstavnica na turnirju je pokazala solidno predstavo, favoritinji se je dobro upirala. »Tekmica je igrala zelo dobro in čestitam ji za igro. Sama se nisem počutila najbolj udobno. Žogice so bile zaradi vlage zelo počasne in se niso odbijale tako, kot sem pričakovala. Imela sem kar nekaj priložnosti, da bi dvoboj prej zaključila v svojo korist, pa sem zgrešila nekaj pomembnih žogic. Dobra stvar tega dvoboja poleg zmage pa je, da sem napadala, da sem bila agresivna, posebej na njen drugi servis, za katerega sem vedela, da je slabši. Sicer pa hvala gledalcem, ki so me podpirali, kot vsem Američanom pa mi je seveda Pariz zelo všeč. Zdaj igram na igriščih Roland Garrosa kot zmagovalka grand slama, a to ničesar ne spremeni. Pred vsakim turnirjem se poskušam resetirati in na vsakem turnirju začenja znova od začetka. Seveda pa sem lačna zmag in to me žene naprej,« je po dvoboju govorila Gauffova, medtem ko je Tamara podpisovala ogromne teniške žogice in lončke za kavo z logotipom Roland Garrosa.

coco gauff
Profimedia


Zidanškova seveda ne more biti zadovoljna z dvobojem, ki ga je izgubila, lahko pa je zadovoljna s tem, da je končno, po letu in pol, le našla to, kar je iskala. Igro, na kateri lahko gradi prihodnost, in igro, na kateri lahko krepi samozavest.

C. Gauff (ZDA/3) – T. Zidanšek (Slo/Q) 6:3, 6:4


20 km v povprečju je bil servis Coco Gauff hitrejši od Tamarinega.

197 km/h je bil najhitrejši servis Gauffove, 173 km/h pa Zidanškove.

23 winnerjev je dosegla Coco, 13 Tamara

17 vsiljenih napak je naredila Gauffova, 25 Zidanškova.

Članki iz rubrike