ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

hrvaška, menjalnica Svet24.si

Britanski par hrvaške turistične skupnosti ...

karl lagerfeld 2 Svet24.si

Želel je oditi "brez cirkusa" in "izginiti kot ...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

sta
sta
0 24.08.2018 12:36:59

Plavalka Ikee lovi rekord azijskih iger

Rikako Ikee
Profimedia
Japonska plavalka Rikako Ikee je na lovu za zgodovino azijskih iger, potem ko je danes v predtekmovanju postavila prvi čas na 50 metrov prosto. Če ji uspe zmagati tudi v tej disciplini, bo postala prva športnica s šestimi zlatimi odličji na enih igrah.

Osemnajstletnica, ki je zmagala v svoji predtekmovalni skupini s časom 25,09 sekunde, bo zadnji dan tekmovanj v bazenu v Džakarti lovila rekordno šesto zlato odličje. Zaenkrat ima že zlate medalje na 50 metrov delfin, 100 metrov delfin, 100 metrov prosto, 4x100 metrov prosto in 4x100 metrov mešano.

"Sovražim poraze," je povedala Ikeejeva, ki bi v domačem Tokiu lahko postala obraz olimpijskih iger 2020.

V finalu na 50 metrov prosto bo njena največja tekmica Kitajka Liu Xiang, ki je imela s izidom 25,14 drugi čas predtekmovanja, na 50 metrov hrbtno pa je med tednom postavila nov svetovni rekord, ki zdaj znaša 26,98 sekunde.


Ikeejeva je prepričana, da bo šlo za težek dvoboj, a pravi, da bo napela vse moči, da osvoji še šesti naslov. Če Japonski plavalki uspe veliki met, bo presegla rojakinjo Yoshimi Nishigawa, ki je na azijskih igrah 1970 osvojila pet zlatih medalj.

Ikeejeva je s petih osvojenim zlatom postala šele osma športnica, ki je na enih igrah osvojila vsaj pet zlatih odličij in sedma športnica, ki je osvojila sedem medalj kakršnega koli leska.

Le severnokorejski strelec So Gin Man, ki je leta 1982 na igrah osvojil sedem zlatih odličij, se je odrezal bolje kot Japonka, ki pa ne zaostaja prav veliko.

Na igrah so sicer zabeležili tudi prvi primer dopinga, in sicer so pri jemanju nedovoljenih poživil ujeli rokoborca Rustema Nazarova iz Turkmenistana.

Članki iz rubrike