Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 28.07.2019 16:36:43

Scott skazil večer Dresslu, za konec še dva svetovna rekorda

Reuters
Ameriški plavalni zvezdnik Caeleb Dressel je z ameriško štafeto na 4 x 100 m mešano zadnji dan plavalnega svetovnega prvenstva v Gwangjuju naskakoval sedmo zlato kolajno na letošnjem tekmovanju. Na koncu je šestim zlatim dodal drugo srebro, saj so štafetno preizkušnjo dobili Britanci.

Britanci so s 3:28,10 dosegli tudi nov evropski rekord, imeli pa predvsem dva izjemna plavalca. Po hrbtnem slogu je na polovici tekme Britance v vodstvo popeljal izjemni prsač Adam Peaty, v zadnji izmeni v prostem slogu pa so Britanci začeli s sekundo zaostanka za Američani, ki jim je izdatno prednost zagotovil prav Dressel, a je Nathan Adrian sicer odbil napad Rusa Vladimirja Morozova, ne pa tudi izjemnega Duncana Scotta.

Prireditelji so zadnji dan razdelili še osem kompletov kolajn. V moški konkurenci so se po dolgih letih zlata spet veselili Nemci. Florain Wellbrock je na 1500-metrski razdalji dobil troboj z Ukrajincem Mihajlom Romančukom in italijanskim olimpijskim zmagovalcem Italijanom Gregoriom Paltrineriem, ki je bil v Gwangjuju najboljši na 800-metrski razdalji. Enaindvajsetletni Nemec, ki je zmagal tudi v daljinskem plavanju na 10 km, je pospešil 100 metrov pred ciljem in delno mu je lahko sledil le Ukrajinec.

Izredno zanimiv je bil tudi sklepni del tekme na 400 m mešano. Prepričljivo je ves čas vodil Japonec Daiya Seto, tudi zmagal, a se mu je Američan Jay Litherland na sklepnih 50 metrih približal na manj kot tri desetinke sekunde. Seto je pred tem zmagal že na 200 m mešano in bil srebrn v najdaljši delfinovi preizkušnji.


V ženski konkurenci je Američanka Lilly King zmagi na 100 metrov prsno dodala še uspeh na pol krajši razdalji. Drugo zlato pa je osvojila tudi njena rojakinja Simone Manuel, ki je bila danes najboljša na 50 m prosto. Dve stotinki je zaostala Švedinja Sarah Sjoestroem, ta je osvojila že peto medaljo v Gwangjuju, še štiri stotinke več je zaostala Avstralka Cate Campbell, le za stotinko pa je za odličje zmanjkalo Danki Pernille Blume.

Svoje drugo zlato v Južni Koreji si je priborila tudi Madžarka Katinka Hosszu, ki je zlatu na 200 m mešano dodala še prepričljivo zmago na 400 m mešano.

Prav na koncu tekmovanja pa sta bila dosežena še dva svetovna rekorda. Američanke Reagan Smith, Lilly King, Kelsi Dahlia in Simone Manuel so 4 x 100 m mešano zmogle v 3:50,40 minute, že v prvi predaji pa je Smithova s 57,57 dosegla tudi nov svetovni rekord na 100 m hrbtno.

Smithova, na SP je dosegla že rekord na 200 m hrbtno, je za 43 stotink sekunde izboljšala lani dosežen rekord rojakinje Kathleen Baker z ameriškega prvenstva. V štafeti pa so bile rekorderke pred tem prav tako Američanke, ki so pred dvema letoma na SP v Budimpešti dosegle izid 3:51,55.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike