Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
28.07.2014 21:33:33
Deli članek:

Katastrofalna igra

Grega Wernig

Najboljša slovenska igralka Polona Hercog je včeraj izgubila v prvem krogu turnirja v Washingtonu. Poraz proti Svetlani Kuznjecovi s 3:6 in 2:6 ni zaskrbljujoč, bolj pa skrbi Polonina igra.

Mariborčanka ni imela sreče pri žrebu na turnirju v glavnem mestu ZDA (nagradni sklad 250.000 USD), saj je takoj naletela na šesto nosilko in 26. igralko sveta Kuznjecovo. In poraz ne bi bil nič nenavadnega, če se ne bi zgodil tako kot se je. Prav neverjetno je, da je imela Hercogova le 39-odstotno uspešnost prvega servisa. Za igralko kot je Polona, pa to pomeni, da dvoboja ne more dobiti niti proti kakšni precej slabši igralki kot je Svetla. Izkušena Rusinja ni igrala bleščeče, ampak samo toliko kolikor je bilo potrebno, da je ugnala nerazpoloženo Slovenko.

V prvem nizu je bila usodna znamenita sedma igra, ko je Svetla vzela Polonin servis in potem niz zlahka pripeljala do konca. Zdelo se nam je, da Polona slabše kot v prvem nizu pač ne more servirati, pa smo se zmotili (40-odstotni prvi servis). V drugem nizu je servirala še slabše ob tem pa naredila v dvoboju še štiri dvojne napake. Kuznjecova je seveda darila Mariborčanke izkoristila in napadla na drugi začetni udarec Slovenke ter jo prisilila v obrambno igro, kar Poloni seveda ni ustrezalo in je delala nepotrebne napake (Hercogova je imela uspešnost z drugim servisom le 42, Kuznjecova pa 63%)

Hercogova je boljše igrala na servis nasprotnice, saj je solidno vračala začetni udarec Kuznjecove in ni bila takoj v podrejenem položaju. To pove tudi podatek, da je Polona kar petkrat prišla do break žogice, a je izkoristila le eno (Svetla je od sedmih priložnosti za break izkoristila štiri). Polonin poraz ni katastrofa, zagotovo pa je katastrofalen njen začetni udarec.

Igralka, ki je po svoji igri in teniškem znanju sposobna priti med 20 najboljših na svetu, bo morala v tem temeljnem elementu teniške igre nekaj korenito spremeniti (težave s servisom je imela že na turnirjih v Bukarešti in Båstadu). Temeljito se mora pogovoriti s trenerjem in partnerjem Željkom Krajanom in skupaj morata najti rešitev za njene težave. S tako igro se na trdi podlagi, na kateri se bo igralo v nadaljevanju sezone, ne more prebiti iz prvega kroga.

Kmalu pa se bo začelo tudi obdobje, ko Polona brani lepo število točk iz lanske sezone za lestvico WTA in paziti mora, da ne bo preveč zdrsnila v sivo povprečje. Ampak, rešitve so na dlani - trening oziroma neskončno število ponavljanj, kar ji bo dalo zanesljivost pri servisu in posledično zanesljivost in uspeh v igri. In Polona je to zagotovo sposobna narediti.

Na challengerju v češkem Liberecu (35.000 EUR) je Blaž Rola, ki je drugi nosilec, v prvem krogu gladko opravil z Nemcem Timom Peutzom s 6:4 in 6:1.