Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
2 02.03.2019 21:41:17

Pa to je RES NORO, danes ni dan za SLOVENIJO!! Luka JANEŽIČ IZVRSTEN v finalu EP, a kaj kot ...

Reuters
Danes je očitno tak dan!

Potem, ko je mešana ekipa smučarskih skakalcev in skakalk na zadnji tekmi nordijskega prvenstva osvojila četrto mesto, se je moral z nehvaliežno "leseno" kolajno sprijazniti tudi naš atlet Luka Janežič (Kladivar).

Ta je v finalu teka na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki v Glasgowu osvojil četrto mesto s 46,15 sekunde, le dve stotinki sekunde pa sta mu zmanjkali do brona! Janežič je dosegel svoj drugi izid kariere.

Zmagal je Norvežan Karsten Warholm z izenačenim evropskim rekordom 45,05, drugi je bil Španec Oscar Husillos (45,66), tretji pa Nizozemec Tony Van Diepen (46,13).

Janežič je bil najboljši v petkovih v kvalifikacijah in tretji skupno v polfinalu ter je napovedal boj za odličje, ki je prvo slovensko na teh tekmovanjih po desetih letih ter prvo odličje atletov nasploh.

"Vedel sem, da če me bo na koncu začelo pobirati in bom na tretjem mestu, se lahko zgodi, kar se je. Presenečenja so v finalih vedno. Čutil sem Nizozemca zadaj, nisem imel dovolj moči čisto na koncu," je dolgo po finalu, povsem dotolčen, v kratkih stavkih pojasnjeval Janežič.

"Kaj naj rečem, vse sem dal od sebe, odtekel sem tri vrhunske teke na EP, vsak je bil boljši od prejšnjega, a je na koncu malo zmanjkalo. Vse je potekalo v finalu tako, kot sem si zamislil. Vedel sem, da je Warholm premočan, Husillos je bil premagljiv. Prišel sem v drugi krog na tretjem mestu, a ostal poraznih rok."

Triindvajsetletni Janežič je bil najboljši v petkovih v kvalifikacijah in tretji skupno v polfinalu ter je napovedal boj za odličje, ki bi bilo prvo slovensko na teh tekmovanjih po desetih letih ter prvo odličje atletov nasploh. Slovenija ostala pri sedmih odličjih s teh tekmovanj, vse so dosegle atletinje.

"Trije dobri teki so za mano, tudi v finalu, ko sem imel težke noge in je bilo težko, sem tekel hitreje kot v kvalifikacijah, a to ni bilo dovolj. Imam še veliko atletskih let pred sabo, a to je bila ena izmed priložnosti, ki je šla mimo in se ne bo nikoli vrnila. Četrto mesto mi ne bo ostalo v lepem spominu, čeprav sem dal 120 odstotkov od sebe," je povedal Vodičan, aktualni evropski prvak do 23 let, ki je na prejšnjem EP v dvorani v Beogradu pred dvema letoma zaradi prestopa v sosednjo progo obtičal že v kvalifikacijah.

V finalu teka na 60 m pa je Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) s časom 7,21, kar je njen osebni rekord, zasedla šesto mesto. "Izjemno sem vesela zaradi svojega dosežka, tudi Janežič pa je s četrtim mestom napravil zelo lep izid. To je moj prvi finalni nastop na EP in to po dveh res težkih letih zaradi poškodbe, dolge rehabilitacije in napornega vračanja. Kljub vsem težavam sem dokazala, da sem dobro delala, za sprinterko sem v pravih letih. Vrnila sem se po poškodbi, mislim, da imam še nekaj let tekmovalne poti in nekaj dobrih tekmovanj še pred sabo," je dejala 29-letna Mihalinčeva.

"Nisem imela občutka, na katerem mestu sem prišla v cilj. A ko sem videla rezultate, sem bila izjemno vesela, to je plod trdega dela po izjemno težkem obdobju moje kariere. Veliko težav sem imela s tetivo, potem so se te vrstile še drugje, a smo ugotovili, da je vzrok tetiva. Vadila sem po prilagojenem programu in kljub temu uspela. To bo velika motivacija za naprej," je še dodala Mozirjanka.

Zlato odličje je osvojila Poljakinja Ewa Swoboda (7,07), ki je po bronu na prejšnjem EP osvojila svoje prvo zlato na velikih tekmovanjih, srebrno izjemna Nizozemka Dafne Schippers (7,14), bronasto pa Britanka Asha Philip (7,15), branilka naslova.

Značke: atletika, ep

Članki iz rubrike