Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(jz & pk)
(jz & pk)
0 06.09.2022 10:45:36

Olimpijska prvakinja in nekdanja varovanka

Anita Horvat
PROFIMEDIA
Kopica najboljših slovenskih atletov in atletinj po evropskem prvenstvu tekmuje še naprej. Dobre predstave kažejo na mitingih po vsej Evropi.

Gorazd Rajher je spet začel sodelovati z najboljšo slovensko metalko diska Veroniko Domjan iz Zavrča. Slednja je pri Gogiju že trenirala, potem pa je odšla v Zagreb, kjer je živela in trenirala. Toda njeni rezultati so nazadovali, pestile so jo poškodbe, tako da se je vrnila na Ptuj. Rajher pomaga tudi olimpijski prvakinji iz Ria v metu kopja. Hrvatica Sara Kolak je olimpijsko zlato kolajno osvojila pod taktirko Andreja Hajnška, potem kmalu odšla trenirat na Norveško, toda rezultati so naglo padli in pojavile so se poškodbe. Zdaj bo na Ptuju najprej opravila rehabilitacijo, potem pa ...

Neja Filipič je na mitingu v Padovi, kjer je bila edina slovenska predstavnica, v troskoku s 14,02 metra dosegla sedmo mesto. Zmagala je dvakratna zaporedna svetovna podprvakinja Shanieka Ricketts iz Jamajke s 14,72 metra. "Imeli smo super pogoje za skoke, vendar sem na žalost za potrditev nastopa izvedela šele dan prej. Pred tem sem normalno trenirala oziroma več, kot bi sicer, če bi vedela za nastop. Posledično nisem bila dovolj spočita. Spet mi je uspel skok prek 14 metrov, kar ni tako slabo za konec sezone, konkurenca pa je bila res vrhunska," je dejala Neja Filipič.

Slovenski rekorder Matic Ian Guček je bil peti na mitingu v Berlinu. V teku na 400 metrov z ovirami je z 49,92 sekunde dobro sekundo zaostal za svojim državnim rekordom (48,91), ki ga je dosegel letos za naslov mladinskega svetovnega podprvaka v Kolumbiji. V nemški prestolnici je zmagal Norvežan Karsten Warholm (47,24), svetovni rekorder, olimpijski, svetovni in evropski prvak na nizkih ovirah. "Če pogledam v celoti, sem zelo zadovoljen s tekmo. Še enkrat sem tekel pod 50 sekundami. Te tekme sem se še posebej veselil, saj sem tekel s svetovnim rekorderjem. Na ciljno ravnino sem prišel kot sedmi in sem v finišu prehitel dva tekača. Ta teden bom tekmoval v Zagrebu. Tudi te tekme se veselim, ker je miting zlate celinske serije, kar pomeni dobre tekmece. Tako bo to nova lepa priložnost za še en dober nastop," je povedal Guček, edini slovenski predstavnik na tekmi.

Maruša Mišmaš Zrimšek je na mitingu v Pordenoneju v Italiji zmagala v teku na 1500 metrov (4:25,53). Druga je bila Hrvatica Klara Andrijašević (4:29,04), tretja pa Hana Grobovšek (Kranj, 4:30,18). Rok Ferlan (Triglav) je bil najhitrejši v teku na 400 metrov (46,31), med atletinjami je bila na stadionski krog najboljša Veronika Sadek (Mass) s 55,17. "Tekmo sem vzela bolj kot zabavo in trening. Tekla sem v skupini, ki je imela počasen ritem. V zadnjem krogu sem potem šla na vso moč. Moje počutje in zdravje se izboljšujeta, zato sem vesela," je povedala Mišmaš Zrimšek, ki je tekla še v Düsseldorfu na cestno miljo, konec tega tedna pa zadnjič v sezoni na finalu pokala v Ljubljani, verjetno na 800 metrov.

Jerneja Smonkar je bila peta na mitingu bronaste celinske serije v Budimpešti v teku na 800 metrov (2:02,76). Zmagala je domačinka Keri Bianka Bartha (2:01,21). Jerneja, tudi članica slovenskih štafet 4 x 400 metrov, je bila edina slovenska predstavnica na tekmi. Svetovni prvak in evropski podprvak Kristjan Čeh se je nastopu odpovedal, tekmoval bo še prihodnji teden na finalu diamantne lige v Zürichu, na mitingu v Zagrebu in na finalu atletskega pokala Slovenije v Ljubljani.

Lia Apostolovski je bila druga na mitingu v Zoetermeerju na Nizozemskem. V skoku v višino je preskočila 1,87 metra. Zmagala je Bolgarka Mirela Demireva (1,89 m), srebrna na olimpijskih igrah leta 2016 in dvakratna evropska podprvakinja. Članica ljubljanskega Massa je drugo mesto razdelila z Britanko Morgan Lake. Lia je pred tem skakala na mitingu v nemškem kraju Bühl in zasedla drugo mesto, ko je skočila 1,90 metra. Pred Lio je bila le Avstralka Eleanor Patterson, svetovna prvakinja, ki je skočila 1,95 metra. "To je bila moja tretja tekma v tednu dni in zelo sem zadovoljna, da sem še tretjič zelo dobro skakala," je po nastopu sporočila Apostolovska.

Tina Šutej je na mitingu v švicarskem Luzernu v skoku s palico zasedla drugo mesto s 4,30 metra. Zmagala je Kitajka Huiqin Xu. Dvakratna azijska podprvakinja in finalistka vseh treh velikih svetovnih tekmovanj v zadnjih dveh letih je prav tako končala na 4,30 metra, a je imela manj neuspešnih poskusov. Tekmovanje je krojilo vetrovno in deževno vreme.

Anita Horvat je na mitingu srebrne celinske serije v Roveretu v Italiji v teku na 800 metrov zasedla peto mesto s časom 1:59,67. Med kar 12 tekmovalkami je zmagala Allie Wilson iz ZDA (1:58,53), letošnja dvoranska svetovna prvakinja in bronasta na SP v Londonu 2017 in Dohi 2019. Horvatova, edina slovenska predstavnica na tekmi, je do višje uvrstitve prišla iz ozadja in s finišem v zadnjem delu ciljne ravnine. "Tokrat sem lahko s tekom zadovoljna. Ponovno sem tekla pod dvema minutama in sem potrdila normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Budimpešti. Ritem v prvih 400 metrih je bil zelo hiter, zato mi je bilo v drugem krogu kar težko teči. Spet sem bila nekoliko zaprta in sem začela finiširati nekoliko pozneje, zaradi tega nisem mogla prehiteti več tekmic," je povedala Horvatova.

Svetovno dvoransko prvenstvo v Nanjingu na Kitajskem, ki je bilo že prestavljeno z leta 2020 na leto 2021, nato z 2021. na 2023., je bilo tokrat zaradi koronavirusa prestavljeno še tretjič, in sicer na leto 2025. "Ta odločitev je bila sprejeta s soglasjem organizacijskega odbora Nanjinga in kitajske atletske zveze zaradi trenutnih razmer na področju epidemije,« so zapisali. »Razočarani smo, da smo morali znova preložiti ta dogodek zaradi okoliščin, na katere nimamo vpliva, vendar smo to storili, da ne bi atlete in zveze, ki se pripravljajo na tekmovalno sezono 2023, pustili v negotovosti," je sporočil predsednik mednarodne zveze Sebastian Coe. Svetovno dvoransko prvenstvo je bilo letos marca v Beogradu, naslednja izdaja dvoranskega svetovnega prvenstva v kraljici športov bo marca 2024 v Glasgowu. Kitajska ni gostila nobenega mednarodnega atletskega tekmovanja od začetka pandemije leta 2020. (jz & pk)

Marko prvi Slovenec v cilju

V nemški prestolnici Berlinu je bilo svetovno prvenstvo IAU v teku na 100 kilometrov. Slovenijo je zastopalo devetih moških in dve ženski. Na prvenstvu je sodelovalo 45 držav; 198 tekačev (89 žensk in 109 moških) je uspešno preteklo stokilometrsko razdaljo. Slovensko ekipo so sestavljali: Mirko B. Miklič, Marko Femc, Luka Videtič, Domen Kozjek, Tomaž Kališnik, Roman Jugovic, Zahid Abdaković, Toni Perušič, Andreja Jesenko, Stanka Slatnar (vsi AK Ultramaraton Slovenija) in Marko Tomažin (AK Mengeš).

Marko Tomažin je kot prvi Slovenec pritekel v cilj s časom 7:28:44, sledila sta mu Domen Kozjek (7:59:32) in Tomaž Kališnik (8:08:54). Skupaj so ekipno osvojili 17. mesto.

Tomaž Kališnik je postal svetovni prvak med veterani v kategoriji M55.

Začni mlad, tekmuj pošteno

Atletska zveza Slovenije tudi letos pripravlja množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Množični tek otrok Začni mlad, tekmuj pošteno, ki se ga vsako leto udeleži okrog 20.000 otrok iz vse Slovenije, bo letos potekal v sredo, 23. septembra. Na ta dan so vabljeni vse slovenske osnovne šole (učence prvi triade), šole s prilagojenim programom, vrtci in atletski klubi, da v sklopu rednega pouka, odmora, v času popoldanskega varstva ali v sklopu interesnih dejavnosti organizirajo tek na 100 ali 200 metrov. Izziv osnovnim šolam in vrtcem je torej izvedba teka v eni izmed omenjenih atletskih disciplin. Vsi aktivni udeleženci teka od Atletske zveze Slovenije prejmejo priznanje. 

horvat***

FOTO: PROFIMEDIA

***slovenija berlin***

FOTO: PSNO

***mnozicni tek***

FOTO: AZS

Galerija

Članki iz rubrike