Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
22.08.2014 16:01:49
Deli članek:

Finale četverca je realen cilj

vzsi

Luka Špik je po slovesu Iztoka Čopa prvo ime slovenskega veslanja, ki pa ima že drugo sezono težave s hrbtom. Po njih se je preselil v dvojni četverec, v katerem bo nastopil na bližnjem SP v Amsterdamu.

Vaš prehod v četverec je gotovo povezan s težavami, ki ste jih imeli v skifu, kakor tudi z novimi bolečinami v hrbtu.
Izpuščanje treningov zaradi hrbta je bil res glavni razlog za zamenjavo čolna. Izgubil sem veliko treninga, saj en mesec praktično nisem veslal, kar se v skifu vsekakor pozna. Če ne bi bilo teh težav, bi kljub slabšemu nastopu na EP v Beogradu stvari vseeno šle naprej. Počakali smo do Luzerna, kjer bi zasedba ostala enaka, če bi četverec tam zabeležil kakšno vidnejšo uvrstitev. Potem smo se odločili, da poizkusim še tam.

Je do težav s hrbtom morda prišlo zaradi pretiravanja s treningom?
Moj hrbet je, kakršen je. Res pa je, da smo v tednu pred mednarodno regato na Bledu delali neke vaje, ki jih ne prej in ne kasneje nismo. Tam sem tudi začutil hrbet. Mislil sem, da je to zaradi vaje, a po treningu in tekmi je bil efekt takšen, da so se bolečine vrnile in trajale tako dolgo, kot so.

Kako močan se vam zdi na novo sestavljen dvojni četverec, sploh če ga primerjate s četverci, v katerih ste veslali že prejšnja leta?
Če odvzamemo četverec s SP 2005 na Japonskem, ko smo bili drugi, bi rekel, da je to najboljši četverec, v katerem bom sodeloval. Definitivno je na višjem nivoju kot lanskoletni četverec z evropskega prvenstva, torej precej močnejši. Menim, da je močnejši tudi od četverca iz leta 2009, predvsem boj kompakten. Ne bo lahko, a najboljšim v tej zasedbi lahko konkuriramo.

Se vam finale A torej zdi povsem realen cilj?
Rekel bi, da je to domet tega čolna. To je realno in ne pretenciozno pričakovanje. Glede na to, kaj so fantje naredili v Luzernu, je to zdaj neka dodana vrednost. Letos je zadnji čas, da s tem čolnom spet pridemo v finale A.

Ne bo prehud primanjkljaj dejstvo, da v tej sestavi še niste imeli nobene tekme?
Ne bi smel biti. Morda je to na nek način še bolje, saj drugi ne bodo vedeli, kaj od nas lahko pričakujejo.