1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

bm
bm
0 24.07.2019 09:13:43

Slovenec bo v Portorožu številka ena

Na Češkem slovenske barve zastopajo Matic Križnik, Žiga Švec, Ana Lanišek in Ela Nala Milić.
TZS
Z velikimi koraki se približuje letošnji največji teniški dogodek v Sloveniji, ATP challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019, ki ga bo od 12. do 18. avgusta gostil Portorož.

Med udeleženci turnirja bosta tudi trenutno vodilna slovenska igralca na lestvici ATP, Aljaž Bedene in Blaž Rola. Aljaž je pretekli teden navdušil z izvrstnimi predstavami in uvrstitvijo v četrtfinale turnirja v Umagu, Blaž Rola pa se je odlično odrezal na challengerju v Amersfoortu, kjer se je uvrstil v polfinale. V Portorožu bomo tako imeli redko priložnost oba spremljati v živo, ob tem pa seveda upamo tudi na končno slovensko slavje. Bedene bo kot najvišje uvrščeni igralec, ki se je prijavil na portoroški turnir, prvi nosilec spektakla na slovenski Obali, Rola pa četrti. Poleg naših najboljših igralcev so nastop v Portorožu potrdili tudi lanski zmagovalec Francoz Constant Lestienne, predlanski prvak Ukrajinec Sergej Stahovskij in zmagovalec leta 2015 Italijan Luca Vanni. Turnir v Portorožu vsako leto ponudi tudi nastope igralcev, ki si šele utirajo pot med najboljše, kar je tudi zagotovilo, da kljub nezvenečim imenom spremljamo vrhunski tenis. Tudi letos bo imel portoroški turnir bogat spremljevalni program, saj bodo v okviru portoroških noči ljubitelji tenisa in glasbe lahko uživali v nastopih Jana Plestenjaka ter skupin Cubismo in Vasco Rosi Tribute & Maurizio Soleri. Ves teden bodo potekali tudi turnirji Tenis Slovenija v vseh starostnih kategorijah.

185-15-Moskva
V Moskvi v slovenskem dresu nastopajo Gal Emeršič Potočnik, Aljaž Jeran, Taja Lončarič in Brina Šulin.
TZS

Kljub vročini ni počitka

Najboljši slovenski mladi igralci in igralke tudi poleti nimajo počitka, saj se udeležujejo evropskih posamičnih prvenstev v starostnih kategorijah do 14, 16 in 18 let med 22. in 28. julijem. Prvenstvo do 14 let poteka v Mostu na Češkem, Slovenijo pa zastopajo Matic Križnik, Žiga Švec, Ana Lanišek in Ela Nala Milić. Po uvodnih krogih v igri ostaja Matic Križnik, ki je veljal za eno močnejših slovenskih orožij na prvenstvu, saj je letos osvojil dva turnirja TE v Mariboru, bil pa je še finalist turnirja na Hrvaškem. Nastope je začel z zmago in v prvem krogu s 6:2, 6:0 premagal Ciprčana Stilianosa Papamihaela. Žiga Švec je bil v prvem krogu prost, tekmo drugega kroga pa je s 5:7, 4:6 izgubil s Francozom Abelom Forgerjem. Med deklicami je Ana Lanišek v prvem krogu s 4:6, 7:5, 6:0 premagala Madžarko Vaneso Dalmo Danko, uvodno srečanje pa je izgubila Ela Nala Milić. Milićeva je že v prvem krogu naletela na velik turški teniški up, leto dni starejšo Meliso Ercan, ki je leta 2018 osvojila prestižni orange bowl v kategoriji do 14 let. Turkinja je bila boljša s 6:0, 6:3.

Fante in dekleta do 16 let gosti Moskva, slovenske barve pa branijo Gal Emeršič Potočnik, Aljaž Jeran, Taja Lončarič in Brina Šulin. Za slovenske predstavnike je bilo posamičnih nastopov konec že po prvih tekmah, saj so vsi štirje izgubili. Zdaj jim ostajajo še nastopi v dvojicah, kjer bodo poskušali popraviti bled vtis. Velik up je bil Gal Emeršič Potočnik, ki se je letos že izkazal, saj je osvojil tri turnirje TE, še enkrat pa je bil finalist. Toda v prvem krogu je bil zanj usoden Italijan Benito Massacri, ki ga je premagal s 4:6, 6:2, 6:1.

Z velikimi upi pa je v švicarski Klosters na mladinski turnir ITF do 18 let odpotovala ekipa fantov in deklet v postavi Pia Lovrič, Živa Falkner, Filip Jeff Planinšek in Blaž Vidovič. To je veljalo predvsem za Pio in Živo. Lovričevi se je nastop ponesrečil in v drugem krogu (v prvem je bila prosta) je s 5:7, 6:1, 5:7 izgubila s Turkinjo Ilaj Joruk. Z zmago je začel Filip Jeff Planinšek, ki je s 6:4, 6:7 (4), 6:2 premagal Ciprčana Sergiosa Kizasa. Vidovič je izgubil proti Čehu Amdrewu Paulsonu z 1:6, 1:6, Falknerjevo pa dvoboj s Turkinjo Zejnep Sonmez še čaka.

Sicer pa so se naši igralci in igralke na evropskih posamičnih prvenstvih že izkazali. Lani sta se tako z bronom med dvojicami iz Moskve vrnili Tjaša Klevišar in Živa Falkner, leto prej pa je naslov evropske prvakinje v Klostersu slavila Kaja Juvan, ki je domov prinesla tudi bron s turnirja dvojic, ki ga je osvojila v paru z Anjo Gal.

185-15-OFEM Baku
Na festivalu evropske mladine v Bakuju je slovenska reprezentanca v postavi Maj Premzl, Bor Artnak, Pia Marija Rebec in Petja Drame.
TZS

OFEM v Bakuju

V Bakuju poteka Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), na katerem s 63 športniki nastopa tudi slovensko zastopstvo. Olimpijski festival evropske mladine je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in se ga udeležujejo nacionalni olimpijski komiteji, ki so včlanjeni v EOC. Gre za 50 evropskih držav, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem (sodeluje približno 2500 udeležencev) in zimskem festivalu (sodeluje približno 1300 udeležencev). Festival predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom, ki si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair playa in novih prijateljstev. Teniško reprezentanco Slovenije sestavljajo petnajstletniki Maj Premzl, Bor Artnak, Pia Marija Rebec in Petja Drame. Z zmagama sta nastope začela Premzl, ki je s 7:5, 6:3 premagal Litvanca Butvilasa, in Drametova, ki je bila s 6:3, 6:1 boljša od Britanke Pinede. Izgubila sta Artnak in Rebčeva.

Lepo priznanje

Lepo priznanje in priložnost je od Tennis Europe (TE) dobila 19-letna Primorka Nika Radišić, ki si utira pot v družbo najboljših na profesionalnih turnirjih ITF. TE organizira turnir, poimenovan »21 & Under Invitational« (nagradni sklad 50.000 USD), ki bo spremljajoč dogodek v času turnirja ATP 500 v Hamburgu od 25. do 28. julija, nanj pa je povabljena tudi Nika. Nagradni sklad bo glede na dosežke razdeljen med šestnajst igralcev in igralk (po osem moških in žensk) ter je namenjen pokrivanju stroškov potovanj in udeležbe na profesionalnih turnirjih. Turnir bo potekal po sistemu vsak z vsakim v skupini, igralo pa se bo na tri dobljene nize po štiri osvojene igre (tie-break pri 3:3). Igrali bodo po sistemu »no ad, no let«, igralcem pa bodo med tekmo lahko svetovali trenerji. Nika se bo turnirja udeležila s trenerjem Dominikom Senico. Poleg Nike bodo na turnirju deklet nastopile: Ylena In-Albon in Leonie Kung (obe Švi), Lara Salden (Bel), Ilona Ghioroaie in Georgia Craciun (obe Rom), Rebeka Masarova (Špa) in Kathleen Kanev (Nem). 

Značke: teniški-utrinki, tzs

Članki iz rubrike