IMG_20220902_093906 Svet24.si

Velovu za podkupovanje leto dni pogojnega zapora ...

nadiža Svet24.si

Karmična prognoza za julij: test partnerskih ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

pk
pk
0 30.05.2024 10:23:41

Vsako leto večja konkurenca

Tadej Pišek
Prvo nedeljo v juniju (od 7. do 19. ure) bo v Kranju že sedma izvedba teka na šest in 12 ur.




Med prijavljenimi tekmovalci je mnogo znanih imen iz sveta ultramaratona – 180 tekačev prihaja iz 22 držav (med njimi tudi iz Brazilije, Tunizije), večina iz evropskih držav.

Letošnja tekma na 12 ur je prejela zlato značko Mednarodnega ultramaratonskega združenja (IAU, International Association of Ultrarunners), kar dokazuje, da gre za tekmo na vrhunski ravni, ki je tudi mednarodno poznana. Šesturna različica pa ima bronasto značko IAU.


»Več kot 20 let se na naših tleh organizirajo supermaratoni in ultramaratoni, ki so se jih udeleževali pretežno slovenski tekači, prav tako je bila udeležba precej manjša. Prireditev vsako leto pridobiva veljavo, tudi na mednarodni ravni. S pridobitvijo zlate značke IAU pa je ta tekma postala ena najpomembnejših 12-urnih tekem na svetu, na katero pridejo najboljši domači in svetovni ultramaratonci. Take množičnosti in toliko vrhunskih tekačev letos ne bo na nobeni od tekem po svetu,« je poudaril direktor prireditve Klemen Boštar.

Trasa je krožna, dolga 1250 metrov, asfaltirana in poteka po ulicah, v središču Kranja; trasa je tudi certificirana s strani AIMS. Lani je v Kranju padel rekord proge (161,250 km), ki ga je postavil Švicar Pascal Rüeger, ki bo v nedeljo poskušal preseči svoj rekord. Kot častni gost v Kranj prihaja legenda ultrateka, Grk Janis Kuros, ki je tekmoval še s slovenskim ultramaratoncem Dušanom Mravljetom. Kuros bo sodeloval na sobotnem pogovornem večeru in v nedeljo tekače spremljal ob progi.

Organizator bo pripravil razstavo dveh legend in pionirjev ultra teka, velikih rivalov, predvsem pa dveh velikih prijateljev, Mravljeta in Kurosa. Razstava bo od 1. do 3. junija, razstavljeni pa bodo fotografije, medalje, pokali, priznanja, športna oprema ... Odprtje razstave bo v soboto ob 16.30 (Mitnica). Za izjemno vzdušje ob zaključku tekme bo poskrbela beograjska skupina, ki preigrava pesmi kultne pank zasedbe KUD Idijoti (Lutke na koncu). Letos bo tudi že tretje prvenstvo Slovenije v teku na 12 ur. Lanska državna prvaka sta bila Domen Kozjek in Marjeta Gomilšak. 


Značke: 12ur, kranj

Članki iz rubrike