900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

au
au
0 17.08.2022 13:05:07

Noro! Padel 12 let star rekord, sijajni Čeh že s prvim metom v kvalifikacijah napovedal odličje!

Profimedia
Svetovni prvak Kristjan Čeh se je tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu gladko uvrstil v petkov finale. Imel je daleč najboljši izid, z 69,06 metra je že v kvalifikacijah presegel najboljši dosežek vseh časov na prvenstvih stare celine. Agata Zupin je končala na 32. mestu po prvem krogu na 400 metrov ovire (57,42).

Brez izida je po treh prestopih ostala Neja Filipič v troskoku, kjer je imela šesti prijavljeni izid sezone, na četrtem mestu pa je v seštevku sezone v diamantni ligi. Tina Šutej bo nocoj ob 20. uri tekmovala v finalu skoka s palico, kjer je prva favoritinja za zlato.

"V prvem metu sem šel 'na lahko', da le pridem v finale. Toda že na ogrevalnem stadionu sem videl, da sem zelo dobro pripravljen, a da bom vrgel tako daleč, nisem pričakoval. Zelo sem vesel. Tudi na svetovnem prvenstvu prejšnji mesec v Oregonu sem dosegel rekord prvenstev, zdaj ga imam tudi na evropskem prvenstvu, a sem v dobrih pogojih sposoben še več," je napovedal Čeh.

Za petek je v bavarski prestolnici napovedan dež. "Ampak upam, da se nas bo malo usmilil in ne bo močan. Ta trenutek tega še ne vemo, ampak tudi to ni težava. Krog za izmet je dober in hrapav," je za slovenske medije po tekmi povedal Čeh.

Prej je več kot uro odgovarjal tujim televizijskim postajam in drugim medijem, ki so se zelo zanimali za njegovo in slovensko športno zgodbo o uspehu. Odgovoril je tudi, da se je s košarkarskim zvezdnikom Luko Dončićem do zdaj srečal le enkrat.

V kvalifikacijah je bil tako osredotočen, da ni niti slišal, ko so ga napovedali kot svetovnega prvaka. "Ne, res nisem slišal. Poleg tega nič drugače ne gledam na tokratni finale, kot sem na svetovno prvenstvu. Želim si, da bi imel v dežju dober oprijem v krogu za izmet, da tehnično dobro vržem, tako bo disk tudi daleč letel," je še povedal Čeh.

Triindvajsetletni Ptujčan bo prvi favorit v finalu. V boj za medalje se bo podal v petek ob 20.20. Že v prvem metu kvalifikacij je v skupini A, kjer je bil osmi po vrsti, ne le krepko presegel kvalifikacijsko normo za finale (66 m), temveč tudi presegel 68,87 metra, kolikor je Poljak Piotr Malachowski dosegel za zmago na evropskem prvenstvu pred 12 leti v Barceloni.

V kvalifikacijah je bil za Čehom v skupini drugi tako kot prejšnji mesec na svetovnem prvenstvu 19-letni Litovec Mykolas Alekna, v tretji seriji so mu namerili 65,48 metra, tretji pa Šved Simon Pettersson z 62,39 metra, srebrn na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu.



V skupini B sta prek kvalifikacijske norme vrgla le branilec naslova Andrius Gudžius iz Litve (66,70 m) ter rojak slednjega in olimpijski zmagovalec Daniel Stahl (66,39 m).

Četrti izid med vsemi je zabeležil Avstrijec Lukas Weisshaidinger (65,48 m), bronast na olimpijskih igrah v Tokiu, svetovnem prvenstvu v Dohi 2019 ter tudi tretji na prejšnjem evropskem prvenstvu v Berlinu, a šele deseti na svetovnem prvenstvu v Oregonu. Čeh je zato zanj že pred kvalifikacijami napovedal, da bo zelo nevaren in motiviran.

Slovenski predstavnici nista imeli zelo težkega dela, da bi prišli v nadaljevanje evropskega prvenstva, v troskoku je bilo za finale dovolj 13,71 metra, v teku na 400 metrov ovire pa za polfinale 56,72 sekunde ali prva tri mesta v posamezni skupini.

Zuipinova je bila na tretjem mestu, na osmi oviri pa se je skoraj povsem ustavila in ostala brez nadaljevanja. Nastopila bo še v štafeti 4 x 400 metra.

"Pričakovala sem več, uvrstitev v finale. Na osmi oviri imam že ves čas težave. Po štafetnem nastopu na evropskem prvenstvu bom morala razmisliti, kako naprej. Zagotovo pa bom še vztrajala, saj sem se ponovno vrnila na tekmovališča po poškodbi, ko bi večina odnehala. Prav ta poškodba je tista, ki je psihično vplivala na moj tek, to bi morala odmisliti," je dejala Zupinova, ki je na predzadnjem treningu pred evropskim prvenstvom začutila bolečino v zadnji loži, a med kvalifikacijami ni čutila bolečin.

Filipičevi se je nastop ponesrečil že prejšnji mesec v Oregonu, brez finala je ostala tudi tokrat.

"Pričakovanja, da se bom uvrstila v finale, so bila realna. Imela sem dobre skoke, dovolj za napredovanje, ampak nikakor mi ni uspelo zadeti odrivne deske. Mogoče zato, ker v zadnjem času nisem imela tekem in smo na treningih odpravljali pomanjkljivosti. V kvalifikacijah je svoje dodal še spremenljiv veter, ki je motil zalet, zato so bili na splošno doseženi slabši izidi," je povedala Filipičeva.

Značke: atletika, čeh

Članki iz rubrike