Foto Žiga Culiberg RTV SLO (40 of 3) Odkrito.si

Kdo tolaži Maria Galuniča?

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. septembra

karma Petisvet

Izgubljamo bitko z duhovi, a sploh ne vemo!

vreme, ohladitev, dež Svet24.si

Velika vremenska sprememba: tako hitro se bo ...

Trenutek smrti 1 Svet24.si

Kaj v resnici doživimo v trenutku svoje smrti?

čokolada Najstnica.si

Recept za zdravo čokolado

Nastja Gabor_fotoAgencijaEkskluzivno Njena.si

Se je na Popevki zgodila diskvalifikacija?

sta
sta
0 24.08.2018 12:36:59

Plavalka Ikee lovi rekord azijskih iger

Rikako Ikee
Profimedia
Japonska plavalka Rikako Ikee je na lovu za zgodovino azijskih iger, potem ko je danes v predtekmovanju postavila prvi čas na 50 metrov prosto. Če ji uspe zmagati tudi v tej disciplini, bo postala prva športnica s šestimi zlatimi odličji na enih igrah.

Osemnajstletnica, ki je zmagala v svoji predtekmovalni skupini s časom 25,09 sekunde, bo zadnji dan tekmovanj v bazenu v Džakarti lovila rekordno šesto zlato odličje. Zaenkrat ima že zlate medalje na 50 metrov delfin, 100 metrov delfin, 100 metrov prosto, 4x100 metrov prosto in 4x100 metrov mešano.

"Sovražim poraze," je povedala Ikeejeva, ki bi v domačem Tokiu lahko postala obraz olimpijskih iger 2020.

V finalu na 50 metrov prosto bo njena največja tekmica Kitajka Liu Xiang, ki je imela s izidom 25,14 drugi čas predtekmovanja, na 50 metrov hrbtno pa je med tednom postavila nov svetovni rekord, ki zdaj znaša 26,98 sekunde.

Ikeejeva je prepričana, da bo šlo za težek dvoboj, a pravi, da bo napela vse moči, da osvoji še šesti naslov. Če Japonski plavalki uspe veliki met, bo presegla rojakinjo Yoshimi Nishigawa, ki je na azijskih igrah 1970 osvojila pet zlatih medalj.

Ikeejeva je s petih osvojenim zlatom postala šele osma športnica, ki je na enih igrah osvojila vsaj pet zlatih odličij in sedma športnica, ki je osvojila sedem medalj kakršnega koli leska.

Le severnokorejski strelec So Gin Man, ki je leta 1982 na igrah osvojil sedem zlatih odličij, se je odrezal bolje kot Japonka, ki pa ne zaostaja prav veliko.

Na igrah so sicer zabeležili tudi prvi primer dopinga, in sicer so pri jemanju nedovoljenih poživil ujeli rokoborca Rustema Nazarova iz Turkmenistana.

Članki iz rubrike