Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(gzs)
(gzs)
0 20.05.2021 10:51:09

Skupinske akrobatske sestave ali team gym

team gym1
GZS
Športna gimnastika kot individualni šport je v svetu poznana že dolga leta. Vsa ta leta pa je med športniki prisotna želja, da bi se gimnastika razvila tudi kot oblika športa, kjer bi se športniki v ekipi med seboj lahko bolj povezali in bi se lahko spletle resnične prijateljske vezi tako med tekmovalci in tekmovalkami kot tudi med trenerji.

Prve oblike tovrstnega povezovanja so bile v svetu zasnovane kot svetovna gymnaestrada in eurogym ter njihove posamezne različice, katerih namen pa je predvsem druženje ljubiteljev gimnastike vseh starosti. Akrobatske skupinske sestave ali team gym kot obliko tekmovanja je uvedla Evropska gimnastična zveza in se je najprej razvila v skandinavskih državah. Prvo uradno evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1996, v zadnjih letih pa se je ta šport začel naglo širiti po drugih državah, tudi v Sloveniji.



Zaradi odstopanja team gyma od klasične gimnastike je na mestu, da vam bolj predstavimo to panogo, ki je zanimiva tako za začetnike kot tudi za tiste tekmovalce, ki so aktivno gimnastično pot že zaključili in jim ta način udejstvovanja v športu predstavlja nov izziv. Gre za ekipni šport, v katerem se tekmuje na treh orodjih – na parterju, mali prožni ponjavi in akrobatski stezi. Na vsakem orodju skupina prikaže sestavo na glasbo. Skupinske sestave in serije skokov dajo skupini končno oceno na vsakem orodju. Tekmujejo moški, ženske in mešane ekipe, ki jih sestavlja osem do deset tekmovalcev oz. tekmovalk. Pri mešanih ekipah je pomembno, da jih sestavlja enako število žensk in moških. Na mali prožni ponjavi in akrobatski stezi se izvedejo po tri serije skokov skupine, vsako serijo skupine pa izvede šest tekmovalcev. Na parterju prikaže skupina skupinsko sestavo na glasbo, ki mora biti dobro koreografsko pripravljena in mora zadostiti določenim zahtevam. Taka oblika tekmovanja je izredno atraktivna in dinamična in zato tudi zelo zanimiva za gledalce.



Da bi to panogo čim bolj približali slovenski populaciji, je Gimnastična zveza Slovenije kandidirala pri Evropski gimnastični zvezi za organizacijo evropskega prvenstva v team gymu in bila pri tem uspešna. Tako je leta 2016 Maribor gostil prvo tovrstno tekmovanje pri nas. V sklopu priprav na to tekmovanje sta bili oblikovani dve ekipi in Slovenija je prvič sodelovala na evropskem prvenstvu v team gymu na domačih tleh, nato pa še dve leti kasneje z mladinsko žensko ekipo iz Športnega društva GIB Šiška.



V nadaljnjem razvoju te športne panoge v Sloveniji sta moči združila predvsem dva kluba, Športno društvo GIB Šiška iz Ljubljane in Športni klub FlipCapris iz Kopra. Za prve skupne treninge in pripravo novih ekip so poskrbeli trenerji iz teh dveh klubov, Danimir Azirović, Ričard Crnjac, Vesna Stare Crnjac, Ilaria Grižon ter Katarina Bolković Šinkovec. Kmalu pa so začutili potrebo po še večjem povezovanju med klubi in izmenjavi izkušenj med trenerji, tako da so se jim v naslednjih letih pridružili še trenerji Alen Figelj, Matej Pregelj, Jaka Kralj, Boris Pregelj, Jasmina Boromisa ter koreografinje Aleša Premrl, Nataša Lovše Pepelnak in Kristina Slapernik ter nekateri slovenski klubi: Športni klub Salto Koper, Goriško gimnastično društvo Nova Gorica, Športno društvo partizan Ravne na Koroškem, Športno društvo Sokol Bežigrad in Gimnastično društvo Novo mesto. Mladi tekmovalci so z veseljem sprejeli novo športno panogo in obliko tekmovanja. Ker sodeluje celotna ekipa, je čutiti njeno povezanost in usklajenost, kar bi bilo nemogoče, če ne bi bilo globokih prijateljskih vezi med vsemi člani ekipe.



Združena ekipa je po evropskem prvenstvu leta 2018 skupaj sodelovala že na tekmovanjih na Kanarskih otokih, kjer je pridobivala potrebne mednarodne izkušnje, izpeljala pa je tudi skupne priprave med poletnimi počitnicami v Kopru, saj izvajalci te panoge menijo, da k uspehu ekipe ne pripomorejo samo treningi, ampak predvsem aktivno medsebojno spoznavanje, sklepanje novih prijateljstev in krepitev športnih vrednot. Konec letošnjega leta se bo ponovno udeležila evropskega prvenstva na Portugalskem, kjer bodo Slovenijo predstavljale štiri ekipe: članska mešana, članska ženska ter mladinska ženska in mladinska mešana ekipa. Želimo jim, da z uspešnim zaključkom leta začnejo snovati nove cilje za razvoj in uspeh posameznih športnikov in panoge kot celote na Slovenskem. 

Galerija

Članki iz rubrike