Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
04.08.2014 12:26:08
Deli članek:

Dugonjić edini kandidat za odličja

Arsen Perić

Plavalci so z državnim prvenstvom na Ravnah na Koroškem sklenili pripravljalno obdobje pred EP v Berlinu, kamor se odpravljajo 15. avgusta. Miting je potrdil kakovost udarnih članov reprezentance, nekateri mladi pa so pozitivno presenetili tudi selektorja Miho Potočnika.

"Reprezentanti so prikazali želeno formo v primerjavi z mitingom v Radovljici pred štirinajstimi dnevi. Damir Dugonjić je to lepo pokazal na 50 metrov prsno, kar ga uvršča v širši krog favoritov za medaljo oziroma za ubranitev zlata iz Debrecena," je bila prva ocena slovenskega selektorja, ki poudarja, da je Dugonjić trenutno edini slovenski kandidat za odličja. Ravenčan ima visoke načrte tudi na 100 metrov prsno, a je bil ta nastop tokrat malenkost slabši.

Dvig forme je potrdil tudi izkušeni Robert Žbogar, majhni neznanki pa ostajata Martin Bau, ki se je odločil, da se na Ravnah predstavi v zanj manj pomembnih disciplinah, in Matjaž Markič, ki se tekmovanja zaradi družinskih obveznosti ni udeležil.

"V ženski konkurenci vrhunsko formo kažeta Tjaša Oder in Tjaša Vozel, lepo se je sestavila Anja Klinar, za katero še v začetku leta nisem verjel, da bo zbrala toliko volje, da se bo vrnila in to lahko le pozdravim. Upam, da jo bosta ta želja in motiv vodila vse do Rio de Janeira," je za glavni del ženske ekipe povedal Potočnik, pri tem pa izpostavil predvsem velik napredek Odrove, ki po več letih spet dosega osebne rekorde.

"Odrova se je odločila zelo pametno, ko se je s študija v ZDA vrnila praktično s prvim letalom in doma v kratkem času opravila izredno delo, ki se kaže v osebnih rekordih. S Tjašo Vozel bosta naši glavni orožji na EP. Tukaj sta še izkušeni Anja Klinar in Tanja Šmid, ki sta že plavali v finalu EP, in videli bomo, kako jima bo uspelo stopnjevati formo."

Ob Odrovi sta višinske priprave skupaj s trenerjem Gorazdom Podržavnikom opravili tudi mladi Gaja Natlačen in Špela Perše ter prav tako pokazali viden napredek, še pravi Potočnik in pri tem izpostavlja dobro delo tako plavalcev kot ravenskega trenerja. "Tukaj je še Ava Schollmayer, ki je letos izredno presenetila z državnim rekordom na 50 metrov hrbtno. Zanjo bo EP nabiranje izkušenj in spoznavanje z velikimi tekmami. Prihodnje leto je še mladinka in te izkušnje bodo dobrodošle. Glede na letošnje odlične izide se od nje prihodnje leto pričakuje medalje, s temi izkušnjami pa bo nesporno resna kandidatka za visoka mesta."

V primerjavi z zadnjim SP v Barceloni, kjer sta slovenske barve branila le Dugonjić in Odrova, bo ekipa v Berlinu precej večja in k boljšim uspehom naj bi pripomogel tudi ekipni duh. "To bo lažje kot v Barceloni, odnosi med plavalci in trenerji so res dobri, je pa plavanje individualen šport. Morda nam kljub temu manjka nek motivator za ta ekipni duh, ki ga imajo nekatere reprezentance. Vseeno upam, da bo ekipa pomagala, da bodo tisti najboljši v danem trenutku dosegli dobre rezultate," še pravi Potočnik in dodaja, da se bo tudi temu treba posvetiti in da je to možno, je prav na Ravnah dokazala ljubljanska Olimpija, kjer je ekipa okrog trenerja Jureta Bučarja uspela vzpostaviti pravo navijaško vzdušje.

Plavalci ostajajo na sklepnih pripravah na Ravnah še teden dni. "S treningi smo v glavnem končali, nekateri že spuščajo, drugi bodo zdaj stopili v to fazo priprave. "V soboto zapuščamo Ravne in imamo nekaj dni, da pripravimo opremo in gremo v Berlin," še pravi Potočnik.

V nemško prestolnico bo selektor popeljal enajst plavalcev. Med tistimi z normo bosta manjkali Nastja Govejšek in Tjaša Pintar, ki ju čaka nastop na mladinskih olimpijskih igrah na Kitajskem, tam bosta tudi mladinca Anže Pogačar in Grega Popovič ter Peter John Stevens, ki je nekoliko slabše pripravljen.
Galerija