Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(ts & jz)
(ts & jz)
0 07.09.2022 11:23:58

Lugarič ob boku najboljših

Lia Lugarič
TS/SPORTIDA
Na igriščih TK Luka Koper se je končal mednarodni turnir Tennis Europe za igralce do 14. leta starosti. Na turnirju je navdušil Liam Lugarič, predstavnik ŽTK Maribor, ki je na slovenski Obali prišel do kar dveh turnirskih zmag.

Že prejšnji konec tedna so za navdušenje slovenskih navijačev poskrbeli Mark Laubič in Liam Lugarič ter Zala Bizjak in Zoja Peternel, ki so dobili finalni obračun v dvojicah in tako prišli do turnirske zmage. Lugarič, nekoč član TK Slovenska Bistrica, je dan kasneje svoj uspeh še nadgradil. Popoln teden je namreč sklenil z naslovom v posamični konkurenci. Liam je v finalu s 6:4, 6:7 (5) in 6:4 premagal Rusa Kirila Korolenka. S tem je še enkrat več potrdil, da se "na morju" odlično počuti. Prej je namreč v letošnji sezoni že osvojil turnir Tennis Europe v Portorožu. Lugarič je že sedmi slovenski zmagovalec turnirja U–14 Tennis Europe v Kopru. Pred njim so na tem turnirju turnirsko zmago že slavili Manca Pislak, Kaja Juvan, Bor Artnak, Matic Križnik, Luka Videnovič in Paolo Angeli.





Maribor osvojil krvnik Dimica

S finalom v posamični konkurenci se je na igriščih TK Branik Maribor končal že peti v vrsti moških profesionalnih turnirjev ITF WTT na slovenskih tleh. Zmage na turnirju z nagradnim skladom 25 tisoč ameriških dolarjev se je razveselil Argentinec Hernan Casanova. Osemindvajsetletni argentinski igralec je kot 309. igralec sveta v Mariboru upravičil vlogo prvega nosilca turnirja in v petih dvobojih izgubil en sam niz. Turnir je odprl z zmago s 6:2 in 6:2 nad Slovencem Maticem Dimicem, na poti do naslova pa se najbolj namučil v polfinalu. Proti Dancu Augustu Holmgrenu (631. na ATP) je v "tie-breaku" tretjega niza izgubljal z 1:4, a podaljšano igro na koncu dobil z rezultatom 7:5. V finalu mu je nasproti stal Murkel Dellien (379. na ATP), mlajši brat precej bolj znanega Bolivijca Huga Delliena. Hernan Casanova je finalni obračun dobil s 6:4 in 6:3. V dvojicah sta se naslova veselila Hrvat Domagoj Bilješko in Rus Kiril Kivatcev, ki sta odločilni tretji niz nad hrvaško navezo Poljičak/Sančić dobila z rezultatom 11:9.



Osemnajstletni Maj Premzl je na profesionalnem turnirju ITF WTT potrdil dobro pripravljenost in v šestih dneh zabeležil kar šest zmag. Maju je v avgustu odličen rezultat uspel že na 15 tisoč ameriških dolarjev vrednem turnirju v Bad Waltersdorfu, kjer se je skupaj z rojakom Janom Dimitrijevičem prvič na profesionalnem turnirju ITF prebil v finale dvojic. Tudi v Mariboru je bil zelo blizu ponovitvi uspeha. Tokrat je Premzl združil moči z Janom Kupčičem, s katerim sta po dveh zmagah v polfinalu tesno izgubila s hrvaško-rusko navezo Bilješko/Kivatcev. Rezultat v tretjem nizu je bil 7:10. Uspešno se je Premzl predstavil tudi v posamični konkurenci, kjer se je najprej s tremi kvalifikacijskimi zmagami prebil v glavni del turnirja, tam pa rezultat še nadgradil z zmago v prvem krogu.



Nika do naslova v Trstu, Nastja v Brasovu

Kar pet slovenskih igralk je odlično nastopalo na turnirjih serije ITF. Niki Radišić in Nastji Kolar je uspešen teden uspelo kronati tudi s turnirsko zmago v dvojicah. Nastja je v Brasovu na turnirju z nagradnim skladom 15 tisoč ameriških dolarjev nastopila na sploh prvem turnirju ITF po skoraj letu dni in takoj prišla do naslova. To ji je uspelo v dvojicah, kjer je nastopala skupaj s Srbkinjo Bojano Marinković, izkazala pa se je tudi v posamični konkurenci, kjer je prišla do polfinala.



Nika Radišić je bila ob Lari Smejkal, Dalili Jakupović, Maji Radišić in Pii Lovrič ena od petih Slovenk, ki so se predstavile na turnirju W25 v Trstu. V posamični konkurenci je najdlje, do polfinala, prišla Jakupovićeva, medtem ko je v dvojicah vse do konca »splezala« Nikia Radišić. Skupaj s Kitajko Lujevo je v finalu po pravi drami in dveh ubranjenih žogicah za zmago z rezultatom 15:13 ugnala dvojico Čirić Bagarić/Marcinkevica.



V tem tednu sta se izkazali tudi Veronika Erjavec in Živa Falkner. Prva je na močnem turnirju W60 v Pragi dosegla kar pet zmag in v četrtfinalu drago prodala svojo kožo proti tretji nosilki turnirja, medtem ko je Falknerjeva zaigrala v finalu turnirja dvojic W25 na Dunaju. V posamični konkurenci Novomeščanka ni imela sreče z žrebom, ki ji je že v prvem krogu za nasprotnico namenil prvo nosilko turnirja, Hrvatico Teno Lukas.



Teden prej je 20-letna Domžalčanka Lovričrva v Bad Waltersdorfu še drugi teden zapored nastopila v finalu turnirja z nagradnim skladom 15 tisoč ameriških dolarjev. Tokrat je še posebej navdušila z borbeno predstavo v četrtfinalu, kjer je proti nasprotnici iz Ukrajine rešila kar pet zaključnih žogic za zmago in na koncu podaljšane igre tretjega niza dobila z 10:8. Še drugič zapored ji je zmanjkala le pika na i. V preteklem tednu jo je v finalu zaustavila Rusinja Polina Lejkina, tokrat Francozinja Tiphanie Fiquet. Bilo je 6:7 (3) in 3:6.



S predstavami je navdušila tudi Veronika Erjavec, ki se je na turnirju W25 v Braunschweigu v posamični konkurenci prebila do polfinala, še korak dlje je šla v dvojicah. Med drugim je Slovenka v četrtfinalu ugnala tudi domačinko Mono Barthel, nekdaj že 23. igralko sveta. Na turnirju je nastopila tudi Živa Falkner, ki je v posamični konkurenci obstala v prvem krogu, v dvojicah je šla do polfinala.



Odlični Matija Kozjak

Mladi slovenski up Matija Kozjak (rojen 2010) je v preteklem tednu nase opozoril z odličnimi predstavami na turnirju Tennis Europe v Banjaluki. Osvojil je kar pet zmag, med drugim zaigral tudi v finalu dvojic. Kozjak iz TK Center Court je aktualni slovenski državni prvak v kategoriji U–12, tako v posamični konkurenci kot tudi v dvojicah. V preteklem tednu se je izkazal še na mednarodnem turnirju Tennis Europe, na katerem sta se ob njem predstavili še dve Slovenki, in sicer Doroteja Kitič ter Anastasia Čretnik. Kozjak je v posamični konkurenci kar tri nasprotnike premagal brez izgubljenega niza, v polfinalu pa moral priznati premoč nasprotniku iz Nemčije. Še korak dlje je Kozjak šel v dvojicah, kjer je skupaj z Mahirjem Butkovićem prišel vse do finala.



Na mladinskem turnirju ranga J1 v Pančevem se je odlično odrezal Matic Križnik, ki je v posamični konkurenci premagal tri tekmece, nato pa v polfinalu nudil še dober odpor tretjemu nosilcu turnirja. Križnik je zaigral tudi v dvojicah ter dosegel zmago in poraz.



Ela Plošnik (rojena 2008) je navdušila na mladinskem turnirju WTT J4 v Domžalah. Premagala je že štiri tekmice in si tako zagotovila mesto v polfinalu. Da je v odlični formi, je Ela dokazala že v prvi polovici avgusta, ko se je s tremi zmagami uvrstila v četrtfinale mladinskega turnirja WTT J4 v Kranju. V Domžalah je šla še korak dlje in po četrti zmagi že napredovala v polfinale. Tudi četrto tekmico je Plošnikova ugnala prepričljivo z 2:0 v nizih. V polfinalu ji bo nasproti stala kvalifikantka iz Slovaške Kali Supova, ki je bila v četrtfinalu z 2:0 v nizih boljša od Eve Cikajlo. Ob Evi se je v četrtfinalu poslovil tudi Lun Obrul, ki ni našel pravega recepta proti Hrvatu Vasungu. 

Galerija
Značke: tenis, turnirji, mladi

Članki iz rubrike