Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/gv
STA/gv
22.08.2014 18:58:32
Deli članek:

Trije Slovenci v polfinalu SP

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju v Münchnu so znani vsi polfinalisti, med njimi pa so tudi trije Slovenci.

V sobotnem polfinalu bosta barve naše države zastopale 16-letna debitantka Julija Kruder in 26-letna Mina Markovič. Že v četrtek se je v polfinale prebil Jernej Kruder.

Slovenija bo tako imela tri polfinaliste na svetovnem prvenstvu v bavarski prestolnici. Polfinale bo v soboto na sporedu ob 11. uri, finale pa se bo začel ob 18.30.

Pod robom polfinala sta obstala dva Slovenca, 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.

JERNEJ NAJBOLJ POPOLN
Za najboljši izid in najbolj popolno plezanje je od peterice Slovencev v Münchnu v kvalifikacijah poskrbel 23-letni Jernej Kruder, ki je z zelo prepričljivim nastopom zasedel peto mesto. Do vrha je preplezal štiri balvanske smeri od skupno petih, dve od teh celo v prvem poskusu. Nekoliko mu je zmanjkalo le pri prvem balvanu.

Danes sta se med najboljših 20 na svetu prebili še 26-letna Mina Markovič in celjska debitantka, še ne 17-letna Krudrova, sicer Jernejeva mlajša sestra. Krudrova bo najmlajša tekmovalka v tokratnem polfinalu.

Krudrova je v kvalifikacijah vpisala 13. mesto, preplezala je štiri balvane od petih. Markovičeva ni plezala tako prepričljivo, kot bi si želela, precejšnje težave je imela že na začetku pri prvi balvanski smeri. Za vrh ji je zmanjkalo tudi v tretji smeri.

Krudrova, ki se je letos na tekmi svetovnega pokala v tej disciplini v Torontu prvič prebila v finale, je pokazala precejšnjo mero samozavesti v svojem debitantskem nastopu. Za mlado Celjanko je uspeh že uvrstitev v svoj prvi polfinale na SP, s čimer si je priborila uvrstitev med najboljših 20 na svetu, prav tako pa si je priborila dobro izhodišče za preboj med šesterico finalistk, ki se bodo borila za kolajne. V drugi kvalifikacijski skupini je Krudrova vpisala sedmo mesto, Markovičeva pa je bila deveta.

Najboljši v ženskih kvalifikacijah sta bili Američanka Alex Puccio in Britanka Michaela Tracy, pri moških pa sta kvalifikacije dobila avstrijski veteran Kilian Fischhuber in Kanadčan Sean McColl.