kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ŽIGA VREVC ŽLAJPAH
ŽIGA VREVC ŽLAJPAH
0 02.12.2022 10:55:16

Po skoraj 20 letih v finalu tudi Slovenca

osebni arhiv
V soboto, 12. novembra, so se v francoskem Lyonu zbrali plesalci, sodniki in ostali ljubitelji akrobatskega rokenrola, ki so v razprodani dvorani pospremili vsakoletni tekmovalni vrhunec sezone – svetovno prvenstvo članskega razreda s prosto akrobatiko.

Zmaga je odšla v Nemčijo, razloge za zadovoljstvo pa imamo tudi v Sloveniji, saj se je slovenski par po 18 letih znova uvrstil med finaliste tega najprestižnejšega tekmovanja. Dobre obete za prihodnost so potrdili tudi slovenski pari v kategoriji starejših mladincev.

Na svojem zadnjem tekmovanju v karieri sta z najboljšim plesom sezone zasluženo slavila Nemca Michelle Uhl in Tobias Bludau, ki sta tako na najboljši možni način potrdila prevlado v obdobju, ko na tekmovanjih ne tekmujejo ruski pari. Drugo mesto je pripadlo Švici, in sicer Juliji Judini in Fabienu Roprazu, ki sta se vrnila iz športnega pokoja zgolj za drugo polovico letošnje sezone. Tretje mesto sta si priplesala Čeha Marie Dvorakova in Jiri Jakubec, ki sta v igri desetink za 0,14 točke z zmagovalnega odra izrinila aktualna evropska podprvaka, Noëmi in Nicolasa Kuran-Pellegatta iz Švice.

V imenu Svetovne rokenrol zveze (WRRC) je razplet svetovnega prvenstva pokomentirala predsednica zveze Mirjam Kerpan Izak: "Prvenstvo je letos potekalo v posebnem ozračju, saj so bile ob odsotnosti ruskih plesalcev karte dobro premešane, o uvrstitvah na zmagovalni oder so odločale podrobnosti ob izvedbi finalnih nastopov. Michelle Uhl in Tobias Bludau sta se z zmago dokončno vpisala med legende akrobatskega rokenrola, zato sta ob koncu tekmovanja v imenu WRRC prejela posebno platinasto priznanje za tekmovalne dosežke, požrtvovalnost in odločenost v športni karieri."

Po dveh letih pandemije novega koronavirusa je svetovno prvenstvo spet ponudilo pravo promocijo globalne prisotnosti rokenrola, saj so si v šestih kategorijah kolajne razdelili tekmovalci iz šestih držav, med finalisti pa smo lahko videli predstavnike 11 držav. Posebno pozornost so poželi nastopi tekmovalcev iz Indije, ki se v tem športu šele uveljavljajo.

Naš par v finalu z najboljšo predstavo

Trenutno z naskokom najboljši slovenski par, Gaja Malovrh in Jaka Južnič, sta si priplesala šesto mesto. Čez ves tekmovalni dan sta lepo stopnjevala svoje nastope in v finalu pokazala svojo najboljšo predstavo, rezultat pa jemljeta kot potrditev, da sta v letošnji sezoni posegla v sam vrh najvišjega članskega razreda.

"Pred odhodom na prvenstvo so bili občutki precej mešani, saj se je na treninge zaradi velike želje po uspehu prikradlo tudi nekaj živčnosti. Po nastopu v prvem krogu sva se malo sprostila in v nadaljevanju je bilo nato veliko lažje," sta strnila vtise v tednu po zaključku tekmovanja. Čeprav z rezultatom nista popolnoma zadovoljna, pa ostajata visoko motivirana za zadnjo tekmo sezone v Pragi, kjer bosta z dodatno oteženo akrobatiko lovila nov odmeven rezultat. Kot poudarjata, sta pravzaprav že z letošnjimi rezultati presegla lastna pričakovanja ob vstopu v razred s prosto akrobatiko, zato ob izteku aktualne sezone že pogledujeta proti naslednji. "Glavni cilj za leto 2023 je dvigniti težavnost akrobatskih elementov in se s tem redno potegovati ne zgolj za finale, temveč za stopničke in kakšno zmago na tekmovanjih za svetovni pokal. Morda nekoč celo na svetovnem prvenstvu," sta še dodala.

Pol točke do polfinala

Dobro voljo v slovenskem taboru je nekoliko pokvaril le nesrečen razplet kvalifikacij, v katerih sta druga slovenska predstavnika, Evelin Arh in Luka Brulc, za pol točke zgrešila premierno uvrstitev v polfinale.

Rezultat para Malovrh – Južnič je glavni razlog, da so z letošnjim svetovnim prvenstvom zadovoljni tudi v Sekciji za akrobatski rokenrol pri Plesni zvezi Slovenije. "Zares nas veseli, da smo po dolgih letih spet imeli par v finalu svetovnega prvenstva v razredu s prosto akrobatiko. Veselijo pa me tudi nastopi starejših mladincev, ki počasi, a odločno korakajo do nastopov v polfinalih in finalih," se je predsednik Sekcije za akrobatski rokenrol Boštjan Pavček ozrl tudi k nastopom v mladinskih kategorijah.

Med tremi slovenskimi pari sta v zgoščeni konkurenci, kjer lahko nastopajo zgolj najboljši pari posameznih držav, uvrstitev v četrtfinale zabeležila Izabela Bona Veleski in Ijan Zupan, ki sta bila 22. Preostala para, Lovro Vodnik in Ana Guid ter Tonja Žnidaršič in Tibor Hvala, sta uspešno predstavila izboljšane akrobatske elemente, a sta zaradi manjših napak oba pristala v drugi polovici rezultatske razpredelnice, na 30. in 33. mestu.

Rokerji se bodo tako ob koncu plesne sezone še zadnjič pomerili na mednarodni sceni tretjega decembra v Pragi, ki bo gostila slavnostni zaključek svetovnega pokala v vseh kategorijah ter svetovno prvenstvo dekliških formacij. Poleg razglasitve končnih seštevkov v točkovanju za svetovni pokal, ki za najboljše prinaša tudi denarne nagrade, bo za dodatno napetost poskrbel tudi nekoliko drugačen format tekmovanja, kot smo ga vajeni na ostalih tekmovanjih za svetovni pokal. Najboljši pari se bodo namreč po uvodnem krogu za razvrstitev pomerili v neposrednih bojih na izpadanje, kjer bo tisti, ki bo ostal nepremagan, okronan za velikega zmagovalca.

Galerija

Članki iz rubrike