Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

zm
zm
0 29.07.2019 09:19:45

Vremenske neprilike in hudi boji

Koper je pretekli teden gostil dve evropski univerzitetni prvenstvi. Na bazenu v Žusterni je potekalo prvo evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu, na novih igriščih za odbojko na mivki v Kopru pa je bilo organizirano evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki. V vaterpolu je zasluženo slavila ekipa tehnične univerze Lodz, v odbojki na mivki pa so vse pobrali Avstrijci.

EUP v odbojki na mivki
Skoraj 100 (96) odbojkarjev in odbojkaric na mivki iz 24 evropskih držav je kljub ekstremnim razmeram od ponedeljka zjutraj do petka po urniku odigralo vse predvidene dvoboje, zalomilo pa se je prav na zadnji tekmi – v finalu moškega dela univerzitetnega prvenstva. Da bi bila ironija še večja, je do prekinitve prišlo na začetku drugega niza dvoboja, ko je do konca celotnega prvenstva manjkalo le še nekaj minut. Po petih dneh izjemno hude vročine se je z italijanskih Alp privalila nevihta z uvodnim sunkom tramontane, ko je v 20 sekundah veter narasel z nič na približno 80 kilometrov na uro. Škoda za vse prisotne gledalce, saj so v prvem nizu finala spremljali najbolj vrhunsko predstavo turnirja.

Po prekinitvi finala so organizatorji in sodniki počakali na prizorišču z upanjem, da se bo vreme umirilo. Končna odločitev, da se tekma ne nadaljuje, pa je bila sprejeta zelo pozno – šele malo pred polnočjo. A so se pristojni na koncu vsaj odločili za najboljšo možno rešitev, ki je zadovoljila vse, in sicer so prvo mesto razdelili med oba avstrijska para. Tako sta zmagala Peter Eglseer in Florian Schnetzer (University of Linz) ter Felix Friedl in Maximilian Trummer (University of Graz).

»Seveda sem vesel zlate kolajne. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se v tej vročini trudili, da ste nam omogočili igranje na tem evropskem univerzitetnem prvenstvu. Bili ste super. To je bila moja zadnja tekma v študentski konkurenci, a se na žalost na koncu zaradi vremena ni končala tako, kot smo mislili,« je z nekaj grenkega priokusa zaradi dolgotrajnega čakanja na razplet povedal zmagovalec Florian Schnetzer.

V malem finalu za tretje mesto sta sicer Patrikas Stankevicius in Audrius Knasas (Lithuanian Sports University) z 21:18 in 21:14 premagala Aleksandra Poznanskega in Kamila Radzikowskega (Poznan University of Life Sciences).

Tudi v ženski konkurenci je bila podelitev zaradi slabega vremena opravljena kar v pisarni vodstva tekmovanja. Pred tem sta izjemno napeto tekmo za prvo mesto dobili Eva Pfeffer in Franziska Friedl (Wienna University), ki sta z 18:21, 21:12 in 15:11 premagali Izabelo Blasiak in Paulo Slonecko (University of Warsaw).

V ženskem dvoboju za tretje mesto je bil litvansko-ukrajinski par Vytene Vitkauskaite Oksana Rusnachenko (Vytautas Magnus University) z 21:15 in 21:11 boljši od turške naveze Aleyne Vence-Selin Yurtsever (Balikesir University).

EUP v vaterpolu
Po petkovem večernem neurju, ki je prekinilo drugo tekmo dneva, so organizatorji sobotni program premaknili za dve uri vnaprej in zadeli v polno. Nad Koprom se je namreč tudi v soboto le nekaj minut po koncu finala in zaključne slovesnosti razbesnela nevihta, ki bi, če bi ostali pri prvotnem urniku, zagotovo preprečila normalen razplet tekmovanja.

189-19-vatrepolo

Sicer so se na bazenu v Žusterni najprej v malem finalu za tretje mesto pomerili domači vaterpolisti Univerze na Primorskem in igralci Rhine-Westphalia Institute of Technology Aachen. Na koncu so se brona veselili Nemci, ki so zmagali z 12:5 (2:2, 4:2, 4:0, 2:1). Primorci so tokrat nastopili zdesetkani, zato se niso mogli enakopravno kosati z nasprotniki. Koprčani so v obrambi odigrali dobro, toda v napadu je zmanjkovalo moči, odločilno razliko pa so nazadnje ustvarili uspešni nemški protinapadi.

V velikem finalu prvenstva sta se nato srečali moštvi poslovne šole iz Budimpešte in tehniške univerze Lodz. Poljaki so tekmo začeli ambiciozno in si hitro priborili tri gole prednosti, toda Madžari, ki so veljali za prve favorite za zlata odličja, se niso predali. Odgovorili so z enako mero in kmalu izenačili. Vseeno pa so Poljaki v tretji četrtini spet ušli in z zelo pametno predstavo v zadnji četrtini nadzorovali razplet. Poleg tega je v končnici vratar Lodza zaklenil svoja vrata in poljski vaterpolo se je po zmagi z 12:9 lahko razveselil enega največjih uspehov do zdaj.

189-19-vatrepolo

Edward Kujawa, trener tehniške univerze Lodz, je po tradicionalnem zmagovalnem skoku v bazen še ves moker povedal: »Moji igralci se niso ustrašili Madžarov. Sicer so bili slednji na začetku tekme zelo samozavestni in mislim, da so prav zaradi tega potem tudi izgubili. Mi smo bili ves čas umirjeni, hladnokrvni in zbrani. Naš vratar je branil odlično, odigrali smo pametno in zasluženo zmagali.«


Dvojno evropsko univerzitetno prvenstvo, ki ga je prejšnji teden gostil Koper, se je tako zaključilo. Prisotnim bo ostalo v spominu kot pestro, naporno, a predvsem prijetno doživetje. Organizatorji z Univerzitetne športne zveze Primorske so ga skupaj s Slovensko univerzitetno športno zvezo, Mestno občino Koper in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem izpeljali uspešno, čeprav je bil termin obeh prireditev, zaradi vrhunca turistične sezone in vremenskih razmer, najslabši mogoči termin v celotnem letu.

Posebna zahvala pa gre vsem sponzorjem, neutrudnim prostovoljcem, Odbojkarskemu klubu Luka Koper, Atletskemu klubu Koper, ŠD Partizan Koper in Teniškemu klubu Koper, ki so vsak na svoj način pripomogli k uspešnem zaključku prireditev.

Članki iz rubrike