Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 15.03.2019 13:09:54

Izjemna univerzijada z (manjšo) napako

V Krasnojarsku je padel zastor na 29. zimsko univerzijado. Rusi so se izkazali kot izjemni gostitelji in zagrizeni športniki, saj so osvojili kar 112 medalj. Ostale države pa so skupaj zbrale 116 medalj. Slovenija je po desetih letih na zimskih univerzijadah ostala brez medalje, najbližje ji je bil Matevž Rupnik v alpski kombinacija. Zasedel je 4. mesto. Med ligaškimi tekmovanji sta bili v ospredju odbojka in futsal.

Poleg Matevža Rupnika, študenta Fakultete za naravoslovje, Univerze v Novi Gorici, je še sedmim slovenskim študentom uspelo priti med deseterico. V deskanju prostega sloga je Max Kralj Kos, študente Ekonomsko poslovne fakultete, Univerze v Mariboru, v disciplini halfpipe zasedel 5. mesto. Ekonomsko poslovno fakulteto je v superveleslalomu zastopal tudi Ven Florjančič, ki je zasedel 7. mesto. Na 9. mesto so se uvrstili deskar Jernej Glavan v paralelnem veleslalomu, sicer študent Višje strokovne šole, Šolskega centra Celje, deskar prostega sloga Peter Podlogar (Ekonomska fakulteta, Univerze v Ljubljani) v disciplini slopestyle in ženska štafeta 3x5km v teku na smučeh v postavi Anja Žavbi Kunaver (Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani), Nina Klemenčič (Fakulteta za organizacijske vede, Univerze v Mariboru) in Neža Žerjav (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani). Na 10. mesto sta se uvrstila Saša Brezovnik (Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje) v slalomu in študent Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani, smučar prostega sloga Žiga Kovačič, v disciplini slopestyle.

079-xx-sponzorji

Rusi so univerzijado organizirali na zelo visokem nivoju, kar je na zaključni slovesnosti potrdil tudi predsednik Mednarodne univerzitetne športne zveze Oleg Matitsin, ko je dejal: ''Krasnojarsk je postavil nove standarde.'' Tudi pri zaključni slovesnosti so se Rusi izkazali in skupaj z organizatorji naslednje zimske univerzijade, ki bo v švicarskem Luzernu, priredili zanimivo in barvito zaključno slovesnost. Videli smo čustva in veselje ob zmagah, razočaranja ob porazih in veliko gostoljubnost domačinov in prostovoljcev, ki so bili ena najsvetlejših točk univerzijade.

Tudi slovenski študenti so zelo pohvalili organizacijo univerzijade v osrčju Sibirije. Vsi so v en glas potrdili, da so bila prizorišča pripravljena na najvišjem možnem nivoju, primerljiva s tekmami svetovnega pokala. ''Celotna univerzijada je zelo velik in zanimiv dogodek. Sam sem pridobil zelo zanimivo in lepo izkušnjo. Glede tekmovanj v alpskem smučanju lahko rečem, da so bila organizirana na zelo visokem nivoju. Vse pripadajoče službe so delovale dobro. S svojimi nastopi sem lahko zadovoljen. Prikazal sem dobre vožnje in na vseh tekmah, na katerih sem jih startal, sem prikazal korektne vožnje,'' je nastope na univerzijadi ocenil Matevž Rupnik. Smučarska tekačica Anja Žavbi Kunaver pa je dodal: ''Poleg svojih tekmovanj, ki so bili seveda najpomembnejša zame, sva s sotekmovalko Nino Klemenčič obiskali precej ostalih tekem, saj se zavedava, da tudi ostalim našim športnikom veliko pomeni, če jih pridejo spodbujati sotekmovalci. S tem smo krepili ekipni duh, ki je bila na tej univerzijadi zares močno izpostavljen. Žal mi je, da se univerzijade nisem udeležila že kdaj prej.''

Podporniki udeležencev 29. zimske univerzijade v Krasnojarsku so: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o., športni dnevnik Ekipa SN, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Nova Univerza ter Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje.

Odbojka
Izraelski Eilat bo med 17. in 20. marcem gostil mednarodne Igre Akademskega športnega združenja (ASA) Izrael, ki bodo letos prvič potekale tudi pod patronatom Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA). Sodelovalo bo 1800 mladih športnic in športnikov oz. študentov in dijakov, ki se bodo pomerili v kar 23 disciplinah. Med njimi bo tudi osem športnikov Univerze na Primorskem. V odbojki na mivki bodo nastopili Tia Cesar in Manca Rotar ter Luka Steblaj in Jernej Pleša. V košarki 3x3 pa Teo Matej Klepač, David Vac, Siniša Miličević in Tine Pertič.

Ligaška tekmovanja
V M&M's univerzitetni odbojkarski ligi (UOL) se že delijo polfinalne vstopnice. Ta teden pri dekletih ni bilo tekem, saj so študentke Fakultete za šport in Medicinske fakultete prišle do novih točk brez naprezanja. Prve so brez boja premagal Ekonomsko fakulteto in se uvrstile v polfinale tekmovanja, »Medicinke« pa so dobile srečanje proti Fakulteti za matematiko in fiziko.

Skupina A (Ž)
FŠ - EF 2:0 (b.b)

Skupina B (Ž)
MF – FMF 2:0 (b.b)

Pri moških si je na napeti tekmi Fakulteta za strojništvo priigrala polfinale, potem ko so z 2:1 premagali FKKT. Izenačeno je bilo tudi v skupini B, kjer je zdesetka Zdravstvena fakulteta morala priznati premoč študentom Fakultete za računalništvo in informatiko. Slednji so oba niza dobili z varno prednostjo 8 oz. 9 točk.

Skupina A (M)
FS – FKKT 2:1 (25:14, 22:25, 15:11)

Skupina B (M)
ZF – FRI 0:2 (17:25, 16:25)

Uhlsport UFL
V Uhlsport univerzitetni futsal ligi se zaključuje skupinski del tekmovanja, zato je vsaka tekma v boju za četrtfinale zelo pomembna. Študenti Fakultete za elektrotehniko (EF) so se z dvema zmagama prebili na mesta, ki vodijo v četrtfinale in s tem otežili napredovanje predstavnikom Biotehniške fakultete (BF) in Medicinske fakultete (MF). Študentje Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) so z zmago proti študentom Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) naredili korak k osvojitvi prvega mesta v skupini B. »Pedagogom« se ni uspelo zbrati v zadostnem številu in so zmago na najlažji možen način prepustili študentom Ekonomske fakultete. V zaostali tekmi skupine A so študenti dodiplomskega programa EF po drami v zadnji sekundi zlomili nogometaše Strojne fakultete in si tako pustili priprta vrata za četrtfinale.

Tudi v 9. krogu smo videli nekaj dramatičnih tekem, ki so se odločile v zadnjih sekundah. Tako so »Pravniki« v zadnji minuti prejeli zadetek in zapravili drugo mesto v skupini B. Študenti Fakultete za šport so po vseh letošnjih težavah vendarle prišli v četrtfinale. S kar 12:0 so premagali Fakulteto za arhitekturo. Nogometaši FKKT so premagali nogometaše Filozofske fakultete (FF), ki so v zadnjem delu sezone zapravili napredovanje. Študenti Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) so dosegli prvo letošnjo zmago in nadigrala favorizirane študente EF. »Gradbeniki« (FGG) so z zmago proti študentom Fakultete za strojništvo skočili na drugo mesto skupine B, zaradi boljšega medsebojnega izkupička v primerjavi s »Pravniki«.

UHLSPORT UFL
8. in 9. krog
SKUPINA A, 6. kroga, zaostala tekma
FS – EF dod. 1:2 (0:1)

SKUPINA B, 8. krog
FE - BF 1:0 (0:0)
FRI - FKKT 1:2 (0:1)
EF pod. - PeF 5:0 (b.b.)

SKUPINA B, 9. krog
FE - MF 3:2 (2:2)
PF - ZF 3:3 (1:1)
FŠ - FA 12:0 (5:0)
FF - FFA 3:5 (1:2)
EF dod. - FMF 1:5 (0:1)
FS - FGG 2:5 (0:1) 

Galerija

Članki iz rubrike