Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 28.06.2019 13:37:15

Badmintonisti UM na evropskem univerzitetnem prvenstvu

Ekipa Univerze v Mariboru
Andrzej Domiza
Za ekipo Univerze v Mariboru (UM) je evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v badmintonu, ki je potekalo v Lodzu na Poljskem. Po tekmovanju je vtise strnil vodja ekipe Daniel Klančar, ki je kljub nekoliko slabšim rezultatom, igro svojih varovancev ocenil za dobro. Vzporedno s prvenstvom v badmintonu pa se bliža 30. poletna univerzijada v Neaplju, ki bo prve športnike pozdravila 30. junija, z otvoritvijo pa se bo največji študentski športni dogodek začel 3. julija 2019.

V poletnih mesecih Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizira 16 različnih evropskih univerzitetnih prvenstev. Prvo je bilo v Lodzu na Poljskem, kjer je potekalo prvenstvo v badmintonu.

vsi-logotipi-univerz-in-sponzorji_PUNI2019

EUP v badmintonu 2019
V konkurenci 15 univerz iz vse Evrope je na evropskem univerzitetnem prvenstvu v badmintonu nastopila tudi ekipa Univerze v Mariboru. Ekipo so zastopali Pia Karnet in Lea Križman, ki obe študirata na fakulteti Alma Mater Europea, Uroš Burjek, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Gregor Rihtarič, študent Ekonomsko-poslovne fakultete.

Najprej je bilo na sporedu ekipno tekmovanje, kjer so natopili vsi štirje tekmovalci v disciplinah posamezno moški, ženske, dvojice moški, ženske in mešane dvojice. Univerza v Mariboru je nastopila v skupini C skupaj z ekipami Univerza Uludag iz Turčije, Univerza Duusburg-Essen iz Nemčije in Univerza v Bernu iz Švice. V skupini so zasedli 4. mesto, na dveh tekmah za končno mesto pa so prav tako morali priznati premoč ekipama Ural Federal University in Univerzi Valencia Polytechnic. Tako so zasedli končno 15. mesto. Po tekmovanju je misli strnil vodja ekipe Univerze v Mariboru Daniel Klančar: »V ekipnem tekmovanju, smo se dobro borili, a smo kljub temu pristali na zadnjem, 15. mestu. Konkurenca je bila zelo močna, imeli smo priložnost videti na delu nekaj vrhunskih mladih igralcev.«

»S predstavami igralcev sem zadovoljen, predvsem z borbenostjo na igrišču. Igralci niso pokazali strahu proti močnejšim tekmecem in se kljub porazom vsakič znova vračali na igrišče polni želje po dokazovanju in si s tem tudi pridobili simpatije ostalih ekip,« je še dodal Klančar. Končno 1. mesto je v ekipnem tekmovanju osvojila Univerza v Nottinghamu.

Zaradi razlike v kakovosti v posameznih konkurencah in smole pri žrebu si igralci Univerze v Mariboru niso priigrali možnosti za vidne rezultate, a so kljub temu vsakič znova na igrišče stopili samozavestno in motivirano. »Vzdušje v ekipi je odlično, saj je za večino tekmovalcev to največje tekmovanje, na katerem so do sedaj nastopili. Zato nam motivacije in želje po čim boljši predstavi ni manjkalo. V času odmora se pogovarjamo o tekmah, jih analiziramo in se skušamo čim bolj temeljito pripraviti na nasprotnike. Čas za počitek izkoriščamo za psihološki odklop.«

So pa organizatorji v Lodz naredili nekaj nepotrebnih napak. »Nad organizacijo smo na žalost kar precej razočarani. Že ob prihodu smo morali organizatorje opomniti na odsotnost naše zastave (namesto nje je bila Norveška), mene, trenerja so napisali in prijavili v ekipo kot tekmovalca. Turnir ni potekal ravno v skladu z mednarodnimi pravili BWF (badminton world federation), na kar so nas na tehničnem sestanku opominjali, a se marsičesa niso držali.«

30. poletna univerzijada Neapelj 2019
Pred vrati je 30. poletna univerzijada, ki bo tokrat, ob 60. obletnici največjih študentskih športnih tekmovanj, v Neaplju. V prestolnico pokrajine Kampanja so že prišli prvi športniki, ki bodo tekmovali v 18 različnih športih na 5 lokacijah v Neaplju in okolici.

Na jugu Italije je tudi že ožji del slovenske odprave, ki pripravlja vse potrebno za prihod prvih športnikov, ki bodo v Neapelj pripotovali jutri, 30. 6. Italijani so se znova izkazali za precej ležerne organizatorje, ki stvari urejajo tik pred zdajci. Akreditacijski postopki so za enkrat dolgi, potrebno je veliko čakati in se prilagajati organizatorjem, ki včasih dajejo vtis, kot da še sami ne vedo natančno kaj je potrebno storiti.

Posebnost letošnje univerzijade, kjer bodo razdelili 222 kompletov medalj, so namestitve oz. bivanje športnikov. Večina tistih, ki bodo nastopali v Neaplju bodo bivali na dveh križarkah. Costa Victoria in MSC Lirica vsaka na krov sprejme več kot 2000 gostov, kar pomeni, da bo med univerzijado na njih bivalo več kot polovico vseh udeležencev 30. poletne univerzijade v Neaplju.

Od slovenskih športnikov bodo prvi nastopili telovadci, sabljači, strelci in judosti, ki jih prvi nastopi čakajo v četrtek, 4. 7. 2019. Dan pred tem pa bo na stadionu San Paolo uradna otvoritev univerzijade.

Študentski šport podpirajo: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris d.o.o., Nomago d.o.o., OKS-ZŠZ, ŠOU v Ljubljani, Fundacija Študentski tolar, UKOM, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Visoka šola za varstvo okolja, Inštitut in akademija za multimedije in Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin. 

Galerija

Članki iz rubrike