pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

sta
sta
0 17.08.2022 16:44:07

Fantastično! Slovenki po prvem delu kombinacije na prvem in tretjem mestu

Profimedia
Krstna izvedba nove olimpijske discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost, se je zelo dobro začela za obe slovenski predstavnici. Janja Garnbret in Mia Krampl sta po prvem delu finala kombinacije, balvanih, na prvem in tretjem mestu. Novo evropsko prvakinjo bo odločila preizkušnja v težavnosti.

Janja Garnbret je edina od osmih finalistk pri vseh štirih finalnih balvanih osvojila vrh smeri, prve tri v prvem poskusu, le v zadnjem je morala v steno dvakrat, za najboljši izkupiček 99,9 točke.

Presenetljivo dobro se je v balvanski rundi finala odrezala Golničanka Kramplova, ki je v kvalifikacijah balvanov na 21. mestu ostala brez polfinala. Po prvem delu je tretja z 80,9 točke, dvema vrhovoma v prvem poskusu, enim v dveh in cono. Toliko točk kot Gorenjka je zbrala tudi domačinka Hannah Meul, ki je pred Kramplovo zaradi boljše uvrstitve v prejšnjih krogih.

Finalistke so se na Königsplatzu v bavarski prestolnici v odločilnem delu prvenstva najprej pomerile v balvanskem plezanju. Uvodni balvanski rebus ni bil zahteven, od osmih je vrh v prvem poskusu osvojilo sedem tekmovalk, ko je vsaka v skladu s posebnim točkovanjem prejela po 25 točk. Vrh sta v prvem balvanu osvojili tudi obe Slovenki Garnbretova in Kramplova.

Tudi na drugem balvanu sta bili Slovenki med tekmovalkami, ki so vrh osvojile v prvem poskusu.


Po polovici balvanskega dela finala so bile tekmovalke izenačene, zato se je razlika naredila na tretjem balvanu, ki se je izkazal za najzahtevnejšega, a ne za olimpijsko in svetovno prvakinjo v kombinaciji, takrat še v kombinaciji s hitrostjo, ter novo evropsko balvansko prvakinjo.

Do vrha je zmogla le super šampionka iz Slovenije. Garnbretova je odčitala novo lekcijo tekmicam in v teniškem žargonu dobila odločilno točko. Medtem ko so se njene tekmice morale zadovoljiti z osvojenim oprimkom, ki označuje sredino (cona), je Garnbretova edina po treh balvanih imela že 75 točk. V zadnjem pa je pustila desetinko točke, ker je šla v steno dvakrat.

Ganbretova je posamično v težavnosti v Münchnu osvojila naslov evropske prvakinje, Kramplova je bila četrta. Meri na tretje zlato na prvenstvu v Münchnu, s čimer bi postavila nov mejnik v že tako mejnikov polni karieri.

Težavnostna in balvanska tekma sta predstavljali kvalifikacijska kroga za uvrstitev v finale kombinacije po posebnem točkovanju. Na poti do super finala je Garnbretova osvojila rekordnih 2000 točk, Kramplova je bila v tej razvrstitvi sedma.

V kombinaciji se bodo tekmovalke danes rangirale po povsem novem točkovanju. Na voljo je 200 točk, 100 točk v balvanih in 100 točk v težavnosti. Slavila bo tista, ki bo zbrala največ točk.

Članki iz rubrike