dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. ...

dan drzavnosti proslava 2024 pl Reporter.si

To je bil gotovo hud udarec za Milana Kučana ...

slovenija anglija pm Ekipa24.si

Nam zavidajo? Hrvati že na dopustu, tako pa ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

slovenija navijača Ekipa24.si

Uf, s kakšnim napevom so slovenski navijači med ...

STA
STA
0 01.12.2022 15:41:04

Prihodnji Dakar med večjim številom sipin najtežji v Savdski Arabiji

Profimedia
Slovita vzdržljivostna preizkušnja reli Dakar bo letos ob svoji 45. izdaji potekala prek večjega števila sipin in bo najtežja, odkar od leta 2020 poteka v Savdski Arabiji, so organizatorji zapisali v izjavi za javnost. Tekmovalno bodo morali dirkači poleg ostalih navigacijskih preprek premagati 4700 km hitrostnih preizkušenj.

Reli Dakar se bo začel ob Rdečem morju s krajšim prologom 31. decembra, končal pa 15. januarja. Na sporedu bo 15 tekmovalnih dni, ki bodo dirkače, med njimi tudi slovenskega predstavnika Simona Marčiča, peljali po skupno 8549 km raznolikih peščenih trasah.

Dirkači, skupaj je za zdaj prijavljenih 455 posadk oziroma 865 dirkačev in kopilotov, bodo pustolovščino po Savdski Arabiji začeli 200 km zahodno od Medine.

Edini prosti dan bo 9. januarja v Rijadu, nato pa se bo karavana podala v vzhodno provinco, kjer bo med številnimi sipinami na sporedu tudi najdaljša hitrostna preizkušnja. Konec Dakarja bo 15. januarja na obalah v okolici Damama, ki pa bržčas ne bo vplival na razmerja med najboljšimi.



Med motoristi bo naslov branil Britanec Sam Sunderland z GasGasom, med avtomobilisti je lani slavil Katarec Naser al-Atijah s Toyoto.

Reli Dakar je od prve izdaje do leta 2007 večinoma potekal po afriških brezpotjih, nato pa je v naslednjih 11 izdajah organizacijo prevzela Južna Amerika. Od leta 2020 pa je dom Dakarja Savdska Arabija, kar je povzročilo številne kritike na področju človekovih pravic.

Marčič je že potrdil, da bo nastopil tudi na prihajajoči izvedbi relija, kar bo zanj že deveti nastop na dakarskih dirkah. Morda pa se mu bo pridružil še rojak Toni Mulec, ki je prav tako na seznamu prijavljenih motociklistov, a je na družbenih omrežjih sporočil, da še zbira sredstva za udeležbo, saj so stroški takšnega nastopa precej visoki.

Značke: reli, sta

Članki iz rubrike