Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
22.08.2014 15:46:40
Deli članek:

Tudi v Spaju najhitrejša Mercedesa

Reuters

Dirkači formule ena bodo po skoraj enomesečnem premoru sezono nadaljevali v belgijskem Spa-Francorchampsu.

Gre za eno izmed tradicionalnih prizorišč, ki hkrati predstavlja tudi enega najtežjih izzivov v sezoni. Dobrih sedem kilometrov dolgo dirkališče je hkrati znano tudi po tem, da je med najhitrejšimi, saj dirkači približno 70 odstotkov steze prevozijo s polnim plinom, kar pomeni, da se vozijo s povprečno hitrostjo 230 km/h.

Poleg tega dirko še bolj zanimivo dela vreme. Kraj pod Ardeni je znan po tem, da lahko v njem v samo enem dnevu doživiš štiri letne čase. Medtem ko se en del proge kopa v soncu, je lahko na drugem deževno. Zaradi tega je dirkačem in mehanikom zelo težko najti tudi prave nastavitve bolida.

Dirkači se že veselijo vrnitve v tekmovalni ritem, prav tako pa tudi navijači, saj je dvoboj za naslov prvaka še vedno zelo zanimiv. Moštvena kolega Nico Rosberg in Lewis Hamilton sta si privozila lepo prednost pred konkurenco, njiju pa loči vsega 11 točk.

Trejeuvrščeni Daniel Ricciardo za Britancem zaostaja še dodatnih 60 točk. Vendar pa je prav Avstralec tisti, ki je slavil na zadnji dirki pred premorom (VN Madžarske). To je bila njegova druga zmaga v sezoni in karieri. "Res je lepo, ko od enajstih dirk slaviš na dveh. To prinaša dodatno samozavest in motivacijo, tako zame kot za celotno moštvo. Pred nami sta preizkušnji v Spaju in Monzi, ki nam ne bi smeli ustrezati. Ampak bomo skušali izkoristiti dobro formo in priti do želenega rezultata. Potem pa pridejo na vrsto steze, na katerih bomo še bolj konkurenčni. Še naprej se učimo in uživamo, to počnem v letošnji sezoni in res se dobro počutim," je povedal Ricciardo. 

PRVI TRENING ROSBERGU ...
Prvi prosti trening je pripadel Rosbergu. Za njim se je z desetinko sekunde slabšim časom uvrstil Hamilton. Tretji je bil Alonso z dobrima dvema desetinkama zaostanka. Četrto mesto je osvojil Button, a je bil njegov zaostanek že dobrih osem desetink. Peti Räikkönen pa je že zaostal za več kot sekundo (1,241). Do desetega mesta so se zvrstili še Perez, Magnussen, Hülkenberg, Ricciardo in Bottas. Vettel je bil enajsti.

... DRUGI HAMILTONU
Na drugem prostem treningu sta bila spet najhitrejša Mercedesa, a je tokrat prvo mesto zasedel Hamilton. Rosberg je za njim zaostal šest desetink sekunde, tretji Alonso pa dobrih sedem. Na četrtem mestu najdemo Masso, čigar zaostanek je bil že višji od sekunde. Peti je bil Button, šesti Bottas, sedmi Kvjat, osmi Ricciardo, deveti Magnussen in deseti Hülkenberg. Kimi Räikkönen je bil petnajsti, Sebastian Vettel pa zaradi težav z bolidom sploh ni nastopil.

Dirka se bo v nedeljo začela ob 14. uri.

Skupni vrstni red v svetovnem prvenstvu
1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 202 točki
2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 191
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 131
4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 115
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 95
6. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 88
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 69
8. Jenson Button (VB/McLaren) 60
9. Felipe Massa (Bra/Williams) 40
10. Kevin Magnussen (Dan/McLaren) 37
Reuters