hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

ženska voda Dobra karma

Kaj obdobje Raka do 22. julija prinaša 12 ...

Saša Lendero Njena.si

Kakšna je poročna obleka Saše Lendero?

STA
STA
1 20.05.2021 22:11:06

Fainovi šesto mesto na EP

www.alesfevzer.com
Plavalka Branika Katja Fain je s šestim mestom na 200 m prosto poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev na letošnjem evropskem prvenstvu v Budimpešti doslej. Z 1:58,76 se je še tretjič v karieri spustila pod mejo 1:59 minute.

Zmagala je mlada češka plavalka Barbara Seemanova, ki je z 1:56,27 za vsega dve stotinki ugnala legendarno italijansko svetovno rekorderko Federico Pellegrini, tretje mesto pa je osvojila Britanka Freya Anderson, že evropska prvakinja v 25-metrskem bazenu, ki je v zadnjih zavesljajih ugnala branilko naslova Francozinjo Charlotte Bonnet.

Fainova je prikazala še eno odlično plavanje in dosegla drugi najboljši izid v karieri, za še boljši dosežek pa je bila bržkone preveč utrujena po dopoldanskem nastopu na 1500 m prosto, kjer je osvojila 10. mesto. Kaj kmalu je bilo jasno, da sta se v bazenu oblikovali dve skupini in 20-letna Mariborčanka se je na koncu borila za peto mesto.

Tudi sam finale najboljših je bil izredno napet, saj je Bonnetova vodila vse do zadnjega obrata. Vseskozi je bila blizu Seemanova, prijateljica Neže Klančar, na zadnji dolžini pa sta jo nekoliko presenetljivo premagali še Pellegrinijeva in Andersonova. Vrstni red je razkril šele semafor, saj je prve tri ločilo vsega 15 stotink sekunde, Francozinja je za bronom zaostala za 13 stotink.Izredno zanimiv je bil tudi ženski finale na 200 m delfin, kjer se je morala prva favoritinja Madžarka Katinka Hosszu zadovoljiti s srebrom, saj jo je za debelo sekundo in pol prehitela mlajša rojakinja in branilka naslova Boglarka Kapas. Pravo razmerje moči pa bodo bržkone pokazale šele olimpijske igre v Tokiu, ko bo evropska rekorderka Hosszujeva nedvomno hitrejša.

Na 100 m hrbtno je zmagal Romun Robert-Andrej Glinta. Rus Anton Čupkov je ubranil naslov na 200 m prsno iz Glasgowa 2018. Za pravo presenečenje pa je na 200 m mešano poskrbel Hugo Gonzalez de Oliveira, ki je v finišu iz ozadja ugnal branilca naslova Švicarja Jeremyja Desplanchesa, bronast pa je bil Italijan Alberto Razzetti. Brez kolajne sta ostala oba favorizirana Madžara Laszlo Cseh in Hubert Kos, slednji je presenetil predvsem s polfinalnim dosežkom 1:56,99, ki bi ob ponovitvi zadostoval za odličje.

Na 4 x 100 m mešano v moško-ženskih štafetah so se zmage veselili branilci naslova Britanci, ki so s 3:38,82 popravili tudi tudi lasten evropski rekord. Veliki poraženci finala so bili Rusi, saj je Kliment Kolesnikov v prvi predaji z 52,09 dosegel celo evropski rekord na 100 m hrbtno, nato pa so Rusi ostali celo brez odličja, saj so jih prehiteli tudi Nizozemci in Italijani.

Značke: ep, sta

Članki iz rubrike