asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

Mnogi si upajo trditi, da so to nezemljani Odkrito.si

Nenavadna svetloba nad južno Italijo

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

jz
jz
0 30.05.2024 10:12:33

Zdaj se govori že o kolajni

FOTO: PETER KASTELIC/AZS
Matic Ian Guček je na mitingu zlate serije v Ostravi na Češkem v teku na 400 metrov ovire s časom 48,37 sekunde izboljšal svoj slovenski rekord in zasedel drugo mesto.

Pred njim je bil le Italijan Alessandro Sibilio, zmagovalec lanskih evropskih iger na Poljskem je tekel 48,25 in s tem najboljši evropski izid sezone. Dvajsetletni Guček je zdaj tretji Evropejec na lestvici leta in deseti po izidih sezone na svetu. Svoj dosedanji in tudi slovenski najboljši čas na nizkih ovirah je s 48,66 sekunde dosegel 11. maja letos v Kranju. Tam se je z izpolnjeno mednarodno normo (48,70) uvrstil na olimpijske igre v Parizu.

Tretji v Ostravi je bil Katarec Ismail Doudai Abakar (48,76), četrti pa Francoz Wilfried Happio (49,48), aktualni evropski podprvak. Zmagovalec Sibilio je bil med drugim osmi v finalu olimpijskih iger v Tokiu leta 2021 in evropski prvak za mlajše člane.

»Na evropskem prvenstvu v Rimu bom v krogu kandidatov za visoka mesta. Tega se zavedam. Do prvenstva pa je le še deset dni. Dokazal sem, da lahko tečem z najboljšimi na svetu. Za kakšen pomemben dosežek bom moral teči pod 48 sekundami, kar je glede na moj tek v Ostravi tudi dosegljivo. Za seboj imam serijo dobrih nastopov v zadnjem obdobju. To je plod odličnega dela s trenerjem Mirom Kocuvanom starejšim, skupaj sva v zadnjem času dognala, kaj je zame in za moje telo najboljše, zato tudi dobro sodelujeva,« je povedal Guček, ki je prvi državni rekord (48,91) tekel 5. avgusta 2022 v kolumbijskem Caliju, kjer je osvojil srebro na mladinskem SP in izboljšal 42 let star rekord Roka Kopitarja, petega na OI v Moskvi leta 1980. »Seveda so se dosežki med igrami v ruskimi prestolnici do danes zelo izboljšali. Pred to sezono sem želel le, da izpolnim normo za OI, kar je bil glavni cilj. Zdaj pa vem, da lahko merim veliko višje. Obenem me veseli, da tečem sproščeno in se zabavam. Res se veselim nadaljevanja sezone.«

Tekma v Ostravi ni bila v idealnih razmerah. »Že ogrevanje je potekalo v dežju in zelo močnem vetru. Ko smo prišli na stadion, se je neurje umirilo in so bili nato kar dobri pogoji za tek. Ampak tega nisem najbolje izvedel. Pravzaprav sem imel kar nekaj napak. Prvo oviro sem zadel tako s peto kot kolenom. Na zadnji sem skoraj padel. Očitno se rekordni teki zgodijo tudi v ne preveč popolnih tekih,« je izjemen nastop opisal Guček.


Dodal je, da ga zelo veseli, da je bila uspešna tudi slovenska štafeta na 4 x 400 m na balkanskem prvenstvu, kjer je bila tretja. »Dobro je, da imamo veliko fantov, ki lahko vstopijo tudi, če koga ni ali je poškodovan. Nastopa v štafeti se veselim,« je izpostavil Guček.

Na startni listi v Ostravi je bila od slovenskih predstavnikov poleg Gučka tudi Tina Šutej v skoku s palico, vendar ni odpotovala na Češko. »Zbolela je za koronavirusom. V Marakešu je imela na diamantni ligi težave s prebavo, menim, da je zbolela že tam. Tega je že dober teden dni in je zdaj že bolje, a ne more trenirati zaradi visoke temperature,« je pojasnil trener slovenske rekorderke Milan Kranjc. V tej disciplini je zmagala Britanka Molly Cudery, evropska dvoranska prvakinja marca letos v Glasgowu, ki je skočila 4,84 m. V tej disciplini je med moškimi slavil izjemni Šved Armand Duplantis s šestimi metri. (jz)





Članki iz rubrike