Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 03.03.2019 11:12:06

Naj se 29. zimska univerzijada začne!

Slovenska univerzitetna reprezentanca
Srečko Ferlež
Uvod v članek 29. zimska univerzijada v Krasnojarsku je z otvoritveno slovesnostjo tudi uradno odprta. Na spektakularni otvoritvi, ki bi jo lahko postavili ob bok otvoritvam olimpijskih iger, je predsednik Rusije Vladimir Putin nagovoril zbrane in uradno odprl prvo zimsko univerzijado v Rusiji. Slovensko zastavo je na mimohodu držav nosil 24-letni študent Filozofske fakultete Žiga Kovačič, ki nastopa v smučanju prostega sloga.

Slovenska univerzitetna reprezentanca, ki šteje 29 članov, je bila ena od 58 držav, ki so se predstavile na mimohodu držav. Najštevilčnejša delegacija letošnje univerzijade pa je razumljivo domača reprezentanca, ki šteje kar 293 športnic in športnikov.

sponzorji-za-ekipo_z_UNI

Rdeča nit bogatega programa, ki je trajal dve uri in pol je bila bogata kulturna dediščina, ki jo premore Sibirija. Predstavilo se je več kot 1000 nastopajočih, ki so ponazorili Sibirijo od starodavnih bitij in narodov, do sodobnega pogleda Rusije na svet.

Poleg predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki je univerzijado uradno odprl, sta zbrane nagovorila še predsednik mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) Oleg Matjtsin in preko video konference predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Del prireditve je bil tudi prižig ognja. Baklo so v dvorana prinesli znani Ruski športniki, med katerimi so bili nekdanja igralka tenisa Dinara Safina, dvakratna olimpijska prvakinja Svetlana Korkina in 10-kratni svetovni prvak v bandyju (vzhodnjaška različica hokeja na ledu) Sergej Lomanov.

Slovenski zastavonoša je bil Žiga Kovačič, smučar prostega sloga, ki študira na Filozofski fakulteti. Ponosno je opravil svojo nalogo na otvoritveni slovesnosti. ''V bistvu sem šele med samim nošenjem zastave dojel kako pomembna stvar je to. Od doma so mi poslali posnetek neposrednega prenosa naše delegacije med hojo in takoj v naslednjem kadru Putina, ki ploska. Oče pa je zraven napisal "Še Putin ti ploska". Gotovo je to ena izmed najbolj izjemnih izkušenj v življenju do zdaj.''

Eden najbolj izkušenih v slovenski odpravi, trener smučarjev prostega sloga Roman Vidovič je po odprtju povedal: ''Na otvoritveni slovesnosti smo lahko videli veliko elementov, ki so potrebni za kakovostno otvoritev. To je že moja šesta podobna otvoritev na kateri sem bil prisoten in lahko rečem, da Rusi znajo narediti privlačen šov.''

vladimir putin
Vladimir Putin, predsednik Rusije
Fisu.net

''Otvoritev na univerzijadi bi lahko primerjali s kakšno slovesnostjo na zimskih olimpijskih igrah. Sam sem bil na treh in lahko rečem, da je kakovost programa zelo primerljiva. Razlika je le v tem, da je na olimpijskih igrah več športnikov in po navadi so takšna odprtja zunaj. Vsem našim športnikom je bilo odprtje zelo všeč. Ne vem točno kaj, a mlade je zelo pritegnilo, saj so celotno otvoritev spremljali z odprtimi usti.''

Slovenske športnike v naslednjih dneh čakajo prvi nastopi. Največ si lahko slovenski športniki študenti obetajo od nastopov v alpskem smučanju in deskanju prostega sloga. Nastopili bodo še v smučarskem teku, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga, smučarski orientaciji in umetnostnem drsanju.

Podporniki udeležencev 29. zimske univerzijade v Krasnojarsku so: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o., športni dnevnik Ekipa SN, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Nova Univerza ter Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije Celje.

Galerija

Članki iz rubrike