Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
22.08.2014 19:30:23
Deli članek:

Svetovni rekord Britanca, Dugonjić v finalu

Arsen Perić

Slovenski plavalci so danes na evropskem prvenstvu v Berlinu poskrbeli za nekaj odličnih izidov.

Damir Dugonjić se je v Berlinu uvrstil v finale discipline 50 m prsno (27,40). Najhitrejši v drugem polfinalu te preizkušnje je bil v času svetovnega rekorda 26,62 Britanec Adam Peaty, ki je za pet stotink popravil rekord Južnoafričana Camerona van der Burgha iz leta 2009. Drugi slovenski predstavnik v tej disciplini Matjaž Markič se v prvem polfinalu ni uvrstil v finale.

Ob Peatyju je bil v drugi skupini od Dugonjića za stotinko sekunde hitrejši tudi Latvijec Giedrius Titenis, v prvi skupini pa je z izidom 27,33 zmagal Srb Čaba Sziladji. "V polfinalu je bilo plavanje boljše kot zjutraj, le na zadnjih petih metrih sem malce spustil zavesljaj. Trenutno sem četrti in lahko napredujem. Upam, da bom jutri v finalu presenetil. Prvo mesto je zdaj definitivno odvzeto, ostali dve medalji pa lahko zgrabimo vsi, ki smo v finalu. Sam ne bom imel pritiska, saj vem, da lahko plavam še malo hitreje, a takšnega izida kot lani ne pričakujem. Veselim se finala," je po nastopu dejal Dugonjić in dodal, da rezerve vedno obstajajo.

Drugi slovenski polfinalist na 50 m prsno, Koprčan Matjaž Markič, je z izidom 28,16 zasedel 15. mesto. "Poskušal sem plavati drugače. Zjutraj mi je polzela voda z rok in skušal sem malce bolj umirjeno, a očitno je to trenutno moj rezultat. Zadovoljen sem, da sem po dveh letih spet na prvenstvu in se uvrstil v polfinale. To je dobra uvrstitev," pravi Markič, ki si še ni naredil načrtov za naprej.


DOPOLDANSKA PREDTEKMOVANJA

Na 50 m prsno je s petim časom v polfinale napredoval branilec naslova Ravenčan Damir Dugonjić, Koprčan Matjaž Markič pa je bil z najboljšim letošnjim izidom 28,04 16.

"Za zjutraj je v redu. Lani sem v Barceloni plaval 27,4 in izid nato močno popravil. Popoldan že računam na boljši izid in mislim, da finale ne sme biti problem. Počutil sem se dobro, a na prvih 25 metrih še ni bilo povsem stoodstotno. Malo mi je ušel zavesljaj, nato pa sem lahko lovil tekmece," je povedal Dugonjić.

Koprčan Matjaž Markič, ta je pravkar drugič postal oče in v Berlin prišel šele v torek, pa je bil z najboljšim letošnjim izidom 28,04 16. in kot zadnji ujel popoldanski del. "Sreča me v teh dneh res spremlja. Izid je bil nekaj slabši, kot sem pričakoval, in s plavanjem nisem bil zadovoljen, ker sem izgubljal vodo in plaval na silo. Videlo se je, da je bil to moj prvi start. Vesel sem, da sem naprej in bom popoldan lahko plaval, kot sem si zamislil," je dejal Koprčan, ki se je vrnil po dveh letih odmora, nazadnje je tekmoval na EP leta 2012 v Debrecenu na Madžarskem.

V petkovih kvalifikacijah na 1500 m prosto se je v sobotni finale, ta bo na sporedu ob 16. uri, s četrtim dosežkom predtekmovanja prebila Ravenčanka Tjaša Oder. Ta je z izidom 16:18,81 le za 17 stotink sekunde zgrešila državni rekord, ki ga je postavila leta 2011 v Limi, ko je postala mladinska svetovna prvakinja.
Slovenska rekorderka, ki je presenetila že z uvrstitvijo in novim slovenskim rekordom na 800 m prosto, je tokrat začela nekoliko zadržano, v nadaljevanju pa pokazala, da ima veliko moči in tekmice lovila drugo za drugo.

Ava Schollmayer je na 50 m hrbtno osvojila 27. mesto, Robert Žbogar pa je bil 37. na 100 m delfin.

V soboto predtekmovanje čaka še Tjašo Vozel na 50 m prsno in Anjo Klinar na 200 m delfin.