franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 22.08.2014 09:07:41

Maurice Greene: Atletika ne bo umrla

Reuters
Nekdaj najhitrejši zemljan je v Zürichu spregovoril le za Ekipo24.

Bil je najhitrejši zemljan. Greene je bil tri leta svetovni rekorder na 100 metrov (in hkrati na 60 m), osvojil je dve zlati kolajni na olimpijskih igrah in pet zlatih na svetovnih prvenstvih.

Greene, ki se je športno upokojil leta 2008, je kar 51-krat tekel 100 metrov pod desetimi sekundami. Njegovo izjemno kariero so leta 2008 razburkale obtožbe, da je uporabljal prepovedana poživila, vendar mu dopinga niso nikoli dokazali. Povezovali so ga z znamenitim laboratorijem Balco v Kaliforniji. Mehičan Angel Guillermo Heredia (nekdanji metalec diska) je pričal, da je Greene v letih 2003 in 2004 pri njem kupoval dopinške preparate - steroide, stimulanse, inzulin in EPO. Greene ni zanikal, da je kupoval preparate pri Heredii, vendar je trdil, da so bili vsi legalni in prepovedani. "Sramotno so moje ime vlačili po blatu. Hoteli so umazati moje ime. Srečal sem se s Heredio, vendar sem mu povedal, da me te stvari ne zanimajo. Mnogo ljudi je prišlo do mene in so mi ponujali to in ono, vendar sem vse zavrnil. Vedno je bilo moje stališče, da v športu za doping ni prostora. Zagovarjam stališče, da bi morali tistega, ki ga ujamejo s prepovedanimi poživili, za vedno izključiti iz športa," je takrat dejal Maurice.

Z NJO HOČEM OSTATI
Na nedavno končanem evropskem prvenstvu v Zürichu je bil Greene strokovni komentator za televizijo Eurosport (govori se, da je večino denarja, ki ga je zaslužil kot sprinter - in ni ga bilo malo -, zapravil oziroma investiral napačno).
Tudi po aktivni karieri je Maurice ostal v atletiki. "Seveda. Atletika je šport, ki ga imam rad. Vse življenje živim z njo in hočem z njo tudi ostati," je dejal Greene, ki ima seveda tudi življenje zunaj steze. "Imam tudi življenje izven atletike, saj sem se pred kratkim znova poročil, poleg tega pa moram skrbeti za svoje otroke. Toda atletika je šport, ki ga imam rad, in želim si ostati z njim."
Kaj je takega v atletiki, da jo imajo športniki, ki se ukvarjajo z njo, tako radi? "Pri atletiki športnik pokaže svoje naravne sposobnosti gibanja. Posebej pa je lepo, če lahko te svoje sposobnosti pokažeš na polnih stadionih po vsem svetu, pred navdušenimi navijači. Atletika je posebna strast, ki je ali pa ni v tebi."

PRIHODNOST JE SVETLA
Prihodnost atletike v primerjavi z drugimi športi ni svetla. "Motite se. Prihodnost atletike je svetla. Seveda je svetla. Poglejte samo svetovno prvenstvo za mladince, kjer so se rodile nove zvezde, ki bodo kmalu zasijale na atletskem nebu. Od tu atletika izhaja, iz mladih ljudi, ki se trudijo postati najboljši na svetu. Ti mladi so zaljubljeni v atletiko in hočejo vsemu svetu pokazati, česa so sposobni."

Atletika oziroma tek je naravno človeško gibanje, ki ga lahko pokažeš ali treniraš povsod po svetu - od Aljaske do Džibutija. "Drži. Eden od razlogov, zakaj imajo ljudje tako radi atletiko, je, da jih izpolnjuje. Ljudje v atletiki vidijo sami sebe - da lahko preprosto nekaj počnejo. Če ne moreš teči hitro, lahko tečeš daleč. Če ne moreš teči daleč, lahko skačeš. Če ne moreš skakati daleč, lahko skačeš visoko. Če ne moreš skakati visoko, lahko skačeš visoko s palico. V atletiki je nekaj za vsakega posameznika na svetu, ne glede na to, kdo si v svojem življenju. Nekaj v atletiki lahko počneš, lahko najdeš, da izpolniš svoje cilje. In ljudje se lahko stoodstotno zanesejo nanjo," je zaključil Maurice, ki se je zdaj, pri 40 letih, malce poredil, dobil trebušček, še vedno pa izžareva tisto voljo in predanost športu, ki jo je kazal, ko je na stezi kot za šalo premagoval tekmece.

Največji uspehi

Olimpijske igre: 2 x zlato - Sydney 2000 (100 m in 4 x 100 m), srebro - Atene 2004 (4 x 100 m), bron - Atene 100 m
Svetovna prvenstva: 5 x zlato - Atene 1997 (100 m), Sevilla 1999 (100 m), Sevilla 1999 (200 m), Sevilla 1999 (4 x 100 m), Edmonton 2001 (100 m); dvoransko SP: zlato - Maebaši 1999 (60 m)
Osebni rekordi - 60 m: 6,39 (še vedno svetovni rekord), 100 m: 9,79 (šesti rezultat vseh časov, svetovni rekord od 1999 do 2002, ko je Tim Montgomery tekel 9,78), 200 m: 19,86 (25. rezultat vseh časov)

Članki iz rubrike